Pinigai judėjo ne pagal logikos dėsnius

Edgaras Jankauskas – susierzinęs.

Pergalė namuose prieš 178 vietą FIFA reitinge užimančią Maltą – gal ir ne ypatingas pasiekimas. Bet kuomet ji nutraukia 13 mėnesių trukusią nelaimėtų oficialių rungtynių seriją ir tampa pirmąja vadovaujant savo šalies nacionalinei rinktinei – jausmas turėtų būti saldus.

Vis dėlto praėjus savaitei po rungtynių pipirų ir druskos pribarstė žinia, kad statymai lažybų rinkoje sukėlė įtarimų dėl rezultatu 2:0 šeimininkų laimėtos pasaulio čempionato atrankos dvikovos.

„Palaukime, kol FIFA viską ištirs – tada ir bus galima turėti kažkokią nuomonę, – DELFI paklaustas, kaip vertina it perkūnas iš giedro dangaus trenkusią žinią apie pradėtą tyrimą, ranka numojo E. Jankauskas. – Dėl to, kad tariamai kažkur kažkas dėl kažko lažinosi, aš tikrai nepuoliau peržiūrinėti rungtynių įrašų. Šitais absurdais aš visiškai neužimu savo galvos. Būna, kad rungtynės kelia įtarimų. O dabar juk įtarimai išvis neaišku iš kur atsiradę.“

Atsirado jie globalią lažybų rinką stebinčių agentūrų ataskaitose.

2007 metais FIFA įkurta „Early Warning System“ (EWS) kompanija įspėjo apie neadekvatų lažybų dalyvių elgesį prieš rungtynių tarp Lietuvos ir Maltos futbolininkų pradžią.

Legalius lažybų operatorius visame pasaulyje jungia bendra koeficientų vertinimo sistema. Dideli statymai už tam tikrą lažybų pasiūloje esančio įvykio baigtį atitinkamai koreguoja jos koeficientą, mažindami galimus laimėjimus. Todėl rimta koeficientų griūtis stebėtojams signalizuoja apie įtartinai plūstančius pinigų srautus.

Tai vyksta ir realiu laiku rungtynėms prasidėjus.

Būtent statymai mačo metu pirmiausia atkreipė dėmesį į akistatą Vilniuje ir iškėlė bręstantį skandalą į paviršių.

Laikraštis „Times of Malta“ sužinojo apie Maltos futbolo federacijos (MFA) gautą jos partnerių perspėjimą dėl nepaaiškinamų judesių lažybų rinkoje.

Tą pačią dieną MFA prezidentas Normanas Darmaninas Demajo surengė spaudos konferenciją, kurioje pateikė detalių iš stebėtojų raporto. Keisčiausia jam pasirodė, kad statymų už Lietuvos pergalę banga kilo antrame kėlinyje ir tęsėsi iki 70 minutės. Įvarčius lietuviai pelnė 76 ir 84 min.

Ir akylesni futbolo mėgėjai Lietuvoje nusistebėjo, kad likus apie 20 min. iki mačo pabaigos ir rezultatui esant 0:0 lietuvių pergalės minimaliu skirtumu koeficientas buvo didesnis nei laimėjimo dviem ar daugiau įvarčių. Kitaip tariant, šeimininkams tebestringant maltiečių gynyboje, daugiausiai pinigų buvo statoma už Lietuvos rinktinės pergalę daugiau nei vieno įvarčio skirtumu.

Bet nei tikslios sumos, nei šalys ir bendrovės, kuriose iš jų lažintasi, iki šiol nėra paviešintos.

Trūko meistriškumo ar noro?

Keistenybės lažybų rinkoje tik įspėja apie sutartų rungtynių pavojų, bet jo neįrodo.

FIFA dabar aiškinasi, koks galėjo būti ryšys tarp statymų ir Maltos futbolininkų veiksmų aikštėje.

