Ruošė tribūnų spaudimui

„Visos Europos čempionato atrankos rungtynės mums labai svarbios, bet šios – išskirtinės“, – mačo išvakarėse pripažino Lietuvos rinktinės strategas Igoris Pankratjevas.

Pirmajai istorijoje akistatai su futbolo išradėjais lietuviai Londone ruošėsi nuo antradienio. Jei šeimininkai treniravosi prieš trejus metus duris atvėrusiame nacionaliniame „St George's Park“ futbolo centre, kainavusiame daugiau nei 100 mln. svarų sterlingų, svečius priėmė gerokai kuklesnis „The Hive“ stadionas.

Bet pajusti „Wembley“ arenos didybę kiekvienas Lietuvos futbolininkas galėjo vakare grįždavęs į viešbutį, pro kurio langus 90 tūkst. vietų turintis stadionas – kaip ant delno.

Penktadienio vakarą jis turėtų būti sausakimšas, kadangi Anglijos futbolo asociacija (FA) dar savaitės pradžioje paskelbė išpardavusi visus bilietus į rungtynes su Lietuva.

„Nė vienas mūsiškis nėra žaidęs tokioje atmosferoje. Man pačiam bus sunku vadovauti komandai nuo atsarginių suolo – įsivaizduoju, kad žaidėjai manęs visiškai negirdės. Visos šios trumpos stovyklos metu mes dažnai kalbamės apie žiūrovų ir stadiono faktorių, akcentuojame jį. Ruošiame komandą psichologiškai“, – patikino I. Pankratjevas.

Tai, kad ošiantis „Wembley“ ne vienam gali užgniaužti kvapą, pripažino ir gynėjas Marius Žaliūkas.

„Pirmos 10-15 minučių mums bus labai svarbios – reikės nesinervuoti ir nedaryti klaidų. O paskui kiekviena minutė nepraleidus įvarčio suteiks mums vis daugiau pasitikėjimo“, – vylėsi po traumos pasveikęs Glazgo „Rangers“ (Škotija) klubo atstovas.

Šviežias kraujas išjudino anglus

Net jei I. Pankratjevui išties pavyko įpūsti komandai pakankamai ryžto, kad kone šimtatūkstantinės minios gaudesys nesurakintų kojų, jai dar reikės susitvarkyti su vienuolika žaidėjų aikštėje, kurių kiekvienas individualiu meistriškumu lenkia lietuvius.

M. Žaliūkas nuo seno renka marškinėlius, kuriais apsikeičia su varžovais po finalinio švilpuko.

Iki šiol vertingiausia 31-erių kauniečio kolekcijoje buvo prancūzo Thierry Henry uniforma, gauta po dvikovos Paryžiuje 2009 metais.

Paklaustas, kieno marškinėlių labiausiai norėtų penktadienį, M. Žaliūkas trūktelėjo pečiais.

„Apsikeisiu su bet kuo. Kiekvieną savaitę žiūriu „Premier“ lygą, puikiai žinau, su kokiais žaidėjais susitiksime ir kas bus favoritai. Kasmet nežaidžiame nei su tokiomis komandomis, nei tokioje aplinkoje. Lietuvoje šios rungtynės visus žmones prikaustys prie televizorių, ir rezultatas jiems net nebus pats svarbiausias dalykas. Bet mes, žaidėjai, šias rungtynes vertiname kitaip – savaime aišku, kad niekas negalvoja pralaimėti“, – kalbėjo M. Žaliūkas.

I. Pankratjevas apie Roy Hodgsono treniruojamą komandą atsiliepia dar pagarbiau.

„Manau, anglai šiuo metu yra vieni stipriausių Europoje. Anksčiau jų žaidimas buvo tikrai liūdnesnis, o pastaruoju metu man labai imponuoja. Komanda – gerokai atjaunėjusi, žaidėjai, kurie atlieka svarbius vaidmenis ir savo klubuose, įnešė naujo vėjo. Jaunimas anglams pridėjo greičio, suderinto su technika, ir kūrybingumo. Tas pats Wayne'as Rooney, nors ir sužaidęs daugiau nei šimtą rungtynių rinktinėje, tebėra pakankamai jaunas ir šiuo metu yra labai geros sportinės formos. Bus nelengva atlaikyti jų atakas“, – vertino I. Pankratjevas.

Sudėtis – dar neaiški

Penktadienį Lietuvos rinktinės treneris „Wembley“ stadione apsilankė oficialioje spaudos konferencijoje, kurioje iš anglų žurnalistų išgirdo ir tiesų klausimą apie galimybes nugalėti šeimininkus.

I. Pankratjevas atsakė šypsodamasis.

„Į viską žiūrime realiai, nesvajojame. Aišku, tikimės teigiamo rezultato. Bet šios rungtynės bus istorinės vien dėl to, kad susitiksime pirmą kartą“, – sakė specialistas.

Kaip ketina žaisti lietuviai, kad naujas įrašas futbolo metraštyje būtų prisimenamas be gėdos?

„Mūsų komandos laukia sunkus, bet įdomus išbandymas. Kur besime pirštu į anglų sudėtį, kiekvienas žaidėjas bus pavojingas. Svarbiausia pirmas 15-20 minučių atlaikyti spaudimą, o paskui pakreipti žaidimą kita linkme. Bet negalvojame statyti „autobuso“ prie savo vartų, pasirinksime taktiką, kuri užtikrintų rezultatą“, – paslaptingas buvo I. Pankratjevas.

Plačiau kalbėti treneris nenorėjo ir apie saviškių starto sudėtį, kuri, jo žodžiais, mačo išvakarėse dar nėra visiškai aiški.

„Turime smulkių traumų, kurios gali turėti įtakos. Keletas klausimų dar yra, apsisprendėme tik dėl 80 proc. sudėties“, – užsiminė I. Pankratjevas.

Primename, kad Anglijos ir Lietuvos rungtynės penktadienį prasidės nuo 21.45 val. Lietuvos laiku.



Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)