Pajėgumo skirtumas – akivaizdus

Lietuvos čempionai svajojo bent jau pelnyti garbės įvartį, bet atidūs Kroatijos klubo gynėjai jiems neleido padaryti nė to. 0:2 – tokiais identiškais rezultatais baigėsi antro Čempionų lygos atrankos etapo rungtynės tiek Zagrebe, tiek Vilniuje.

„Rezultatas parodo komandų lygių skirtumą“, – beliko konstatuoti M. Zubui.

Jei kas nors antradienio vakarą Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione galvojo kitaip, mačas tokias dvejones turėjo išsklaidyti.

Antro kėlinio pradžioje į aikštę išbėgusiam Alžyro rinktinės puolėjui El Arbi Hilleliui Soudani užteko kartą prisiliesti prie kamuolio, kad elegantišku smūgiu permestų jį per „Žalgirio“ vartininką Armantą Vitkauską.

Vos po trijų minučių 36-erių Kroatijos nacionalinės komandos veteranas Josipas Šimuničius, pasaulio čempionatą praleidęs dėl diskvalifikacijos, lygiai taip pat šaltakraujiškai pasiuntė kamuolį į tinklą po kampinio.

Pasižymėti galėjo ir 17-metis Ante Čoričius, besibaigiant rungtynėms pataikęs į virpstą, o tokie žaidėjai kaip Arijanas Ademi, Marko Pjaca ar Paolo Machado ne kartą demonstravo „Žalgirio“ futbolininkams savo klasę įvairiose aikštės vietose. Tuo tarpu „Dinamo“ vartininkas Eduardo antrame kėlinyje netgi spėjo atlikti tempimo pratimus šildydamas raumenis, nes daug darbo antradienį jis vėl neturėjo.

Tiesa, „Žalgirio“ prancūzas Serge'as Nyuiadzi 88 minutę galva nukreipė kamuolį į vartus, bet teisėjas užfiksavo pražangą prieš varžovą ir įvarčio neįskaitė.

„Dar pačioje rungtynių Zagrebe pradžioje stovėdamas prie šoninės linijos ir žiūrėdamas į aikštę pagalvojau: juk „Dinamo“ atlieka tris perdavimus per tą patį laiką, kurį A lygos komandos sugaišta vienam. Toks tarp mūsų yra greičių skirtumas.

Pralaimėjome stipresniems. Dar prieš mačą sakiau, kad mums nepaprastai svarbus greitas įvartis, bet jo nebuvo. Varžovai gindamiesi žaidė tikrai atsargiai, buvo sunku ką nors sukurti. O kai patys iškart po pertraukos praleidome įvartį, dingo visa gera atmosfera. Bandėme parodyti gerą futbolą, įmušti bent vieną įvartį, bet finalinis švilpukas parodė mūsų vietą“, – dvikovą komentavo M. Zubas.

„Žaidėme prieš geresnę, labiau patyrusią komandą. Tai – europinis lygis“, – antrino S. Nyuiadzi.

Laukia duobė?

Anksti iškritę iš Europos taurių turnyrų žalgiriečiai save guodė tuo, jog Čempionų lygos burtai jiems buvo ypač negailestingi.

„Kita vertus, jei nori žaisti Čempionų lygoje, turi būti pasiruošęs tokiems varžovams“, – pastebėjo M. Zubas.

Tačiau ruoštis šiais metais „Žalgiriui“ sekėsi sunkiai. Komanda neteko tokių svarbių žaidėjų kaip Kamilis Bilinskis, Luka Peričius ar Andrius Skerla, užsienio klubams laikinai išnuomoti Mantas Kuklys, Pavelas Komolovas ir Egidijus Vaitkūnas pusmetį beveik nerungtyniavo, Jakubas Wilkas grįžo ne toks aštrus kaip anksčiau, nauju atakų generolu turėjęs tapti Andrezinho Lietuvoje nepritapo, o liepą į Vilnių atvykę Semiras Kerla ir Adi nespėjo tinkamai įsilieti į ekipą.

Išvengęs tiesaus atsakymo į klausimą, ar pernykštis „Žalgiris“ buvo pajėgesnis, M. Zubas vis dėlto neslėpė, jog žaidėjų selekcija šįkart nevyko nepriekaištingai.

„Per du perėjimų langus turėjome parduoti kai kuriuos žaidėjus, nes tokia klubo finansinė strategija. Bet mes laikėmės tikslo sustiprinti komandą. Deja, nebuvome tokie sėkmingi ir stiprūs, kaip tikėjomės“, – teigė specialistas iš Lenkijos, su „Žalgiriu“ prieš metus nukeliavęs nuo pirmo iki paskutinio ketvirto UEFA Europos lygos atrankos etapo.