„Lietuvos rinktinei jokių įtarimų ir pretenzijų FIFA nereiškia. O daugiau jokia informacija mums nebus teikiama iki tyrimo pabaigos, kuri bus nežinia kada“, – DELFI sakė LFF sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas.

70 minučių drausmingai žaidę Maltos futbolininkai mažai kuo nusileido nežymią iniciatyvą turėjusiems lietuviams.

Įvarčius lėmė dvi individualios gynėjų klaidos. Iš pradžių Steve'as Borgas beviltiškai pralaimėjo oro dvikovą smūgiu galva pasižymėjusiam Fiodorui Černychui, paskui Jonathanas Caruana baudos aikštelėje sugalvojo alkūne trenkti Deivydui Matulevičiui, „užsidirbdamas“ raudoną kortelę ir 11 m baudinį į savo komandos vartus.

Tai dar nereiškia, kad Maltos žaidėjai klydo tyčia.

Tiek 28-erių S. Borgas, tiek dvejais metais vyresnis J. Caruana visą karjerą rungtyniauja pusiau profesionaliame vietiniame čempionate – šiuo metu abu atstovauja šalies čempionui „Valletta“ klubui.

Steve'as Borgas (kairėje) ir Jonathanas Caruana rungtynėse su Lietuva (AP ir Sipa nuotr.)

Ir jei E. Jankauskas nuolat pabrėžia, kad dėl žemo Lietuvos pirmenybių lygio į rinktinę pakviestiems futbolininkams sunku atlaikyti žaidimo spartą visas 90 minučių, Maltos nacionalinę komandą treniruojančiam italui Pietro Ghedinui dėl to galvą turėtų skaudėti dvigubai labiau.

DELFI kalbinti Maltos žurnalistai tvirtino, kad S. Borgas ir J. Caruana iki šiol pasižymėjo kaip nepriekaištingos reputacijos žaidėjai, neturintys jokių sąsajų su manipuliavimo rungtynių rezultatais istorijomis.

Vis dėlto penktadienį kiek padvejojusi MFA paskelbė pradedanti vidinį tyrimą dėl rinktinės pasirodymo Vilniuje.

Sutapimas ar ne, bet kone identišku metu Maltos vyriausybė pranešė rengsianti naują įstatymo, skirto kovai su sukčiavimu sporte, projektą.

Sukčių perykla

Abejonės dėl rungtynių LFF stadione rezultato galbūt išsisklaidytų greičiau, jei ne dėmės, bėgant metams aptaškiusios Maltos futbolą nuo galvos iki kojų.

„Užsieniečiai atvažiuoja į Maltą norėdami išmokti, kaip režisuoti rungtynes, o sąžiningas futbolas Maltoje pasmerktas numirti lėta mirtimi“, – Viduržemio jūros salos realijas yra apibūdinęs lažybų rinką stebinčios „Federbet“ agentūros generalinis sekretorius Francesco Baranca.

Kita agentūra – „Sportradar“ – vien per praėjusį sezoną suskaičiavo 14 įtartinų rungtynių Maltos „Premier“ lygoje.

Du maltiečiai – „Msida“ klubo prezidentas Robertas Farrugia ir jo brolis, „Mosta“ ekipos vadovas Adrianas Farrugia – pernai buvo suimti Italijoje per operaciją „Nešvarus futbolas“ ir apkaltinti dalyvavimu nusikalstamoje grupuotėje, organizavusioje susitarimus dėl rungtynių rezultatų.

Prieš tai keturi Maltos aukščiausiosios lygos žaidėjai diskvalifikuoti iš futbolo iki gyvos galvos.

Lietuviams, išmokusiems Pakruojo „Kruojos“, „Klaipėdos granito“ ir kitų susitepusių ekipų pamokas, tokie faktai gali nepasirodyti šokiruojantys – klubų lygmenyje iki ausų lažybų purve mirksta ir Lietuvos futbolas.

