Grėsė pašalinimas

Lietuvos futbolo pirmenybėse – dar viena suirutė. A lygos sezoną užbaigs 9 komandos, kadangi „Kruoja“ antradienį raštiškai informavo Lietuvos futbolo federaciją (LFF) pasitraukianti iš turnyro.

Tokia situacija šalies futbolo mėgėjams toli gražu nėra nauja. 2010-ų liepą A lygą sezonui įpusėjus paliko Vilniaus „Vėtra“, o po dvejų metų rudens nesulaukė ir sostinės REO ekipa.

Bet jei šie klubai susmuko po skolų akmeniu, „Kruoją“ paguldė lažybų virusas.

Pasikartojantys kaltinimai dėl galimai nesąžiningų trečiųjų asmenų, su kuriais klubas neturi nieko bendra, lažinimaisi dėl klubo komandų žaidžiamų rungtynių baigties, jų pagrindu LFF atitinkamų organų klubui ir jo komandoms reiškiami įtarimai dėl sąžiningo žaidimo principų pažeidimų, LFF atitinkamų įgaliotų pareigūnų atliekami veiksmai. Tai – oficialūs motyvai, kuriais savo sprendimą iškelti baltą vėliavą pagrindė „Kruojos“ vadovai.

Vien šiame sezone dėl pakruojiškių pagrindinės ir dublerių komandų rungtynių buvo pradėti septyni tyrimai.

Šalies vicečempionų klubas sulaukė ne tik nuolatinių LFF įspėjimų, bet ir realių sankcijų, o futbolo kuluaruose dar vasaros pradžioje imta kalbėti apie „Kruojai“ gresiantį pašalinimą iš aukščiausio diviziono.

„Sunku pasakyti, kokios būtų buvusios tyrimų išvados. Bet turint omenyje tai, kad jų pradėtas ne vienas ir ne du, klubo šalinimo tikimybė išties buvo“, – antradienį kalbėdamas su DELFI, pripažino LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Ar galima svarstyti, kad „Kruoja“ tiesiog užbėgo už akių artėjančiam verdiktui?

„Nežinau, ar jie pabūgo tyrimų, ar pamatė, kad patiems neišeina suvaldyti situacijos. Vis dėlto pradėti tyrimai bus tęsiami toliau. Juk įtariami žaidėjai iš futbolo veikiausiai niekur nedings, į tuos klausimus reikia atsakyti“, – teigė E. Eimontas.

Futbolininkai – sutrikę

Kai Pakruojo klubas antradienį išsiuntė raštą LFF, komandos futbolininkai apie vadovų sprendimą dar nebuvo informuoti.

Kaip tik dabar atvažiavau į susirinkimą. Kaip suprantu, galutinis taškas dar nepadėtas, bet tiesa, kad viskas krypsta į tai, jog klubo nebus“, – antradienio popietę sulaukęs DELFI skambučio, kalbėjo ekipos kapitonas Ričardas Beniušis.

Tuo metu vieną „Kruojos“ puolimo lyderių Tautvydą Eliošių klausimas apie klubo pasitraukimą iš A lygos pribloškė.

„Man tai – naujiena, nustebinote. Tokių kalbų iki šios dienos tikrai negirdėjome. Treniruotės šiandien neturime, bet po dviejų valandų vyks susirinkimas. Gal ten ką nors pasakys“, – stebėjosi T. Eliošius.

Su klubo direktoriumi Emilijumi Junevičiumi DELFI susisiekti nepavyko, o žaidėjai, paklausti apie netikėto įvykių posūkio priežastis, traukė pečiais.

„Pykčių komandos viduje yra. Bet nebuvo taip baisiai, kad toliau kartu žaisti nebegalėtume. Juk be įrodymų, tik spėliojant negalima konkrečių žaidėjų kaltinti“, – sakė T. Eliošius.

„Klausimas apie pasitraukimą – ne man. Mes, žaidėjai, norime žaisti, norime mėgautis futbolu. Aišku, kai beveik viską iš eilės pralaimi, toks ir mėgavimasis...“ – atsiduso R. Beniušis.

Veteranas nesiryžo spėti, kaip su komandos atstovais dabar atsiskaitys sunkiai galą su galu suduriantis klubas.

