Šio seminaro organizatoriaus sporto marketingo paslaugų kompanijos „Sporto rinkodara“ kvietimu seminare sutiko apsilankyti ir savo patirtimi pasidalinti autoritetingas Belgijos futbolo specialistas, dabartinis šalies trenerių mokymo programos direktorius Krisas Van Der Haegenas. Trumpame interviu futbolo specialistas alba apie Belgijos futbolą ir būsimą seminarą.

Belgijos futbolas šiandien išgyvena aukso amžių, tačiau taip buvo toli gražu ne visada. Ilgą laiką ši šalis, geriausiu atveju, buvo priskiriama tik prie stipresnių futbolo vidutiniokų, o kokybės šuolį, anot pačių belgų futbolo specialistų, lėmė tik nuoseklus ir sistemingas darbas tiek masinio ir vaikų, tiek jaunimo ir profesionalaus futbolo srityse. Kalbiname būsimo Belgijos futbolo specialistų seminaro vieną iš lektorių, Belgijos futbolo trenerių mokymo programos direktorių K. Van Der Haegeną.

- Ką Jūs iki šiol girdėjote apie Lietuvos futbolą?

- Tikrai ne per daugiausia. Šiek tiek girdėjau iš UEFA studijų grupių, kurių darbe sutikau kolegų iš Lietuvos futbolo federacijos ar akademijos.

- Papasakokite plačiau apie Jūsų karjerą.

- Žaidžiau KSV „Sottegen“ klube. Paskui penkiolika metų ten dirbau jaunimo treneriu, o po UEFA A kategorijos trenerių kursų baigimo, tapau ir pagrindinės komandos treneriu. Tuo pačiu metu pradėjau dirbti ir UEFA B kategorijos, vėliau - ir A kategorijos futbolo trenerių rengimo specialistu savo šalyje. Paskui pradėjau dirbti klubo „Waregem“ U19 jaunimo komandos treneriu, dar po metų - Belgijos nacionalinių U15-U16 rinktinių treneriu. Paskutinius trejus metus dar dirbu ir Belgijos nacionalinės moterų U19 komandos treneriu, neskaitant darbo futbolo trenerių rengimo ir mokymo srityje, taip pat esu UEFA konsultantas.

- Šiandien Lietuvoje mes turime ne geriausią situaciją kalbant apie nacionalinės vyrų futbolo rinktinės rezultatus. Mūsų šalies jaunimo ir jaunių rinktinių rezultatai taip pat nedžiugina. Federacija ir šalies futbolo bendruomenė, tarsi, ieško išeičių, sprendimų rezultatams pagerinti. Domimasi kitų šalių patirtimi, tačiau, kai kurių specialistų manymu, vis dar neturime vieningos futbolininkų rengimo sistemos, veikiančios visos šalies mastu. Kalbant apie Belgijos futbolą, situacija yra kardinaliai priešinga. Kaip Jūsų šalies futbolui pavyko įkopti į dabartines aukštumas?

- 2000-ais metais mes turėjome labai blogus rezultatus ir pradėjome nuo sukrėtimo. Jums reikalinga vizija ir sistemingas planas, kelias, kuriuo turite eiti. Tai yra pirmas žingsnis. Tada turite sunkiai dirbti tam, kad teoriją perkeltumėte į praktiką. Svarbiausi plano punktai yra nuoseklumas ir darbas visiems kartu, ypač kalbant apie jaunimo futbolą ir individualizaciją.

- Kokie galėtų būti išskirti belgiškos treniruočių sistemos ypatumai ir futbolo talentų rengimo niuansai?

- Mes pradėjome nuo vizijos. Belgijos futbolo vystymasis ir visi mūsų veiksmai praktikoje buvo pagrįsti šia vizija.

- Ką Jūs ruošiatės pristatyti Lietuvos kolegoms seminaro metu, kuris vyks Vilniuje gegužės 6 d.?

- Mūsų futbolo vystymo vizijos pagrindus ir kelią į sėkmę: kaip mes nutiesėme kelią į savo šalies sėkmės istoriją. Taip pat strateginius sprendimus, kuriuos mes priėmėme ir įgyvendinome nuo masinio iki elitinio jaunimo ir profesionalaus futbolo.

- Išduokite paslaptį, kaip Lietuvai, krepšinio šaliai, atrasti savo Hazardą ar Januzajų futbole?

- Pirmiausia - parengiant glaustą ir nuoseklų planą visų lygių trenerių mokymo programai ir žaidėjų rengimui visuose lygmenyse. Tada, dirbant visiems kartu, šio plano įgyvendinime.

- Kodėl Jūs rekomenduotumėte apsilankyti šiame seminare Lietuvos futbolo specialistams?

- Tam, kad pasimokytų iš geriausių praktikų. Tai gali būti savotiškas įkvėpimas, siekiant kiekvienam padėti pakeisti mąstymą ir treniravimo nuostatas į teigiamą pusę.

- Dėkoju už Jūsų atsakymus ir iki pasimatymo Vilniuje gegužės 6 dieną.

- Iki malonaus.

Belgijos futbolo sėkmės receptai iš K. Van Der Haegeno ir kitų seminaro lektorių - jau gegužės 6 d. Vilniuje, viešbučio „Urbihop“ konferencijų salėje, Ąžuolyno g. 7. Išsamesnė informacija apie seminarą interneto svetainėje sportsmarketing.lt arba telefonu (8) 601 602 99, el. paštu: stasys@sportsmarketing.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)