Nukreipęs žvilgsnį iš praeities į ateitį treneris nelinksmai konstatavo: laikas grįžti į A lygą. Apie tai M. Zubas prisipažino pagalvojęs dar rungtynių metu, kuomet vieną po kito ant atsarginių suolo pasodino Deividą Šemberą ir J. Wilką, taupydamas savo lyderius prieš šeštadienio akistatą su Marijampolės „Sūduva“.

„Dabar mūsų tikslas pergalingai pabaigti Lietuvos čempionatą. Jaučiame pakankamai motyvacijos laimėti A lygą ir grįžti į Čempionų lygą kitais metais“, – tikino S. Nyuiadzi.

Bet M. Zubas buvo realistiškesnis ir neslėpė nuogąstaujantis, jog pirmenybėse tvirtai lyderiaujanti ekipa po pasitraukimo iš Čempionų lygos varžybų gali kristi į psichologinę duobę.

„Dauguma komandų, iškritusių iš Europos taurių turnyrų, susiduria su tokiomis problemomis. Bus sunku nusiteikti, bet tai yra normalu. Tam ir turime atsarginius žaidėjus, kad jie galėtų įnešti šviežių jėgų“, – svarstė „Žalgirio“ vairininkas.

DELFI paklaustas, ar sezoną A lygoje Vilniuje užbaigs visi klubui priklausantys žaidėjai, jis kiek sudvejojo.

„Nemanau, kad kas nors išvyks“, – spėjo M. Zubas.

Apdovanojo tik prezidentui nuolankius fanus

Sėkmės „Žalgiriui“ antroje sezono dalyje palinkėjo ir pirmą žingsnį link Čempionų lygos grupių etapo dėjusio „Dinamo“ strategas Zoranas Mamičius.

Įveiktus varžovus jis pavadino solidžia komanda, einančia teisingu keliu ir turinčia puikius vedlius.

Kalbėdamas apie rungtynes, Z. Mamičius buvo kiek nepatenkintas, kad jo auklėtiniams nepavyko pasižymėti jau pirmame kėlinyje. Treneris neigė, jog jo ekipa šįkart mačą pradėjo tykodama šeimininkų klaidų ir laukdama, kol jie pavargs – pasak jo, kroatams prireikė laiko prisitaikyti prie LFF stadiono aikštės.

„Norėjome kuo greičiau įmušti ir dominuoti. Vis dėlto pirmas kėlinys buvo nervingas. Žaisti mažoje aikštėje ant dirbtinės dangos nebuvo lengva, bet mes nusipelnėme laimėti“, – apibendrino specialistas.

Tiesa, vieno aspekto jis „Žalgiriui“ gali pavydėti. Po rungtynių vilniečiai ir aktyviausi jų gerbėjai iš „Pietų IV“ judėjimo tradiciškai dėkojo vieni kitiems plojimais, tuo tarpu į dvi dalis gausių policijos pajėgų ir užtvarų padalinti svečių aistruoliai dairėsi, kaip prasmukti pro tvarkos sergėtojus ir kumščiais tarpusavyje išsiaiškinti santykius.

Visoje Europoje nuožmumu pagarsėjusi „Bad Blue Boys“ grupuotė pastaraisiais metais kariauja prieš „Dinamo“ prezidentą Zdravko Mamičių, kuris vyriausiuoju treneriu paskyrė savo brolį. Šio karo aidai atsklido ir iki Vilniaus: kelios dešimtys atskilusių fanų, palaikančių prieštaringai vertinamą klubo vadovą, ir apie šimtą „Bad Blue Boys“ narių mačo metu siuntė prakeiksmus vieni kitiems, o nuo smurto proveržio kroatus sulaikė tik kiekviename žingsnyje juos lydėję Lietuvos pareigūnai.

Dvikovai pasibaigus „Dinamo“ futbolininkai savo marškinėlius atidavė prezidentui palankiems sirgaliams, ir tik kapitonas J. Šimuničius išdrįso nueiti prie gretimos tribūnos pasikalbėti su konkuruojančiais „Bad Blue Boys“ atstovais.

„Deja, prie to mes jau įpratome. Žinoma, norėtume, kad visi būtų kartu ir palaikytų komandą. Juk tai pirmiausia ir turėtų rūpėti futbolo fanams. Jie gali nepritarti vadovybės sprendimams, tačiau pagrindinė jų užduotis yra palaikyti savo komandą“, – atsiduso Z. Mamičius.

Trečiame Čempionų lygos atrankos etape „Dinamo“ laukia dvikova su Danijos čempionu „Aalborg“, kuriam atstovauja ir Lietuvos rinktinės puolėjas Lukas Spalvis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)