Užbraukti dar ne visi klaustukai

Naujas Lietuvos futbolo sezonas startuos vasario 28 d. – LFF Supertaurės rungtynėse susitiks praėjusių metų čempionas ir taurės savininkas „Žalgiris“ bei vicečempionai „Trakai“.

Žiema varžovų klubuose prabėgo skirtingai: jei „Žalgirio“ gretose senbuviai vienas po kito krovėsi daiktus ir užleido vietas naujokams, „Trakų“ sudėtis beveik nepakito.

Todėl ir galvosūkių vilniečių strategui Valdui Dambrauskui pirmas sezono iššūkis kelia kur kas daugiau nei jo tiesioginiam oponentui Valdui Urbonui.

„Tarpsezoniu pasikeitė beveik pusė komandos, todėl norisi sirgalių paprašyti kantrybės. Nėra lengva iš naujų detalių greitai sulipdyti vientisą mechanizmą. Manau, kad ilgainiui tapsime tikrai subalansuota komanda, bet tam laiko, be abejo, reikės“, – nuogąstavo V. Dambrauskas.

„Žalgirį“ žiemą paliko gynėjai Deividas Šemberas, Georgas Freidgeimas, Samiras Kerla, Andro Švrljuga, Algis Jankauskas, saugai Paulius Janušauskas, Serge'as Nyuiadzi, puolėjai Darvydas Šernas, Kristis Andreou, Eliandro.

Į jų vietą stojo gynėjai Marius Žaliūkas, Linas Klimavičius, Pape Mbodj, saugai Saulius Mikoliūnas, Tautvydas Eliošius, Marinas Matošas, puolėjai Simonas Stankevičius, Bahrudinas Atajičius.

Kol kas neaiškus ir aikštės vidurio generolo Jurijaus Kendyšo likimas – atraminiu saugu domisi ne tik į peržiūrą jį pakvietusi galingiausia Baltarusijos ekipa Borisovo BATE, bet ir kiti užsienio klubai. Jei baltarusis išvyks, jį pakeis „Žalgirio“ peržiūroje dalyvaujantis brazilas Eltonas.

Kaip beišsispręstų J. Kendyšo klausimas, naujas grandis V. Dambrauskui reikės formuoti visose aikštės vietose: tiek savo baudos aikštelėje, tiek aikštės viduryje, tiek atakų smaigalyje.

Specialistas sutinka, kad tokia situacija kovoje dėl LFF Supertaurės suteikia pranašumų „Trakams“.

„Kiekviena komanda nori kibti „Žalgiriui“ į atlapus, o „Trakai“ pernai parodė, kad tą tikrai gali. Žinoma, jiems sezono pradžia turėtų būti paprastesnė. Komandos branduolys išliko toks pat, pasikeitė tik vienas starto sudėties žaidėjas. Manau, tai – „Trakų“ stiprybė“, – svarstė V. Dambrauskas.

Bijo būti nuspėjami

Skaudžiausias nuostolis „Trakams“ žiemą buvo į pagrindinių konkurentų stovyklą perėjusio gynėjo L. Klimavičiaus netektis.

Vicečempionų gretose taip pat neliko vartininko Mariaus Šalkausko, gynėjų Edvardo Gaurilovo, Nikolazo Apakidzės, Besiki Amašukeli, saugų Ronaldo Solomino, Roko Stanulevičiaus.

Tuo metu į komandą įsiliejo tik trys naujokai: gynėjai Mattia Broli, Arūnas Klimavičius ir saugas Martynas Dapkus.

Anot V. Urbono, visus juos žiūrovai gali tikėtis išvysti sekmadienio rungtynėse, tik nebūtinai nuo pat jų pradžios.

„Pokyčiai buvo minimalūs – tik užpildėme atsiradusias spragas. Manau, tai mums yra pliusas“, – pripažino „Trakų“ treneris.

Kita vertus, kiekviena lazda turi du galus, ir V. Urbonui neramu, kad bumerangu nesmogtų permaišytos kortos, kurias savo saujoje laiko varžovai.

„Ar metas susitikti su „Žalgiriu“ mums tikrai palankus, dar pamatysime. Minusas tas, kad esame labiau nuspėjami, o kaip atrodys „Žalgiris“, mes dar nežinome. Kol kas sunku prognozuoti jų žaidimą, trūksta informacijos. Spėčiau, kad žaidėjus jie paėmė ne silpnesnius nei buvo pernai, todėl gali būti visko. Bet mes tikrai norime konkuruoti, kovoti dėl vietos po saule, siekti trofėjų“, – patikino V. Urbonas.

Sovyklas rengs vasarą

Tiek „Žalgiris“, tiek „Trakai“ baterijas prieš sezono startą krovė namuose ir draugiškas rungtynes žaidė Lietuvoje arba kaimyninėse šalyse. Tiesa, senosios sostinės atstovai dar buvo nuvykę į dešimties dienų stovyklą Italijoje, kadangi ne pirmus metus bendradarbiauja su „Milan“ klubu.

Nors retai išgirsi Vilniaus futbolo infrastruktūrai adresuotas pagyras, šįkart jomis žarstėsi abiejų ekipų vairininkai.

„Sąlygos ruoštis čempionatui „Sportimos“ manieže buvo idealios“, – tvirtino V. Urbonas.

