Rinkodaros naujovės

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) rinkodaros specialistai naujam varžybų ciklui paruošė keletą naujovių.

Pirmoji, iškart krisianti į akis žiūrovams LFF stadione – atsinaujinusi nacionalinės komandos namų apranga, kurią sudaro geltonos ir juodos spalvų marškinėliai su Vyčiu ant krūtinės, žali šortai ir geltonos kojinės.

Antrąją futbolo gerbėjai turėtų išvysti savo televizoriuose ar internete: rinktinės žaidėjai nusifilmavo reklaminiuose klipuose, kiekvienas pažadėdamas kuo atsakingiau atlikti savo pareigas aikštėje.

Pažadą davė ir ekipos strategas E. Jankauskas. Bet gana nekonkretų – atiduoti visas jėgas. Apie sekmadienį Vilniuje laukiančios akistatos su Slovėnija, kuria lietuviai pradės atranką į 2018 metais Rusijoje vyksiantį pasaulio čempionatą, galimas baigtis treneris kalba atsargiai.

„Jeigu žadėčiau gerą rezultatą, o ne gerą žaidimą, peršokčiau patį pagrindą. Manau, gerai žaisdami turime puikius šansus pasiekti ir atitinkamą rezultatą“, – sakė specialistas, pakeitęs Igorį Pankratjevą.

Veteranas – nepasiruošęs fiziškai?

Tai bus pirmosios oficialios rungtynės E. Jankauskui rinktinės vyriausiojo trenerio pareigose. Nuo praėjusio pavasario specialistas vadovavo komandai penkiuose draugiškuose mačuose (1 pergalė/1 lygiosios/3 pralaimėjimai).

Tiek repetuojant žaidimą kontrolinėse dvikovose, tiek ruošiantis planetos čempionato atrankai, E. Jankauskui teko spręsti tą pačią problemą kaip ir jo pirmtakui – skurdų žaidėjų pasirinkimą.

Žaisti su slovėnais dėl sveikatos problemų negalės puolėjas Lukas Spalvis ir saugas Dovydas Norvilas, į kvietimą neatsiliepė vartininkai Žydrūnas Karčemarskas ir Giedrius Arlauskis.

Išvykęs rungtyniauti į JAV, iš rinktinės trenerių radarų bent laikinai iškrito ir gynėjas Vytautas Andriuškevičius.

„Vytas labai toli nuo mūsų. Dėl laiko juostų skirtumo ir užimtumo klube turėsime verstis be jo“, – sakė E. Jankauskas.

Buvęs puolėjas teigė kalbėjęsis su savo ilgamečiu bendražygiu rinktinėje Mariumi Stankevičiumi. Anot trenerio, į trečią pagal pajėgumą Italijos lygą neseniai persikėlęs 35-erių gynėjas nėra pasiruošęs žaisti tarptautinių rungtynių.

„Dabar jis žaidžia tokioje lygoje, kad net nežinau, ką pasakyti. Žiūrėsime, kaip jam seksis, su juo irgi kalbėjau. Kol kas jis net nėra fiziškai pasirengęs. Bet nesvarbu, kiek Mariui metų, durys jam neuždarytos“, – aiškino E. Jankauskas.

Puolėjas – ant bangos

Ilgam netekus kelio raiščių traumą patyrusio L. Spalvio, komandos gerbėjų akys kryps į Arvydą Novikovą ir Fedorą Černychą.

Pirmasis oficialių rungtynių nežaidė nuo praėjusio balandžio. Užtat antrasis su Balstogės „Jagiellonia“ klubu pirmauja Lenkijos pirmenybėse, kuriose per 7 sužaistas rungtynes pasižymėjo 4 įvarčiais ir 2 rezultatyviais perdavimais.

Iš dešinio krašto į atakų smaigalį E. Jankausko pastumtas puolėjas viliasi lyderių dvasios įpūsti ir savo tautiečiams.

„Kol kas sekasi ir klubui, ir man asmeniškai, mušu įvarčius. Norėčiau tą puikią nuotaiką pernešti ir į Lietuvos rinktinės rūbinę. Jei netikėsi, nieko ir nepasieksi“, – įsitikinęs futbolininkas.

Balansas – vis dar palankus

Vis dėlto E. Jankauskas pripažįsta, kad net ir žaisdami namuose lietuviai negali jaustis favoritais, jei susitinka su tokia komanda kaip Slovėnija.

„Jie mėgsta kombinacinį futbolą, mėgsta laikyti kamuolį. Ir žaidėjų meistriškumas tai leidžia, visi atstovauja stipriems klubams. Latvija ar Estija nebuvo tokio lygio. „Popieriuje“ jie favoritai“, – sutiko treneris.

Slovėnija – viena iš nedaugelio Europos rinktinių, kurios tarpusavio susitikimų su lietuviais rezultatų balansas yra neigiamas (1 pergalė/1 lygiosios/2 pralaimėjimai).

Tiesa, abusyk įveikti slovėnus pavyko dar 1994-1995 metais, o kaktomuša praėjusiame atrankos į Europos čempionatą cikle jau klostėsi ne taip palankiai: namuose Lietuvos ekipa pralaimėjo 0:2, svečiuose pasiekė lygiąsiasias 1:1.

Pasaulio čempionato atrankos F grupėje taip pat žais Anglija, Slovakija, Škotija ir Malta.

Sekmadienį rungtynės tarp Lietuvos ir Slovėnijos LFF stadione prasidės 19 val.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas

Vartininkai:

Saulius Klevinskas (Vilniaus „Žalgiris“)
Ernestas Šetkus („ADO Den Haag“, Olandija)
Emilijus Zubas (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis)

Gynėjai:

Rolandas Baravykas (Klaipėdos „Atlantas“)
Deividas Česnauskis (FK „Trakai“)
Georgas Freidgeimas (Pavlodaro „Irtyš“, Kazachstanas)
Edvinas Girdvainis (Glivicių „Piast“, Lenkija)
Arūnas Klimavičius (FK „Trakai“)
Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“)
Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“)
Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“)

Saugai:

Karolis Chvedukas (RNK „Split“, Kroatija)
Tadas Eliošius (Jonavos „Lietava“)
Mindaugas Grigaravičius („Jelgava“, Latvija)
Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“)
Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“)
Arvydas Novikovas (VfL „Bochum“, Vokietija)
Vykintas Slivka (Hertogenboso „Den Bosch“, Olandija)
Ovidijus Verbickas (Klaipėdos „Atlantas“)
Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas)

Puolėjai:

Fedoras Černychas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija)
Deivydas Matulevičius (FC „Botosani“, Rumunija)
Tomas Radzinevičius (Marijampolės „Sūduva“)
Nerijus Valskis (FK „Trakai“)