„Dabar įsiskolinimų žaidėjams nėra, o kaip bus paskui – aš nežinau. Gal su kiekvienu susitars asmeniškai“, – samprotavo puolėjas.

DELFI skambutis nežinioje užklupo ir Pakruojo rajono savivaldybės administracijos direktorę Eriką Kižienę.

„Žinau tik tai, kad paskutines rungtynes „Kruoja“ sužaidė lygiosiomis, o Lenkijoje pralošė 0:8. Savivaldybė klubo veikloje nedalyvavo, nėra nei dalininkė, nei kas. Tik tiek, kad sergame už savo miesto komandą“, – kalbėjo valdininkė.

Ar sirgti Pakruojo valdžiai netrukdė gėdingos istorijos, lydėjusios „Kruojos“ klubą pastaruoju metu?

„Gėda, kad Pakruojo vardas tokiame kontekste minimas. Bet yra kaip yra. Tikiuosi, kad tai pagydoma“, – vylėsi E. Kižienė.

Vis dėlto pagyti „Kruojai“ nepavyko. Kaip ir daugybei kitų klubų Europoje ir visame pasaulyje, pranykusių tamsiausiame futbolo šešėlyje, slepiančiame sutartų rungtynių istorijas. O pakruojiškoji prasidėjo nuo kontroversijos 2009-ais, prie kurios ranką pridėjo ir LFF.

Galimybę suteikė V. Romanovas

Visas Pakruojis, turintis vos 5 tūkst. gyventojų, be vargo sutilptų į LFF stadioną, tad 2001 metais atskirą futbolo klubą įkūrę pakruojiškiai vargiai galėjo svajoti apie aukštumas, kurias jam buvo lemta pasiekti po gero dešimtmečio.

Likimas staigmeną pateikė 2009 metų pavasarį. Prieš tai „Kruoja“ sezoną užbaigė vos dešimtoje antro šalies futbolo ešelono – LFF I lygos – vietoje. Bet vis tiek sulaukė netikėto kvietimo pasisvečiuoti tarp elito.

Simboliška, kad duris į A lygą „Kruojai“ atvėrė buvęs bankininkas Vladimiras Romanovas ir garsioji jo frazė, Lietuvos čempionatą pakrikštijusi „lažybų lyga“. Dėl konfliktų su LFF tuometis FBK „Kauno“ klubo savininkas nusprendė pasitraukti iš A lygos, o kartu pasekė artimai su kauniečiais bendradarbiavęs Klaipėdos „Atlantas“.

Šalies futbole tuomet dar kraujavo žaizda, kurią paliko finansinio paralyžiaus apimtas Vilniaus „Žalgiris“, nebegalėjęs pradėti sezono A lygoje.

LFF teko iš likučių mėginti suklijuoti naują turnyrą, kuris atitiktų UEFA nacionalinėms pirmenybėms keliamus reikalavimus. Todėl glėbys buvo plačiai atvertas visiems norintiems, ir taip į A lygą tiesiai iš antro diviziono dugno įsispraudė „Kruoja“.

Iš pradžių varžytis su galingesniais oponentais pakruojiškiams buvo per sunku – debiuto sezone jie užėmė paskutinę aštuntą vietą. Bet LFF nusprendus padidinti komandų skaičių čempionate iki vienuolikos, „Kruoja“ gavo antrą progą ir ėmė veržtis tarp vidutiniokų.

2012 metais provincijos klubas jau buvo ketvirtas. Tačiau kaip tik tuomet jo vardas pirmąsyk nuskambėjo sutartų rungtynių istorijoje.

Peno jai davė po paskutinio turo pasigirdę gandai, esą klubo prezidentas Linas Kubilickas apkaltino savo futbolininkus pardavus rungtynes Panevėžio „Ekranui“, kuriam pergalė 2:0 atnešė čempionų titulą.

Pats bendrovės „Pakruojo agrochemija“ vadovas tuomet išsigynė tokių kalbų.

„Jeigu nors vienas žaidėjas patvirtins, kad per paskutinius penkerius metus aš apskritai nors kartą esu buvęs komandos rūbinėje, statau visiems bačką alaus“, – DELFI prieš trejus metus kalbėjo „Kruojos“ įkūrėjas.