Maniežu, kuriame buvo pakeista dirbtinė aikštės danga, patenkintas buvo ir V. Dambrauskas.

„Ir latviai, ir estai, su kuriais žaidėme kontrolines rungtynes, pažymėdavo, kokias geras sąlygas turime Vilniuje“, – sakė specialistas.

Nejau žalgiriečiai nepasigedo tokių išvykų kaip praėjusiais metais, kuomet jie pusę mėnesio viešėjo futbolu kvėpuojančioje Brazilijoje?

„Stovykla Brazilijoje buvo fantastiška patirtis – tiek man pačiam, tiek žaidėjams. Tačiau nematau didelės problemos treniruotis Lietuvoje. Praleidus ilgesnį laiką užsienyje, vėliau reikia vėl adaptuotis prie mūsų oro sąlygų, aikštės dangos. Be to, ir sirgaliams ima atrodyti, kad dvi savaites praleidus kur nors stovykloje, iš jos tarsi mostelėjus burtininko lazdele sugrįš visai kiti žmonės – automatiškai išauga spaudimas. Bet didelio skirtumo, kur ruoštis sezonui, nėra, jei tik darbą atlieki sistemingai“, – tvirtino V. Dambrauskas, pasidžiaugęs ir tuo, kad pasiruošimo metu jo komandą šįkart aplenkė traumos.

O stovyklauti užsienyje „Žalgiris“ ketina vasarą, kuomet ruošis atrankos į UEFA Čempionų lygą varžyboms.

Pakeitė nuostatus

Dvikova dėl LFF Supertaurės, sekmadienį prasidėsianti 15.30 val., Vilniuje vyks pirmą kartą. Lietuvos futbolo federacijos duomenimis, parduota jau pusantro tūkstančio bilietų į šias rungtynes.

Iki šiol komanda, kuri per sezoną iškovodavo tiek čempionų, tiek taurės laimėtojų laurus, Supertaurės trofėjų gaudavo automatiškai. Tad paskutinius du sezonus Supertaurė be papildomos kovos atitekdavo „Žalgiriui“.

Pasikeitus LFF varžybų nuostatams, nuo 2016-ųjų mačas dėl Supertaurės vyks kasmet – šalies čempionas susitiks arba su taurės laimėtoju, arba (jei viena komanda iškovoja abu titulus) su vicečempionu.

Supertaurės trofėjus Lietuvoje įsteigtas 1995 metais. Rungtynės dėl prizo buvo žaidžiamos septynis kartus. Trissyk susitikimai įvyko Marijampolėje, du kartus – Šiauliuose, po kartą – Kėdainiuose ir Palangoje.

Paskutines rungtynes 2013 metais Marijampolėje laimėjo „Žalgiris“, kuris po įvarčio pratęsime pranoko Panevėžio „Ekraną“.

Iš viso LFF Supertaurę pavyko laimėti šešiems klubams. Po keturis kartus trofėjus atiteko FBK „Kauno“, „Ekrano“ ir „Žalgirio“ ekipoms.

LFF Supertaurės rungtynių istorija

1995 metai – Kauno „Inkaras-Grifas“ (laimėjo čempionatą ir taurę)

1996 metai. Marijampolė. Šiaulių „Kareda“ – Kauno „Inkaras-Grifas“ 2:1. Įvarčiai: 16 min. Irmantas Stumbrys, 85 min. Artūras Fomenka; 2 min. Audrius Šlekys.

1998 metai. Kėdainiai. Panevėžio „Ekranas“ – Šiaulių „Kareda“ 3:0. Įvarčiai: 30 min. Raimondas Vilėniškis, 38 min. Egidijus Varnas, 89 min. Vitalijus Daniličevas.

2002 metai. FBK „Kaunas“ (laimėjo čempionatą ir taurę)

2003 metai. Šiauliai. Vilniaus „Žalgiris“ – FBK „Kaunas“ 2:1. Įvarčiai: 25 ir 57 min. Mindaugas Grigalevičius; 90+1 min. Ričardas Beniušis.

2004 metai. FBK „Kaunas“ (laimėjo čempionatą ir LFF taurę)

2006 metai. Palanga. Panevėžio „Ekranas“ – FBK „Kaunas“ 2:1. Įvarčiai: 19 min. Ruslanas Michalčiukas, 87 min. Mantas Savėnas; 89 min. Givi Kvaracchelija.

2007 metai. Marijampolė. FBK „Kaunas“ – Marijampolės „Sūduva“ 1:0. Įvartis: 78 min. Audrius Kšanavičius.

2008 metai. FBK „Kaunas“ (laimėjo čempionatą ir taurę)

2009 metai. Šiauliai. Marijampolės „Sūduva“ – Panevėžio „Ekranas“ 0:0 (po 11 m baudinių 2:1)

2010 metai. Panevėžio „Ekranas“ (laimėjo čempionatą ir taurę)

2011 metai. Panevėžio „Ekranas“ (laimėjo čempionatą ir taurę)

2013 metai. Marijampolė. Vilniaus „Žalgiris“ – Panevėžio „Ekranas“ 1:0 (po pratęsimo, pagrindinis laikas 0:0). Įvartis: 102 min. Mantas Kuklys.

2014 metai. Vilniaus „Žalgiris“ (laimėjo čempionatą ir taurę)

2015 metai. Vilniaus „Žalgiris“ (laimėjo čempionatą ir taurę).