Sultonas Brunėjuje yra ne tik monarchas, bet ir premjeras, užsienio reikalų ministras, o kiti įtakingi postai priklauso jo šeimos nariams. Jis pats valdo 21-o milijardo dolerių turtą ir yra laikomas ne tik vienu turtingiausių, bet ir paslaptingiausių šių dienų monarchų. Apie 68-erių sultono haremą viešai prabilusi amerikietė sukėlė tikrą šoką milijonams žmonių, nė nenumaniusiems apie uždaros musulmoniškos valstybės valdovo orgijas ir triukšmingą gyvenimo būdą.

Jau šį trečiadienio vakarą praskleisti paslapties šydą kvies LRT televizijos laidos „Gyvenimas“ kūrėjų komanda, žiūrovams pristatysianti antrąją pasakojimo apie kruizą po Aziją dalį.

Žurnalisto Edvardo Žičkaus rengiamos kelionių dokumentikos herojais šįsyk taps vienas garsiausių mūsų šalies futbolininkų Artūras Rimkevičius su žmona Edita. 32-ejų sportininkas prieš kelerius metus sulaukė Brunėjaus sultono atstovų kvietimo žaisti jam priklausančioje futbolo komandoje.

„Sultonas čia yra visagalis. Jo žodis paskutinis. Nors iš pat pradžių pasirodžiau puikiai, tikau komandos kapitonui ir strategams, tačiau sprendimą, ar pasirašyti su manimi sutartį, privalėjo priimti sultono sūnus – princas, kuriam patikėta prižiūrėti pačią futbolo komandą ir visą Brunėjaus futbolo lygą“, – šypsosi lietuvis, kuriam atsivėrė galimybė ne tik apsigyventi vienoje uždariausių pasaulio šalių, bet ir įžengti į milijardieriaus monarcho rūmus, spausti jam ranką.

Pusmetį paslaptingojo sultono futbolo komandoje žaidęs lietuvis sako, kad ši šalis nepanaši į jokią kitą pasaulio valstybę, nes visas gyvenimas čia priklauso nuo sultono malonės ir sprendimų. Futbolas – šios šalies vadovo didžiausia aistra, todėl kiekviena treniruotė buvo stebima jo sūnaus, Brunėjaus princo, kuris į jas atvažiuodavo su vienas už kitą prabangesniais automobiliais.

„Mūsų treniruotės trukdavo tiek, kiek jas stebėdavo princas, mes negalėdavome jų baigti anksčiau. Tik jam išvažiavus, eidavome ilsėtis“, – pasakoja A. Rimkevičius, neslepiantis, kad Europos klubų siūlomi atlyginimai tada nė negalėjo konkuruoti su turtuolio monarcho pasiūlymu. Tačiau profesionalų patarimai ir nuomonė futbolo aikštėje nebuvo labai svarbūs, kur kas svarbiau buvo įtikti šalies valdovo šeimai.

„Nuo auksu tviskančių rūmų ir perdėtos prabangos ten raibo akys“, – LRT televizijos laidoje atviraus futbolininko žmona Edita, su vyru ir dviem dukromis 2013-ais įsikūrusi prabangiuose namuose Brunėjuje.

Tačiau kuo lietuvis neįtiko sultonui? Kodėl net ir skurstantys vietiniai gyventojai šlovina Brunėjaus monarchą? Ir kodėl iki šiol daugiau nei dešimtadalis šios valstybės gyventojų glaudžiasi sukrypusiuose namukuose ant purvino vandens? Visa tai ir dar daugiau – antroje laidos „Gyvenimas“ vasaros sezono kelionių dokumentikos „Kruizas: Azija“ dalyje – šį trečiadienį 21.00 val. per LRT televiziją. Laidą veda E. Žičkus.