Tikėtina, kad naujasis treneris paaiškės negreitai: pasibaigus šiam atrankos ciklui oficialių rungtynių teks laukti iki kitų metų rudens, kuomet startuos 2016 metų Europos čempionato atrankos turnyras. Tikėtasi, kad jame Cs. Laszlo auklėtiniai varžysis dėl patekimo į finalinį etapą, mat jo dalyvių skaičius pirmą kartą bus išplėstas nuo 16 iki 24.

Taigi kas galėtų pakeisti Cs. Laszlo prie rinktinės vairo?

Marekas Zubas (Vilniaus "Žalgirio" treneris)

Į Lietuvą 2012 metais atvykęs 49 metų specialistas greitai tapo "Žalgirio" klubo herojumi. Nors dar iki jam atvykstant įsibėgėjusiame sezone nuversti nuo sosto Panevėžio "Ekrano" nepavyko, šiemet "Žalgiris" be konkurencijos dominuoja Lietuvos čempionate ir užtikrintai artėja nugalėtojų titulo link.

Be to, M. Zubo auklėtiniai, ėmę demonstruoti žemais perdavimais grįstą disciplinuotą futbolą, nustebino šalies futbolo mėgėjus įspūdingu sezonu UEFA Europos lygoje: sėkmingai peržengti trys atrankos etapai, tarp kurių įveiktas galingasis Poznanės "Lech". Tik paskutinėje stotelėje prieš Lietuvos klubams neregėtas aukštumas - grupių etapą - be rimtesnės kovos nusileista gerokai pajėgesnei "Sazlburg" ekipai.

Puikiai angliškai kalbantis specialistas neslepia ambicijų savo karjeroje - tam, kad atvyktų į "Žalgirį", jis pasiryžo atsisakyti Lenkijos rinktinės trenerio asistento pareigų. Turėdamas pakankamai patirties ir puikiai pažinodamas šalies futbolą, lenkas tampa neabejotinu favoritu, jei LFF vadovai pasirinks užsienietį specialistą.

Aurelijus Skarbalius ("Haslev", ketvirtoji Danijos lyga)

Vienas geriausių pastarojo laikmečio rinktinės žaidėjų sėkmingai pradėjo trenerio karjerą Danijoje: iš pradžių trejus metus vadovavęs "Herfolge", o vėliau du sezonus - "Koge" komandai, Auri perėmė vieno garsiausių šalies klubų "Brondby" vairą.

Tiesa, komanda išgyveno ne patį lengviausią laikotarpį: dėl finansinių bėdų ir prastų rezultatų ekipa balansavo ties iškritimo į žemesnį divizioną riba. Prikelti "Brondby" lietuviui nepavyko, todėl šios vasaros pradžioje jis buvo atleistas.

Prieš keletą dienų A. Skarbalius tapo ketvirtojoje Danijos lygoje žaidžiančios "Haslev" komandos strategu, tačiau jo sutartyje numatyta galimybė be trukdžių išvykti į pajėgesnį klubą. Pats specialistas yra ne kartą sakęs, kad svarstytų galimybę perimti rinktinės vairą, nors tai ir nebūtų lengva, mat jau antrą dešimtmetį su šeima yra įsikūręs Danijoje. Be to, nėra aišku, koks jo santykis su LFF vadovais.

Valdas Ivanauskas ("SKA-Energija", Rusijos I lyga)

Būtent "Ivanas Rūstusis" varžėsi dėl darbo rinktinėje su Csaba Laszlo, tačiau tuometinė LFF vadovybė nusprendė pasiūlyti sutartį vengrui. Nepaisant to, emocingas specialistas niekuomet neslėpė, kad vadovavimas nacionalinei komandai yra viena jo karjeros siekiamybių.

Patirties kaip treneris V. Ivanauskas turi daug, tačiau didžioji dalis darbų buvo trumpalaikiai. Kurį laiką dirbęs rinktinės trenerio asistentu jis iškovojo bene didžiausią pergalę karjeroje laimėdamas Škotijos taurę su Edinburgo "Hearts", tačiau šioje šalyje neužsibuvo ir vėliau keliavo po Europą: nuo Gargždų "Bangos" iki Baku "Standart" Azerbaidžane ir Gorio "Dila" Gruzijoje.

Pastaruoju metu V. Ivanauskas treniruoja antrosios Rusijos lygos "SKA-Energija" komandą, kuri po trylikos turų turnyrinėje lentelėje užima penktą vietą.

Virginijus Liubšys (Rygos "Daugava" treneris)

Vienas žymiausių specialistų, Lietuvos čempionate dirigavęs tik trims komandoms: beveik du dešimtmečius Panevėžio "Ekranui" ir po porą sezonų Vilniaus "Vėtrai" ir Marijampolės "Sūduvai".

Griežtas, reiklus ir patyręs taktikas 54 metų V. Liubšys galėtų tapti "juoduoju arkliuku" trenerio rinkimuose. Nėra abejonių, kad jis sutiktų išmėginti save aukščiausiame lygyje ir galėtų nustebinti daugelį skeptikų, teigiančių, kad Lietuvoje treneriai moko tik spirti ir bėgti.

Šiuo metu V. Liubšys treniruoja Latvijos Rygos "Daugava" klubą, tačiau tai nebūtų kliūtis imtis naujo iššūkio.

Konstantinas Sarsanija (Klaipėdos "Atlanto" treneris)

Klaipėdos klubo gelbėtojas nebūtų priskiriamas prie kandidatų, jei ne vieno portalo publikuota nuotrauka, kurioje specialistas užfiksuotas vienoje Palangos kavinių su LFF prezidentu Juliumi Kvedaru.

Tiesa, šis susitikimas, anot abiejų pusių, tebuvo atsitiktinis ir nesusijęs su rinktinės reikalais. Juo labiau, kad klubų atstovai su LFF vadovybe palaiko nuolatinį ryšį.

Tačiau pats K. Sarsanija spaudoje pripažino, kad sulaukęs pasiūlymo treniruoti rinktinę jį rimtai svarstytų. Tokiuose klubuose kaip Maskvos "Dinamo" ir Sankt Peterburgo "Zenit" aukštas sporto direktoriaus pareigas ėjęs rusas yra ragavęs ir stratego duonos, o šį sezoną demonstruoja įspūdingus rezultatus su "Atlantu", tačiau jo galimybės šiai dienai vertintinos kaip nedidelės.

Šaltinis
Temos
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)