Pirmame programos etape Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) specialistai lankėsi visuose Lietuvos regionuose, kur testavo beveik pusę tūkstančio jaunųjų futbolininkų. Jaunuolių fizines galimybes - greitį, šoklumą, koordinaciją - išbandė specialistai su modernia įranga, o žaidybinius gebėjimus, talentą treniruočių ir varžybų procese įvertino vietos treneriai.

Nuo vasario mėnesio pradžios NFA dirbtinės dangos manieže vyksta antroji talentų programos dalis, gimusių 1999 metais, testavimas. Tokios atrankos vyks iki vasario vidurio, o jų metu žadama peržiūrėti daugiau nei 100 talentingiausių futbolininkų iš visos šalies.

„Šiuo metu atliekame 12-13 metų futbolininkų testavimą. Šių peržiūrių metu metu NFA specialistai vertina žaidėjų fizinį ir techninį pasirengimą. Futbolininkai atlieka įvairiausius pratimus, rungtyniauja tarpusavyje“, - sakė fizinio gebėjimo testus atliekantis NFA specialistas Marius Čeliauskas.

Trečiajame talentų programos etape, kuris planuojamas kovo - balandžio mėnesiais, atrinkti jaunieji talentai bus kviečiami į galutinį testavimą, kurio metu geriausiai pasirodžiusieji gaus galimybę praverti Lietuvos jaunučių rinktinės duris. Vasarą šiems talentams planuojamos surengti stovyklas.

M. Čeliauskas pripažino, jog talentų programos pradžioje treneriai skeptiškai ir nedrąsiai žiūrėjo į šią programą, bet vėliau ji pranoko jų lūkesčius.

„Iš pradžių treneriai į šią programą žiūrėjo atsargiai, bet vėliau jie suprato, jog tai gali duoti daug naudos ir iš jų susilaukėme nemažai pagalbos. Šiuo metu treneriai patys rodo iniciatyvą, nuolat domisi, skambina mums, prašo testavimo rezultatų ir patys papildomai siūlo kandidatus“, - kalbėjo M. Čeliauskas.

Ilgalaikės jaunųjų futbolo talentų programos užduotys - surinkti kuo daugiau informacijos apie 1999 metais gimusius talentingus jaunuosius futbolininkus, sudaryti jiems individualią treniruočių programą ir stebėti jų progresą, taip pat kelti trenerių kvalifikaciją ir juos motyvuoti. Taip pat šios programos tikslas - skatinti glaudų vaikų futbolo trenerių bendradarbiavimą su NFA bei LFF techninio vystymo centru.