Nors A lygai šiemet sekasi išvengti panašių skandalų, manipuliavimo rezultatais karštinė tebepurto žemesnius divizionus. Naujausią tyrimą LFF šią savaitę pradėjo dėl pirmoje lygoje žaidžiančios Kelmės „Kražantės“. Kelios to paties klubo rungtynės sukėlė įtarimų ir praėjusiais metais, bet iki sankcijų neprieita dėl to, jog mačai nebuvo filmuojami.

Lyginant su Maltos situacija, skirtumas toks, jog sukčiai ten sugebėjo prisikasti iki pat nacionalinių rinktinių.

Papirko viešbutyje prieš rungtynes

2007 metais vykęs Europos čempionato atrankos mačas tarp Norvegijos ir Maltos (4:0) oficialiai pripažintas parduotomis rungtynėmis.

Tai leido padaryti vienas garsiausių ir labiausiai tarptautinį futbolą supurčiusių tyrimų.

Įkalčius dėl narkotikų platinimo ir prostitucijos rinkę Bochumo (Vokietija) tyrėjai atsitiktinai aptiko žaidėjus ir teisėjus papirkinėjusios kroatų gaujos pėdsakus.

Už grotų pasiųsti nusikaltėlių vadeivos Ante Šapina ir Marijo Cvrtakas prisipažino organizavę susitarimus dėl kelių dešimčių įvairaus lygio rungtynių baigties. Pastarasis, duodamas parodymus teisėsaugai, paminėjo ir Maltos rinktinę.

M. Cvrtakas paliudijo prieš rungtynes viename Oslo viešbučių susitikęs su trimis Maltos futbolininkais ir juos papirkęs.

„Man labiau patiko rezultatas 5:0, bet jie tarpusavyje jau buvo susitarę kitaip“, – vėliau pokalbį prisiminė sukčius.

Prabėgus penkeriems metams po mačo Norvegijos sostinėje UEFA iki gyvos galvos diskvalifikavo Maltos rinktinės saugą Keviną Sammutą. Po apeliacijos bausmė sumažinta iki dešimties metų.

Kiti įtarti žaidėjai, pritrūkus įrodymų, nuo sankcijų išsisuko. Bet akivaizdu, kad vienas K. Sammutas įgyvendinti sandėrio su nusikaltėliais, tąsyk stačiusiais 200 tūkst. eurų, negalėjo: jis buvo pakeistas po pirmo kėlinio, kurį Malta pralaimėjo tik 0:1. Likusius tris įvarčius norvegai pelnė per paskutines 18 mačo minučių.

Beje, Vilniuje šiurkščiai klydę S. Borgas ir J. Caruana yra žaidę su K. Sammutu „Valletta“ klube.

Susigundo ir jaunimas

Sausi iš balos praėjusią vasarą sugebėjo išlipti ir du Maltos jaunimo (iki 21-erių metų) rinktinės futbolininkai.

Kyle'as Cesare'as ir Emanuelis Briffa susilaukė kaltinimų dėl praėjusį kovą vykusių Europos čempionato atrankos rungtynių su Juodkalnija, pasibaigusių maltiečių nesėkme 0:1.

Bylos duomenimis, prieš dvikovą Kinijos nelegalių lažybų sindikato atstovai devynis Maltos komandos žaidėjus viliojo kyšiais, norėdami surežisuoti pralaimėjimą 0:3. Susigundė tik K. Cesare'as ir E. Briffa, todėl nusikaltėliai atsiėmė savo pasiūlymą ir nusitaikė į po šešių dienų vykusią akistatą su Čekija.

Pastaroji baigėsi čekų pergale nepadoriu skirtumu 7:0, bet jokių duomenų apie susitarimus dėl rungtynių baigties šįkart pateikta nebuvo.

Vėliau teismas išteisino K. Cesare'ą ir E. Briffą, atsižvelgęs į tai, kad pastarieji esą „atsisakė sumanymo parduoti rungtynes anksčiau nei buvo susitarta dėl piniginio atlygio“.

Nagrinėjant bylą paaiškėjo, kad žaidėjams už „pagalbą“ siūlyta po 3 tūkst. eurų, bet jie pageidavo daugiau.

