Komanda – susiskaldžiusi

Antradienį Marijampolėje šeimininkai šalies vicečempionus sumušė 3:0. Jei „Sūduvos“ puolėjai būtų smūgiavę bent kiek tiksliau, skirtumas galėjo būti ir dvigubai didesnis, kadangi „Kruojos“ gynyba atrodė it nutrenkta iš šalies vakarų atklydusio žaibo.

Įvertinti Pakruojo atstovų žaidimą iškart ėmėsi Lietuvos futbolo federacijos (LFF) tyrimų komitetas, pradėjęs tyrimą dėl galimai sutartų rungtynių.

„Nežinau, kaip įvardinti tai, kas dėjosi aikštėje. Negali būti tokių rungtynių“, – DELFI trečiadienio rytą sakė LFF sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas.

Šokiruoti buvo ne tik pašaliniai žiūrovai, bet ir kai kurie dvikovos dalyviai. Vienas jų – trečią sezoną „Kruojoje“ rungtyniaujantis R. Beniušis.

„Patys girdite, kas kalbama apie tas rungtynes. Tai – baisu ir nepriimtina. Iš kur tos ausys kyšo, kur šaknys driekiasi, aš nežinau. Iki mūsų tie dalykai neprieina“, – kalbėjo 35-erių puolėjas.

Anot jo, pernai tarp A lygos favoritų buvusi „Kruoja“ šiame sezone darnaus kolektyvo nebeprimena.

Klubą užplūdo legionieriai iš Portugalijos, Rumunijos, Nigerijos, Malio. Naujausio papildymo „Kruoja“ sulaukė jau po to, kai prie ekipos vairo balandžio pradžioje stojo Portugalijos pilietybę turintis treneris Divaldo Alvešas. Į komandą atvyko jo tautietis puolėjas Eldonas Maquemba ir du gynėjai iš Nigerijos: Sergio Uyi bei Prince'as Etuwe.

Pastarasis, vos prisijungęs prie „Kruojos“, mače su „Sūduva“ jau žengė į aikštę ir sudarė vidurio gynėjų porą su ukrainiečiu Maksimu Adamenka. Gynybos flanguose žaidė lietuviai Valdas Pocevičius ir Alfredas Skroblas.

– Antro kėlinio pradžioje pats paprašėte keitimo. Kodėl nebenorėjote būti aikštėje? – DELFI paklausė R. Beniušio

– Nemačiau tikslo. Nesu jaunuolis, o žaidėme beviltiškai. Nežinau, ką dar pridurti: šita tema man labai sunku kalbėti.

– Ar galite pasitikėti visais savo komandos draugais?

– Negaliu. Juk mes nepažįstame tų žmonių, kurie neseniai atvažiavo. Galvą galiu guldyti už saujelę žaidėjų, o kitų aš nepažįstu. Aikštėje lygiai taip pat sunku spręsti, kas sukasi jų galvose. Man tiesiog gaila kai kurių žaidėjų, kurie atiduoda visą save. Pavyzdžiui, Tautvydo Eliošiaus – jo laukia rinktinė, o viskas taip pasisuka į negražią pusę. O šiaip, kaip ir sakiau, už visus garantuoti negaliu. Juk ir vakar aikštėje buvo šeši legionieriai, nauji žaidėjai.

– Ar komanda susiskaldžiusi į atskiras grupeles, bendraujančias tarpusavyje?

– Taip, kažkoks susiskaldymas, priešiškumas yra. Nežinau, ar iš jų, ar iš mūsų pusės. Kol kas kolektyvą lipdome sunkiai.

– O balandį atvykęs treneris iš Portugalijos D. Alvešas padeda tai daryti?

– Apie trenerį man irgi sunku kalbėti. Man ne visi jo sprendimai patiko, ir vakar tai jam pasakiau. Daugiau šią minutę nenoriu išsiplėsti. Galbūt rytoj priimsime kokių nors sprendimų, nežinau. O galbūt juos kažkas priims už mus – juk yra tam skirtos instancijos. Žmonės nekvaili, turi akis. Manau, tas dalykas taip lengvai nepraeis.

Apie egiptiečius – nė žodžio

Aplink Šiaurės Lietuvos miestelio klubą pastaraisiais mėnesiais pulkais būriuojasi ne tik legionieriai, bet ir investuotojais prisistatantys asmenys iš užsienio.

Sidabriniais čempionato apdovanojimais pirmą kartą pasipuošusi ir kelialapį į UEFA Europos lygą kišenėje turinti ekipa masina įvairaus plauko veikėjus.

Prieš sezono startą tik LFF vykdomasis komitetas sustabdė verslininkus iš Honkongo, žadėjusius surinkti didesnę dalį klubo biudžeto. Tuomet federaciją išgąsdino iš UEFA gauta informacija apie nešvarią azijiečių reputaciją.

Tuo tarpu Italijos „verslininkai“ taip apsuko apie pirštą lengvatikius Pakruojo klubo vadovus, kad įsikišti teko Lietuvos pareigūnams. Praėjusiais metais grupė Italijos, Prancūzijos ir Rumunijos pilietybes turinčių sukčių sugundė pasiūlymu parduoti komandą už milijoną eurų.

