41-erių vengras V. Kassai pateks į futbolo istoriją kaip pirmasis arbitras, rungtynių metu pasinaudojęs vaizdo peržiūra skiriant 11 m baudinį.

Tai nutiko pusfinalio rungtynėse, kuriose „Kashima Antlers“ 3:0 sutriuškino svečius iš Kolumbijos, tačiau V. Kassai triukšmą sukėlusį sprendimą priėmė dar pirmajame rungtynių kėlinyje, rezultatui esant lygiam – 0:0.

Pirmajam kėliniui įpusėjus japonai rengė ataką, kurios metu ant vejos baudos aikštelėje buvo pargriautas šeimininkų žaidėjas Nishi. V. Kassai sustabdė žaidimą ir nubėgo pasižiūrėti vaizdo įrašo pakartojimo: po 44 sek. arbitras konstatavo: 11 m baudinys turi būti skirtas.

Nors „Atletico Nacional“ futbolininkai apeliavo, kad pagriautasis Nishi atliekant perdavimą buvo nuošalėje, arbitras savo sprendimo nekeitė, o šeimininkai realizavo baudinį ir išsiveržė į priekį 1:0.

Netrukus „Atletico Nacional“ treneris Reinaldo Rueda pamėgino žengti atsakomąjį ėjimą – pareikalavo, kad V. Kassai peržiūrėtų vaizdo pakartojimą po epizodo japonų baudos aikštelėje. Jo nuomone, tame epizode 11 m baudinys jau turėjo būti skirtas į „Kashima Antlers“ vartus. Vengras apeliacijoms buvo kurčias.

Pasibaigus rungtynėms Pietų Amerikos ir Ispanijos žiniasklaidoje kilo tikra audra – žiniasklaida įsitikinusi, kad pirmasis FIFA bandymas taikyti vaizdo peržiūrą gerokai pasvilo – pražanga akivaizdžiai buvo, bet V. Kassai baudinio skirti negalėjo, nes žaidėjas buvo atsidūręs nuošalėje, kuri privalėjo būti užfiksuota akimirksniu.

Po tokių kaltinimų FIFA parengė savo atsakymą, kuriame konstatuoja, kad V. Kassai pasielgė teisingai. Kadangi šoninis arbitras nuošalės taisyklės pažeidimo nefiksavo, vengrui tereikėjo įvertinti, ar perdavimo metu kolumbietis futbolininkas iš tikrųjų pargriovė varžovą. Būtent taip ir atsitiko, todėl V. Kassai sprendimas yra visiškai logiškas ir neginčytinas.

2016-ųjų pasaulio klubų čempionatas yra pirmasis turnyras, kuriame FIFA oficialiai taiko vaizdo įrašų peržiūros technologiją. Arbitrai vaizdo įrašus gali peržiūrėti dvejodami, ar įvartis buvo pelnytas nepažeidžiant taisyklių, abejodami, skirti ar neskirti 11 m baudinį, taip pat raudonos kortelės ar įspėjimo skyrimo atveju.

Arbitrų salėje įrengti monitoriai gauna lygiai tą patį vaizdą, kokį ir oficialūs rungtynių transliuotojai, papildomų kamerų nėra.

Į pagalbinius „vaizdo“ arbitrus gali kreiptis pats aikštės teisėjas, prašydamas parodyti jam pakartojimą. Lygiai tokią pačią teisę turi ir per vaizdo kameras mačą stebintys arbitrai, kurie gali paprašyti, kad arbitras iš naujo įvertintų situaciją pasižiūrėjęs pakartojimą.

„Kashima Antlers“ komanda žengė į turnyro finalą, kuriame susitiks su Madrido „Real“ ir Meksiko „Club America“ pusfinalio poros laimėtojais.

Įdomu, kad V. Kassai į pasaulio futbolo istoriją patenka ne pirmą kartą. Būdamas 35-erių jis tapo jauniausiu istorijoje teisėju, švilpusiu per UEFA Čempionų lygos finalo rungtynes, kurios vyko Romoje tarp „Barcelona“ ir „Manchester United“ komandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)