Čia pats tas futbolininko amžius. Reikia vieno kito jauno talentingo žaidėjo, kurie gali pakeisti juos vienu ar kitu momentu. O pagrindas yra geras“, – apie Lietuvos futbolo rinktinę kalbėjo Marijampolės „Sūduvos“ komandos vyr. treneris Virginijus Liubšys.

Lietuvos komanda atrankos į Europos pirmenybes grupėje sužaidė prastai. Iš aštuonerių ji laimėjo vienas rungtynes, dvejas sužaidė lygiomis, kitas pralaimėjo. Po triuškinamo pralaimėjimo 1:4 namuose prieš Čekijos komandą, atsistatydino ir rinktinės vyr. treneris Raimondas Žutautas.

Po tokio rinktinės pasirodymo, prasidėjo svarstymai, kad rinktinę reikia perkurti, jauninti, skambėję ne tik iš aistruolių, bet ir iš Lietuvos futbolo federacijos lūpų.

Minėtasis V. Liubšys, dabar treniruojantis Kazachstano pirmosios lygos Oralo „Akžajyk“ komandą buvęs Lietuvos rinktinės trenerių Algimanto Liubinsko bei Jose Couceiro asistentas Saulius Širmelis ir buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas, dabar futbolo teisėjas Audrius Žuta, kaip susitarę tvirtino, kad prieš prasidedant atrankos turnyrui, tokių blogų Lietuvos rinktinės rezultatų tikėtis negalėjo.

„Juk aną etapą ši komanda tikrai gerai žaidė... - stebėjosi Virginijus Liubšys. - Ir aš galvoju per šiuos metus-dvejus negalėjo labai pasenti... O išskyrus Andrių Skerlą ir Deividą Šemberą, ši komanda nėra sena. Gali ši komanda dar ilgai žaisti. Nežinau net ką sakyti – tie patys žaidėjai ir visai kitoks žaidimas..“

„Pradžia nebuvo beviltiška, - S. Širmelis matė lietuvių perspektyvą dar pernai, kai atrankos etapas prasidėjo. - Laimėjome Čekijoje, o ir kad ir pralaimėjom ispanams, atrodė, kad komanda progresuoja. Tik jau pabaigoje graudu buvo. Ypač tos siaubingos rungtynės su Lichtenšteinu. Komanda sėdo kažkuriuo metu. Nežinau kodėl. Lichtenšteinui nepralaimėtų pusė A lygos komandų...“

Jis, kaip ir V. Liubšys nepritaria rinktinės jauninimo idėjai.

„Žinant, kas stovi už šios rinktinės nugaros, tai aš manau, kad reikėtų melstis, kad šie žaidėjai dar kuo ilgiau pažaistų... Kol kažkiek nepasitemps jaunimo rinktinė. Mes savo žaidėjų paprasčiausiai neturime kuo keisti. Ir tai yra pats blogiausias dalykas“.

S. Širmelis paminėjo ir Lietuvos futbolo finansines problemas. Ir sunkią šalies klubų padėti. Jis įsitikinęs, kad rinktinė stipri gali būti tik tada, kai šalies klubai taip pat sustiprės.

„Dar vienas dalykas – tam, kad būtų stipri rinktinė, mums reikalingi stiprūs klubai, - kalbėjo Kazachstano pirmoje lygoje dirbantis lietuvis. - Ir dar man atrodo, kad kol bus tokie molinėmis kojomis, tai tikrai nieko nebus gero ir rinktinei.

Kai klubai gali bet kokiu momentu gali neištempti, kai vos jie suduria galą su galu, tai ir rinktinei bus ne kas. Tiems privatiems žmonėms, kurie investuoja į Lietuvos futbolą reikia tik nusilenkti. Bet didelių pinigų įdėti vietiniai rėmėjai neturi galimybių. Ir manau, kad po tokio rinkinės žaidimo gali būti dar didesnė problema – dalis remiančių žmonių gali nusisukti nuo futbolo. O kur maži pinigai – mažas futbolas“.

A. Žuta rinktinės nuosmukio priežasčių ieško dar giliau. Anot jo – viskas prasideda nuo infrastruktūros. Jis mano, kad neturintis kur normaliai treniruotis Lietuvos jaunimas nėra pajėgus papildyti stipriausią Lietuvos ekipą.

„Tokią situaciją lėmė katastrofiškos mūsų jaunimo parengimo sąlygos, - dėstė jis. - Dabar mes kviečiame Tomą Danilevičių, Robertą Poškų. O kur jaunimas, kurie ateitų ir rimtai įsilietų į pagrindą? Anksčiau žaidėjai atėję į A lygos komandas jau mokėdavo ir kamuolį susistabdyt, ir taktiškai žaisti. Žymiai mažiau laiko klubams reikėdavo praleisti apmokant žaidėjus, kaip dabar. Tada 18-metis ar 19-metis būdavo jau subrendęs. Dabar neįmanoma tikėtis, kad jauni futbolininkai įsilies į nacionalinę rinktinę“.

Jis galvoja, kad Lietuva turėtų pasimokyti iš kaimynų.

„Estai nuo nepriklausomybės atgavimo per 6 metus išsprendė stadionų problemas ir dabar skina to vaisius – užėmė antrą vietą grupėje,“ – kalbėjo teisėjas.

Estijos futbolininkai - vieninteliai iš Baltijos šalių trijulės dar neprarado šansų patekti į Europos čempionato finalinį etapą.

Teisėjas nemano, kad rinktinės vyr. trenerio pasikeitimas duos didelės naudos šalies nacionalinei komandai.

„Vien dėl prasto rezultato dabar yra būtina keisti trenerį. Bet aš nemanau, kad čia yra panacėja, kad tai viską išspręs. Reikia laukti talentingesnių žaidėjų. Bet jei tik lauksi, gali ir niekada to nesulaukti. Pirmiausiai reikia sutvarkyti visą futbolo infrastruktūrą šalyje“, – kalbėjo A. Žuta.