Po ilgų derybų „Kruojos“ vadovybė įvykdė pradinį apsimetėlių reikalavimą pervesti 240 tūkst. eurų į nurodytą banko sąskaitą. Šiuos pinigus užsieniečiai turėjo atiduoti grynaisiais. Bet apsižiūrėję lietuviai suprato, kad buvo apgauti: jiems įbrukta vadinamoji pinigų lėlė – popieriaus lapelių paketas, iš viršaus pridengtas kupiūra. Sukčiai Lietuvos teisėsaugai įkliuvo, kai pamėgino panašiai apmulkinti ir Klaipėdos „Neptūno“ krepšinio klubą.

Nepaisant to, „Kruoja“ ir toliau flirtuoja su užsienio investuotojais. DELFI žiniomis, į klubo valdymą norėtų įsitraukti mįslingi rėmėjai iš Egipto. Antradienį Marijampolės stadione žiūrovai taip pat atkreipė dėmesį būrelį juodaodžių tribūnose, apsiginklavusių kompiuteriais ir ausinėmis.

Bet paklaustas apie potencialius partnerius „Kruojos“ direktorius Emilijus Junevičius buvo nekalbus.

Jis neatskleidė, kokią paramą žada svetimšaliai ir kaip jie dalyvautų klubo valdyme, tik pripažino, kad dabar „Kruojos“ finansinė situacija – sudėtinga.

– Kaip jūs vertinate komandos pasirodymą rungtynėse su „Sūduva“? – DELFI paklausė E. Junevičiaus.

– Federacija atlieka tyrimą, o mes bendradarbiausime. Pagal to tyrimo rezultatus bus ir vertinimai. Komandoje bus vidinis pokalbis apie tas tragiškas rungtynes. Tokio tragiško žaidimo negali būti, tik neaišku, kokios to priežastys. Bandysime jų paieškoti.

– Neatmestina galimybė, kad rungtynės buvo sutartos?

– Kas su kuo sutarė? Tų galimybių gali visokių prisigalvoti, o faktų aš jokių neturiu. Vienas faktas – labai prastos rungtynės. Kurti versijas ir teorijas neturiu jokio faktinio pagrindo.

– Kas pasiūlė klubui trenerį D. Alvešą ir naujokus iš Nigerijos bei Portugalijos?

– Klubas pats pasirinko.

– Ką galite pasakyti apie potencialius „Kruojos“ investuotojus iš Egipto?

– Kol kas nieko.

– Bet juk federacijai jau pateikta užklausa, ar jie galėtų dalyvauti klubo veikloje?

– Be abejo – tokia tvarka. Jos mes laikomės.

– Kuo „Kruojai“ padėtų šie egiptiečiai?

– Žiūrėsime, koks bus federacijos sprendimas. Tada susitiksime ir priimsime sprendimus.

– Nejau po milijoną eurų siūliusių apsimetėlių istorijos nejaučiate jokios baimės, kad jie gali turėti neaiškių kėslų?

– Jeigu baimėmis gyvensime, turėsime neišeiti iš namų, tūnoti rūsyje.

– Susidaro vaizdas, kad „Kruoja“ vos ne desperatiškai ieško rėmėjų iš užsienio.

– Man susidaro vaizdas, kad jūs vos ne desperatiškai ieškote kompromituojančios medžiagos, kad eilinį kartą apie „Kruoją“ būtų parašyta kas nors bloga.

– Blogiausias vaizdas vakar buvo aikštėje... Juk kalbame apie tai.

– Apie tai mes jau pašnekėjome.

– Kokia yra „Kruojos“ finansinė padėtis?

– Sudėtinga.

– Savo jėgomis neišsiverčiate?

– ... Tas klausimas kaip ir be atsakymo.

Ilgas abejonių šleifas

„Kruojos“ klubo pavadinimas jau ne vienerius metus išnyra į dienos šviesą prasisklaidžius lažybų skandalų dūmams.

2013 metų pabaigoje Estijos prokuratūra demaskavo tarptautinę grupuotę, manipuliavusią rungtynių rezultatais ne tik Estijos čempionate, UEFA Europos lygoje, bet ir Lietuvos A lygoje.

Bylos duomenimis, nusikaltėliai 2011-aisiais surežisavo „Kruojos“ nesėkmę prieš „Kauną“ rezultatu 0:4.

Įtarimų sukėlė ir A lygos dvikova 2013 metais, kuomet „Kruoją“ tokiu pačiu santykiu sutriuškino Vilniaus „Žalgiris“. Po mačo lažybų tarpininkus visame pasaulyje stebinti „Sportradar“ agentūra pranešė apie neadekvačiai dideles sumas, statytas už tokią rungtynių baigtį Azijos lažybų kontorose.

Prieš šio sezono pradžią LFF, motyvuodama sutartų rungtynių prevencija, neleido Pakruojo klubui registruoti trijų žaidėjų: Ryčio Piloto, Tomo Salamanavičiaus ir Dominyko Galkevičiaus. Tiesa, dviem pastariesiems draudimas vėliau panaikintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)