Lichtenšteinas, Liuksemburgas, Farerų salos – tai Europos rinktinių reitingo grindis šluojančios komandos, kurioms Lietuva yra pralaimėjusi per pastaruosius septynerius metus.

Šiame nykštukų sąraše yra ir 450 tūkst. gyventojų turinti Viduržemio jūros sala, prieš kurios atstovus antradienį atrankos į 2018 metų pasaulio čempionatą rungtynėse Vilniuje stos E. Jankausko auklėtiniai.

Pernai lietuviai, dar treniruojami Igorio Pankratjevo, draugiškose rungtynėse Valetoje nusileido šeimininkams 0:2.

Komentuodamas akistatą su Malta, E. Jankauskas pabrėžė, kad tai tebuvo kontrolinis mačas, be to, per metus daug kas pasikeitę.

Bet Georgas Freidgeimas, Vytautas Andriuškevičius, Egidijus Vaitkūnas, Linas Klimavičius, Vykintas Slivka, Mantas Kuklys, Vytautas Lukša, Deivydas Matulevičius, patyrę pažeminimą Maltoje, yra komandos sudėtyje ir dabar.

Veidai – tie patys, užtat atrankos ciklo pradžioje Lietuvos rinktinė atrodė neatpažįstama – tai liudijo dvi lygiosios su slovėnais (2:2) ir škotais (1:1), tik dėl paskutinėmis minutėmis praleistų įvarčių nevirtusios pergalėmis.

Kita vertus, ir praeityje lietuviai ne kartą draskė akis aukštai kotiruojamiems varžovams, bet klupo net prieš kuklius mėgėjus.

Vienas dalykas – laukti priešininkų klaidų ir dovanų, kitas – susikeitus vietomis patiems diktuoti rungtynių ritmą.

Tiesa, E. Jankauskas nemano, kad antradienį LFF stadione jo ekipą pasitiks aklina Maltos gynybos siena.

„Nenorėčiau papulti į rezultatų ir statistikos spąstus. Malta nėra pėsčia, tai – pietietiško stiliaus komanda, mėgstanti kurti žaidimą. Jie neatvažiavo čia tik apsiginti ir siekti nulinių lygiųjų. Laukiame atkarpų, kuomet varžovai valdys kamuolį, rengiamės viskam“, – žaisti atvirą futbolą oponentus kvietė treneris.

Į F grupės dugną po dviejų turų nunėrusi Malta varžybas pradėjo pralaimėjimu namuose Škotijai 1:5. Bet tąsyk šeimininkai laikėsi ištisą valandą, o arbitras išvarė iš aikštės du jų žaidėjus ir skyrė 11 m baudinį į Maltos vartus.

Praėjusį šeštadienį italo Pietro Ghedino treniruojama komanda „Wembley“ stadione neleido iš savęs tyčiotis anglams, kuriems pralaimėjo garbingu rezultatu 0:2.

Tad abi ekipos į Lietuvą atkeliavo po trumpos viešnagės Didžiojoje Britanijoje, turėdamos mažiau nei tris paras atsigauti.

Bekompromisėse kautynėse su škotais gerokai apdaužyti lietuviai gydėsi sumušimus ir mėlynes, bet apie rimtesnes traumas E. Jankauskas neužsiminė. Tiesa, neatmetė jis ir galimybės keisti starto sudėtį.

„Tiek laiko pailsėti neužtenka. Kai futbolininkai priversti žaisti veikiami nuovargio, galima pamatyti jų charakterį, vidinę ištvermę, įsitikinti, ar jie sugeba atiduoti daugiau nei eilinis žmogus. Manau, kad mano vyrai tai gali. Vis dėlto gali tekti koreguoti sudėtį ir ko gero reikės tą daryti. Kai kurie žaidėjai turi pasekmių po paskutinių rungtynių, o mums reikia pasirengusių šimtu procentų. Turime daug žaidėjų, jie pakeis tuos, kurie negalės žaisti“, – dėstė E. Jankauskas.

5 tūkst. žiūrovų talpinantis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadionas antradienio vakare turėtų būti pilnas: anot LFF atstovų, neparduoti liko tik 300 bilietų.

Nors prieš atrankos ciklo pradžią jokių konkrečių uždavinių nekėlė nei federacijos vadovai, nei pačios rinktinės atstovai, E. Jankauskas pripažįsta, kad rungtynėse su Malta ant kortos bus pastatyta reputacija ir pagarba, kurią pamažu susigrąžina lietuviai.

„Laukia labai svarbios rungtynės, žiūrovų ir mūsų lūkesčiai yra dideli. Vyrai supranta jų svarbą. Per pastarąją savaitę padarėme labai didelį darbą, bet jį turi vainikuoti antradienio rungtynės. Tikiuosi, kad jos baigsis pergalingai“, – kalbėjo E. Jankauskas.

Lietuvos ir Maltos rinktinės tarpusavyje iš viso buvo susitikusios tris kartus, visus – kontrolinėse rungtynėse. Be jau minėto pralaimėjimo 0:2, lietuviai 2002 metais sužaidė lygiosiomis 1:1, o 2006 metais nugalėjo Maltą 4:1.

Primename, kad pasaulio čempionato atrankos rungtynės Vilniuje antradienį prasidės 21.45 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)