Igoris Pankratjevas sugalvojo paprastą sprendimą, kaip apsisaugoti nuo dviem žingsniais jo auklėtinius kiekvienoje aikštės vietoje lenkiančių varžovų. Tik paprastos išeitys ne visada būna teisingos.

Retai kada ant vejos išvysi keturis vidurio gynėjus, bet būtent tokį „kamštį“ 2015-ųjų kovą I. Pankratjevas pasiuntė stabdyti anglų atakų.

Gynybos šerdį „Wembley“ stadione sudarė Marius Žaliūkas ir Tadas Kijanskas, greičio savybėmis nepasižymintis Georgas Freidgeimas buvo perkeltas į kraštą gaudyti eikliausių priešininkų, o Tomas Mikuckis netikėtai užėmė traumuoto Lietuvos rinktinės atakų organizatoriaus Mindaugo Pankos vietą aikštės viduryje.

Taip elgdamasis I. Pankratjevas kliovėsi primityvia logika – kuo daugiau gynėjų, tuo geresnė gynyba. Dėl anglų kontrveiksmų – nuolatinio žaidimo Lietuvos aikštės pusėje – treneris nusprendė iš anksto nesukti galvos. Kaip pernelyg nesuko jos ir dėl galimos varžovų sudėties – dvikovos išvakarėse I. Pankratjevas dar teiravosi DELFI žurnalisto, ką šiuo klausimu prognozuoja anglų žiniasklaida.

Eksperimentas žlugo jau po šešių minučių Anglijai užkūrus įvarčių fejerverką, o rungtynes lietuviai pralaimėjo 0:4.

Kamuolį I. Pankratjevo komanda kontroliavo 36 proc. laiko – šį skaičių kiek pagražinti leido tik patys anglai, po anksti pasiektų įvarčių nebetempę vadelių iš visų jėgų. Bet pereiti vidurio liniją lietuviams vis tiek pavyko rečiau nei jų varžovams – smūgiuoti į Giedriaus Arlauskio ginamų vartų plotą.

Viešnagė anapus Lamanšo Lietuvos rinktinei tąkart nevirto skaudžiausiu prisiminimu iš praėjusio Europos čempionato atrankos ciklo tik dėl to, jog prieš tai šonus jai dar labiau buvo išvelėję šveicarai (0:4).

Igoris Pankratjevas

Šeštadienį net dešimt Lietuvos futbolininkų į „Wembley“ stadioną grįžo antrą kartą. Tik klausėsi jie nebe I. Pankratjevo, o Edgaro Jankausko ir naujo trenerių štabo komandų.

„Mąstykite greičiau, jums reikės labai daug galvoti“, – per treniruotę žaidėjus ragino E. Jankausko asistentas Rokas Garastas.

Taip futbolininkai buvo pratinami prie reaktyvinių greičių, kuriais ginasi, puola ir sprendimus priima dauguma Anglijos rinktinės atstovų.

Tą patį – tiksliau, tiek, kiek pavyks – dabar nori pabandyti ir lietuviai.

„Praėjusį kartą čia žaidė, galima sakyti, ta pati komanda. Dabar mes jaučiamės drąsesni, nes turime daugiau patirties, žinome, kad reikia įdėti daug daugiau pastangų nei prieš dvejus metus. Reikia kovoti iš paskutiniųjų – tuomet, manau, gerą rezultatą galima pasiekti ir čia“, – svarstė dabartinis rinktinės kapitonas Fedoras Černychas, 2015-aisiais Londone žaidęs visas rungtynes.

„Akcentuojame gynybą, bet neužmirštame ir puolimo. Stengsimės žaisti futbolą, o ne vien gintis. Svarbiausia – nepraleisti „greito“ įvarčio, o paskui reikės visų atsidavimo“, – sukonkretino E. Jankausko pagrindiniu komandos puolėju pasirinktas Nerijus Valskis.

Pastarasis į Angliją atvyko pirmą kartą. Bet nei jam ir kitiems „Wembley“ naujokams, nei prieš dvejus metus komandoje žaidusiems senbuviams E. Jankauskas nesenos istorijos nepriminė – sutriuškinimu pasibaigusių rungtynių įrašas nebuvo analizuojamos, apie jas vengta kalbėti ir žodžiu.

