Nekontroliuojami ir agresyvūs

Net beatodairiškumu garsėjančių Belgrado (Serbija) klubų „Crvena Zvezda“ ar „Partizan“ fanų stovyklų atstovai prieš keletą metų kraipydavo galvas kalbėdami apie savo kaimynus iš Kroatijos sostinės.

Nevaldomų „Bad Blue Boys“ siautulį 2006 metais buvo pajutęs ir „Aukštaitijos“ stadionas, kuriame UEFA Čempionų lygos atrankos rungtynes žaidė Panevėžio „Ekranas“ ir „Dinamo“. Tuomet maždaug pusantro šimto atvykėlių susimušė su vietos žiūrovais, mėtė į juos akmenis, išlaužtus stadiono suolus ir fakelus, o keli aršiausi rungtynių metu sugebėjo prasiveržti į aikštę.

Panašių incidentų „Dinamo“ aistruolių juodojoje kronikoje – apstu, tačiau dabar laikai pasikeitė: „Bad Blue Boys“ grupuotė pastaraisiais metais užsiėmusi šaltuoju karu su klubo vadovu Zdravko Mamičiumi.

Svečiams užleis pietinę tribūną

Kroatijoje prieštaringai vertinamas veikėjas pagarsėjo savo ekstravagantiškais poelgiais, nesibaigiančiais skandalais, išpuoliais prieš žiniasklaidą ir neskaidriomis finansinėmis operacijomis.

Prieš jį sukilusius „Bad Blue Boys“ Z. Mamičius iškraustė iš nuolatinės tribūnos „Maksimir“ stadione, todėl aktyviausi „Dinamo“ fanai paprastai boikotuoja namų rungtynes, o išvykose stengiasi prikaišioti pagalių nekenčiamam klubo prezidentui į ratus.

Tiesa, nedidelė sirgalių dalis atskilo nuo „Bad Blue Boys“ ir rado bendrą kalbą su Z. Mamičiumi. Todėl dabar dvi Zagrebo ekipos aistruolių frakcijos yra nuožmiausi priešai.

Įvairių šaltinių duomenimis, į Vilnių stebėti UEFA Čempionų lygos antro atrankos etapo rungtynių su VMFD „Žalgiriu“ atkeliavo po lygiai abiejų grupuočių atstovų: maždaug po šimtą.

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione svečiams palikta pietinė tribūna, atitverta nuo aikštės apsauginiu tinklu, o joje įprastai šeimininkaujantys vilniečiai iš „Pietų IV“ grupės bus perkelti į priešingą stadiono kampą.

Vilniečių neužkabino

Tarpusavyje konfliktuojantys „Dinamo“ fanai turės dalintis ta pačia tribūna, bet bus atskirti vieni nuo kitų. LFF stadioną pirmadienio vakarą apžiūrėję keturi Kroatijos pareigūnai, kurių specializacija – futbolo chuliganai, įspėjo, jog atvykėliai gali kelti riaušes tarpusavyje ar net mėginti nutraukti mačą, kad Zagrebo klubas su Z. Mamičiumi priešakyje būtų pašalintas iš Europos taurių turnyrų.

Tiesa, vienas didžiausią patirtį turinčių „Pietų IV“ grupės aistruolių Ingvaras Butautas didelių incidentų antradienį nelaukia.

„Aišku, tai karšti piliečiai, ir vieni su kitais nelabai sutaria, tad visko gali nutikti. Bet ką jie gali padaryti? Nebent kokį fajerį (fakelą – DELFI) į aikštę numesti“, – svarstė I. Butautas.

Savo ruožtu, „Žalgirio“ sirgaliai veltis į konfliktus su kroatais nesiruošia. Tuo labiau, kad keliasdešimt vilniečių pirmose Lietuvos ir Kroatijos čempionų rungtynėse Zagrebe jokių išpuolių nepatyrė.

„Kažkokių nuoskaudų jiems neturime. Buvo tas vienas susidūrimas Panevėžyje, bet praėjo jau daug laiko, o ir mūsų tai tiesiogiai nelietė“, – prisiminė I. Butautas.

Policija rengėsi įvairiems scenarijams

Vis dėlto sostinės pareigūnai ruoštis galimiems neramumams pradėjo dar prieš kelias dienas. Antradienį mieste patruliuoja sustiprintos policijos pajėgos, įdėmiai prižiūrinčios senamiesčio baruose ir lauko kavinėse laiką leidžiančių futbolo gerbėjų grupeles.

„Yra pagrindo manyti, kad gali būti bandoma sukelti viešąją netvarką ar kaip nors trukdyti rungtynėms, ir policija tam yra pasiruošusi“, – DELFI teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius.

Prie įvažiavimo į Vilnių ties Gariūnais pirmadienį įrengtas postas, kuriame tikrinti automobiliai su Kroatijos valstybiniais numeriais. Nors dėl to buvo susidariusios daugiau nei dviejų kilometrų spūstys, pareigūnų laimikis buvo tik vienas fakelas.

„Pirmadienį, 23 val., buvo sustabdyti septyni autobusiukai, atvažiavę iš Kroatijos. Viename jų po sėdyne rastas signalinis dūminis deglas. O daugiau jokių įvykių, susijusių su artėjančiomis rungtynėmis, kol kas neužfiksuota“, – sakė P. Radvilavičius.

Primename, kad dvikova tarp „Žalgirio“ ir „Dinamo“ prasidės antradienį nuo 21 val. Pirmąjį tarpusavio mačą žalgiriečiai išvykoje pralaimėjo 0:2.

Vilnius gali ūžti – antradienį į sostinę atvyko Zagrebo „Dinamo“ klubo futbolo sirgaliai! Prašome visus futbolo gerbėjus, vilniečius ar sostinės svečius - jei pastebėsite netinkamą kurių nors sirgalių elgesį ar tiesiog norėsite pasidalinti įspūdžiais po bendravimo su jais, nuotraukas ir mintis siųskite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Sportas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)