Bet praėjus keliems mėnesiams L. Kubilickas dėl savo pažado, regis, nebebuvo toks tikras. Verslininkas pasitraukė iš „Kruojos“, ir be alaus statinės atidavęs jos valdymą klubo dalininkui E. Junevičiui.

Pasitikėjo sukčiais

Buvusio Pakruojo rajono savivaldybės administracijos direktoriaus vadovavimo era susijusi ir su didžiausiomis klubo pergalėmis, ir su triukšmingiausiais skandalais.

Pernai „Kruoja“ žengė dar vieną žingsnį į viršų, sensacingai nugvelbusi A lygos sidabrą turtingesniems „Atlantui“ ir „Trakams“ iš panosių.

Bet tuo pat metu klubui nuolat buvo ieškomi investuotojai, labiau pasižymėję ne finansine nauda, o skambiais pažadais ir keistomis istorijomis.

2013-ais Pakruojyje buvo laukiami gelbėtojai iš Šveicarijos, pernai – iš Kazachstano. Prieš šio sezono startą E. Junevičius jau kirto rankomis su mįslingais verslininkais iš Honkongo, žadėjusiais parūpinti didesnę dalį klubo biudžeto. Bet tokiems planams raudoną signalą įžiebė LFF, gavusi perspėjimą iš UEFA dėl tamsios azijiečių reputacijos.

Sezonui jau prasidėjus į Pakruojo ekipos duris pasibeldė egiptiečiai, kuriuos taip pat sulaikė neigiamas LFF atsakymas.

Partnerių užsienyje „Kruojos“ vadovybė nesiliovė ieškoti net ir po to, kai nusvilo nagus patikėjusi sukčiais. Lietuvius pernai apie pirštą apvyniojo Italijos „verslininkai“ – grupė Italijos, Prancūzijos ir Rumunijos pilietybes turinčių apsimetėlių, sugundžiusių pasiūlymu parduoti komandą už milijoną eurų.

Po ilgų derybų „Kruojos“ vadovai įvykdė reikalavimą pervesti 240 tūkst. eurų į nurodytą banko sąskaitą. Šiuos pinigus užsieniečiai turėjo atiduoti grynaisiais. Bet apsižiūrėję pakruojiškiai suprato, kad buvo apgauti: jiems įbrukta vadinamoji pinigų lėlė – popieriaus lapelių paketas, iš viršaus pridengtas kupiūra. Sukčiai Lietuvos teisėsaugai įkliuvo, kai pamėgino panašiai apmulkinti ir Klaipėdos „Neptūno“ krepšinio klubą.

Gėdino ir prieš rungtynes, ir po jų, ir mačo metu

Jei Lietuvos pareigūnai gaudė nusikaltėlius, nuo kurių nukentėjo pati „Kruoja“, jų kolegos Estijoje klubą regėjo kitoje šviesoje.

2013 metų pabaigoje Estijos prokuratūra demaskavo tarptautinę grupuotę, manipuliavusią rungtynių rezultatais ne tik šios šalies čempionate, UEFA Europos lygoje, bet ir Lietuvos A lygoje.

Bylos duomenimis, nusikaltėliai 2011-ais surežisavo „Kruojos“ nesėkmę prieš „Kauną“ rezultatu 0:4.

Įtarimų sukėlė ir A lygos dvikova 2013 metais, kuomet „Kruoją“ tokiu pačiu santykiu sutriuškino „Žalgiris“. Po mačo lažybų tarpininkus visame pasaulyje stebinti „Sportradar“ agentūra pranešė apie neadekvačiai dideles sumas, statytas už tokią rungtynių baigtį Azijos lažybų kontorose.

Prieš šio sezono pradžią LFF, motyvuodama sutartų rungtynių prevencija, neleido Pakruojo klubui registruoti trijų žaidėjų, tiesa, vėliau draudimas panaikintas.

Naujas skandalas trenkė balandį, kuomet atbulomis kojomis gynęsi pakruojiškiai pralaimėjo 0:3 Marijampolės „Sūduvai“. Po šio mačo LFF trims mėnesiams diskvalifikavo tris „Kruojos“ legionierius ir du trenerius iš Nigerijos, Portugalijos ir Brazilijos, o gynėjas Valdas Pocevičius atsipirko trumpalaikiu nušalinimu.