Maltos teisėsaugai pateikti kaltinimus nesąžiningiems futbolininkams buvo pavykę prispaudus sandoriui tarpininkavusį maltietį Seyble Zammitą – dar vieną buvusį „Valletta“ klubo atstovą.

Teismui pateikus savo verdiktą, jaunimo rinktinės žaidėjus reabilitavo ir MFA, bet tuo istorija dar nesibaigė – bylos duomenų pareikalavo UEFA, ketinanti pradėti savo tyrimą.

Vartininkas tapo geriausiu varžovų bičiuliu

Sutartų rungtynių chrestomatijoje Maltos pavadinimas išnyra dar tuomet, kai lažybos internetu galėjo atrodyti nebent mokslinės fantastikos fikcija.

„Trečios purviniausios rungtynės per visą futbolo istoriją“ – taip 1983-iaisiais vykusį mačą tarp Ispanijos ir Maltos rinktinių yra pakrikštiję rašytojai Lawrence'as Boothas ir Robas Smythas.

Pirėnų pusiasalyje ši akistata iki šiol gyvai prisimenama kaip „stebuklas Sevilijoje“ ir viena svarbiausių akimirkų Ispanijos futbolo istorijoje.

Visą būrį aukščiausios klasės žaidėjų turinčiai, bet du dešimtmečius nieko tarptautinėje arenoje nenuveikusiai ispanų rinktinei tuomet grėsė pavojus eilinį kartą likti už Europos čempionato finalinio etapo borto.

Likus paskutiniam atrankos varžybų turui „Raudonoji furija“ dviem taškais atsiliko nuo grupėje pirmavusios Olandijos. Ispanai privalėjo įveikti Maltą, bet vien to nepakako (pergalė tuomet buvo vertinama dviem taškais).

Tam, kad aplenktų olandus dėl geresnio įmuštų ir praleistų įvarčių santykio, Ispanijos rinktinei reikėjo sutalžyti svečius 11 įvarčių skirtumu.

Kuomet Sevilijoje pliaupiant lietui vykusių rungtynių pradžioje Juanas Senoras nerealizavo 11 m baudinio, o varžovai pasižymėjo patys, neatrodė, kad ispaniška viltis dar gyva.

Pirmą kėlinį šeimininkai laimėjo 3:1. Bet po pertraukos Maltos futbolininkų kojas tarsi surakino nematomos grandinės.

Ispanai ėmė mušti įvarčius kas kelias minutes. 12:1 – toks buvo galutinis rezultatas, pasiuntęs Ispaniją į Europos pirmenybes Prancūzijoje, kur ji tik finale krito prieš Michelio Platini vedamus šeimininkus.

Bet prieš tai Europoje nuvilnijo murmesys – daugelis buvo įsitikinę, kad maltiečiai ne už ačiū atvėrė varžovams vartus į Prancūziją.

Kol Ispanijoje siautė euforija, kitur kilo abejonės: kai kurie žemyno laikraščiai rungtynes Sevilijoje pavadino maskaradu.

Tiesa, tuščiomis paliktos Olandijos rinktinės strategas Keesas Rijversas buvo ypač korektiškas.

„Vadinasi, stebuklai egzistuoja ir futbole“, – konstatavo treneris.

Prabėgus daugeliui metui – praėjusiame dešimtmetyje – įsimintinų rungtynių dalyvis, Maltos rinktinės vartininkas Johnas Bonello nusifilmavo Ispanijoje transliuotame aludarių reklaminiame siužete.

„Tobulas draugas“, – taip šmaikščiai pristatytas reklamos herojus.

Bet eilinį tyrimą po vakaro Sevilijoje atlikusi MFA jokių draugysčių tarp ispanų ir maltiečių nenustatė: paskelbta, kad komandos gynyba antrame kėlinyje subyrėjo dėl nuovargio, kurį nulėmė prastos pasirengimo rungtynėms sąlygos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)