Vis dėlto N. Valskis ir taip puikiai žino, kokia nematoma stadione tąkart buvo Lietuvos rinktinė.

„Kas buvo praeityje, praeityje ir liko. Dabar bandome kažkiek žaisti futbolą, o ne tik gintis, laukti nulinių lygiųjų. Ir čia bandysime ieškoti savo progų. Kaip man sakė vienas treneris, geriau garbingai pralaimėti žaidžiant nei vien „sėdėti“ gynyboje. Manau, tiek mums, tiek žiūrovams bus daug įdomiau, jei stengsimės ir mes užpulti. Žinoma, tai rizika, bet geriau jau taip“, – lygino puolėjas.

Nerijus Valskis

Vis dėlto stengtis – viena, o padaryti – kita. Noras atakuoti dar nereiškia, kad žiūrovai dažnai matys kamuolį netoli Anglijos baudos aikštelės.

Kaip ir vėlyvas ruduo, taip ir ankstyvas pavasaris yra nepalankiausias metas Lietuvos rinktinei, kadangi A lygoje bei kitose Rytų Europos šalyse žaidžiantys futbolininkai būna toli nuo optimalios sportinės formos.

Mėgino pulti lietuviai ir praėjusį trečiadienį Čekijoje. Bet, neskaitant pačios kontrolinių rungtynių pradžios, jiems nepavyko niekas. O po pertraukos pasipylė įvarčiai į svečių vartus – pralaimėta 0:3.

„Rezultatas, aišku, nėra geras. Padarėme kelias grubias klaidas vietoje to, kad patys pasižymėtume. Tam buvo progų. Bet tai jau pamiršome, galvojame apie sekmadienį“, – mačo Čekijoje prisiminti nenorėjo F. Černychas.

Londone E. Jankauskas veikiausiai liks ištikimas savo įprastam išsidėstymui 4-5-1. Neturėtų smarkiai keistis ir trenerio pamėgta starto sudėtis. Bene vienintelis atviras klausimas liečia nukraujavusią gynybos grandį: kas pradės mačą jos viduryje greta Lino Klimavičiaus – pastarojo brolis Arūnas ar T. Mikuckis?

Tuo metu anglų vairininkas Garethas Southgate'as užminė mįslę, šią savaitę draugiškose rungtynėse su Vokietija (0:1) išbandęs formuotę 3-4-2-1. Prieš mačą su lietuviais specialistas tvirtino esantis pasiruošęs naudoti naujovę ir toliau, kadangi mano, jog jo turimi žaidėjai tinka trijų gynėjų schemai, be to, dauguma jų taip rungtyniauja savo klubuose.

Kuriuos futbolininkus bepasirinktų G. Southgate'as, visi jie – puikiai žinomi tiek bet kuriam futbolo mėgėjui, tiek ir Lietuvos rinktinės žaidėjams.

„Stebime futbolininkus „Premier“ lygoje, žinome jų pliusus ir minusus. Reikės bandyti tuo pasinaudoti“, – sąlyginį pranašumą įžvelgė F. Černychas.

Galimos komandų starto sudėtys:

Lietuva: Ernestas Šetkus; Vaidas Slavickas, Linas Klimavičius, Tomas Mikuckis, Egidijus Vaitkūnas; Artūras Žulpa, Mantas Kuklys, Arvydas Novikovas, Vykintas Slivka, Fedoras Černychas; Nerijus Valskis.

Anglija: Joe Hartas, Kyle'as Walkeris, Michaelas Keane'as, Johnas Stonesas, Ryanas Bertrandas; Alexas Oxlade'as-Chamberlainas, Ericas Dieris, Adamas Lallana, Dele Alli, Raheemas Sterlingas; Jamie Vardy.

Primename, kad Lietuva pasaulio čempionato atrankos F grupėje užima ketvirtą vietą (5 taškai), o G. Southgate'o auklėtiniai žengia pirmi (10 taškų).

Anglijos rinktinės serija be pralaimėjimų pasaulio ir Europos pirmenybių atrankoje tęsiasi jau 33-ejas rungtynes (25 pergalės, 8 lygiosios).

Anglijos ir Lietuvos futbolininkai Londone susikaus sekmadienį, nuo 19 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)