„Galvą galiu guldyti už saujelę žaidėjų, o kitų aš nepažįstu. Aikštėje lygiai taip pat sunku spręsti, kas sukasi jų galvose. Man tiesiog gaila kai kurių žaidėjų, kurie atiduoda visą save“, – tuomet susitikimą su „Sūduva“ DELFI komentavo R. Beniušis.

Tai buvo toli gražu ne pabaiga. Perspėjimų apie prastą Pakruojo ekipos reputaciją sulaukė ir UEFA, bet pastaroji leido „Kruojai“ liepą dalyvauti Europos lygos atrankoje. Ir čia neapsieita be gėdingos istorijos: namuose Balstogės „Jagiellonia“ klubui nusileidę 0:1, išvykoje nesuvokiamai gynyboje žaidę pakruojiškiai buvo sutrypti net 0:8.

„Mes gavome signalą iš vieno klubo, kad „Kruoja“ gali turėti ryšių su lažybomis. Tada informavome apie tai UEFA. Daugiau padaryti negalėjome, nes šalinant iš varžybų reikalingi įrodymai“, – DELFI apie Pakruojo futbolininkų pasirodymą tarptautinėje arenoje atsiliepė Europos klubų asociacijos (ECA) atstovas Olivier Jaroszas.

Naujausią skyrių „Kruojos“ byloje LFF tyrimų komitetas atvertė prieš savaitę, kuomet A lygos rungtynes Pakruojyje su „Šiauliais“ pirmą kartą šalies futbolo istorijoje prireikė sustabdyti dėl įtartino šeimininkų žaidimo.

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas ir rungtynių inspektorius Algimantas Galminas teisėjo stabdyti žaidimą paprašė antro kėlinio viduryje. Tuo metu dviejų greitų įvarčių persvarą išbarsčiusi „Kruoja“ jau atsiliko nuo paskutinę vietą A lygoje užimančių varžovų 2:3.

„Kruojai“ pirmaujant 2:0, staiga kilo statymų už „Šiauliams“ palankų rezultatą banga. Ypač daug lažintasi už trečią „Šiaulių“ įvartį. Statė ir už dar didesnį rezultatą, todėl mes prevenciškai sustabdėme rungtynes. Pakvietėme įtartinus žaidėjus, pasakėme, kad pagal turimą informaciją ir pagal veiksmus šios rungtynės neatrodo švarios“, – DELFI vėliau pasakojo A. Galminas.

Po mačo rankomis skėsčiojo net ir naujasis „Kruojos“ vairininkas Nikolajus Trubačiovas, ugnį nukreipęs į savo auklėtinius.

„Net nežinau, ką kalbėti tokioje situacijoje. Ypač paskutiniai du praleisti įvarčiai yra tokie neįprasti. Bet kuris futbole nusimanantis žmogus nesuprastų, kas nutiko, todėl belieka pasveikinti svečių komandą su pergale. Rytoj nagrinėsime tuos momentus su klubo prezidentu ir darysime išvadas“, – savo komandai grūmojo specialistas.

Įdomu, jog tyrimas pavasarį buvo pradėtas ir dėl tų pačių ekipų dvikovos Šiauliuose, kurios pradžia buvo pavėlinta lažybų rinkoje kilus įtartiniems koeficientų svyravimams.

Abejoti privertė ne tik pagrindinės „Kruojos“ ekipos, bet ir dublerių žaidimas LFF I lygoje. LFF skelbia analizuojanti ketverias „Kruojos 2“ rungtynes, vykusias birželio-liepos mėnesiais.

Tuo metu klubo direktoriui E. Junevičiui abejonių, kad jo komandos žaidėjai galėtų pardavinėti rungtynes, regis, niekuomet nebuvo kilę. Bent jau viešai jis kaskart tvirtindavo nesuprantantis, dėl ko įsiplieskia skandalai.

„Tų galimybių gali visokių prisigalvoti, o faktų aš jokių neturiu. Kurti versijas ir teorijas neturiu jokio faktinio pagrindo. Pats klubas nieko (neteisėto – DELFI) nedaro, ir aš negaliu atsakyti už kažką, kuris kažką daro. Klubas čia niekuo nesusijęs“, – DELFI yra sakęs E. Junevičius.

Neoficialiomis žiniomis, įtarimų šiame A lygos sezone taip pat buvo pasėjusios „Šiaulių“ ir „Klaipėdos granito“ rungtynės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)