Panama papers“ tyrime figūruoja ne tik 12 esamų ir buvusių valstybių vadovų, tarp jų – Islandijos ir Pakistano vyriausybių vadovai, Ukrainos prezidentas ir Saudo Arabijos karalius, bet sporto ir kino žvaigždės, įskaitant Jackie Chaną.

Dokumentai suteikia naujų duomenų apie korupcijos skandalą, susijusį su Tarptautinė futbolo federacija (FIFA), rodydami, kad jos etikos komiteto narys Juanas Pedro Damiani palaikė ryšius su trimis vyrais, kuriems buvo pateikti kaltinimai per tą tyrimą.

Susikompromitavęs Europos futbolo federacijos (UEFA) vadovas Michelis Platini, kaip įtariama, naudojosi „Mossack Fonseca“ paslaugomis – bendrovė administravo jo ofšorinę įmonę. Tuo metu L. Messi ir jo tėvas tikriausiai turėjo priedangos bendrovę, neaptiktą per Ispanijos tyrimą dėl šios futbolo žvaigždės mokesčių reikalų.

M. Platini viešųjų ryšių tarnyba savo pranešime, atsiųstame naujienų agentūrai AFP, nurodė, kad „visos jo sąskaitos ir aktyvai yra žinomi Šveicarijos, kurioje jis buvo mokesčių mokėtojas nuo 2007 metų, mokesčių institucijoms“.

„Manau, šis nutekinimas bus bene didžiausias kada nors ofšorinio pasaulio patirtas smūgis dėl šių dokumentų apimties“, – sakė ICIJ direktorius Gerardas Ryle'is.

Tyrimas, kurį analizuodamos dokumentus atliko daugiau kaip 100 žiniasklaidos grupių ir kuris buvo apibūdintas kaip didžiausias tokio pobūdžio tiriamasis darbas istorijoje, atskleidė maždaug 140 politinių figūrų slaptus ofšorinius veiksmus su lėšomis.

Milžinišką įrašų pluoštą iš anoniminio šaltinio įsigijo Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, o su žiniasklaidos priemonėmis visame pasaulyje jais pasidalijo Tarptautinis tyrimą atliekančių žurnalistų konsorciumas (ICIJ).

Dokumentai, apimantis maždaug 214 tūkst. ofšorinių subjektų veiklą per beveik 40 metų, buvo išgauti iš Panamoje įsikūrusios teisės paslaugų firmos „Mossack Fonseca“, kuri turi biurus 35 šalyse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)