Naujas varžybų formatas

Nuo 1928-ųjų vyksiančiose varžybose kitąmet nebus kviestinio svečio – Suomijos rinktinės, kuri dalyvavo paskutiniuose dvejuose turnyruose. Todėl pirmadienį Rygoje aptarti būsimų varžybų formatą rinkosi Lietuvos, Latvijos ir Estijos futbolo federacijų atstovai.

Iki šiol Baltijos taurės varžybos per kelias dienas vykdavo vienoje šalyje, tačiau pagal Estijos futbolo federacijos atstovo Aivaro Pohlako pasiūlymą nutarta kitąmet atnaujinti šią sistemą ir sužaisti rungtynes visose trijose valstybėse.

Atidarymo rungtynės numatomos gegužės 29 dieną Lietuvoje – svečių komanda būtų Estijos rinktinė. Antrosios rungtynės vyks birželio 1-ąją Latvijoje tarp Latvijos ir Lietuvos, o paskutinė dvikova – birželio 4-ąją Estijoje tarp Estijos ir Latvijos.

Varžybose dalyvautų ne tik nacionalinės vyrų rinktinės, tačiau ir jaunimo (U-21) komandos. Jos žaistų pagrindinės rinktinės rungtynių išvakarėse, tuose pačiuose arba netoli esančiuose stadionuose.

Trijų šalių federacijų atstovai taip pat sutarė suburti bendrą organizacinį komitetą ir jame derinti įvairius klausimus, tarp jų – komercijos ir rinkodaros planą. Varžybų nuostatus planuojama patvirtinti iki kitų metų vasario.

Tikisi kartu pakelti turnyro prestižą

„Apsvarstėme, jog toks varžybų formatas būtų įdomesnis tiek patiems žiūrovams, kurie galėtų išvysti savo rinktines namuose, tiek žiniasklaidai ir patiems žaidėjams, kuriems būtų daugiau laiko atstatyti jėgas, – komentavo susitikime dalyvavęs LFF rinktinių skyriaus vadovas Robertas Tautkus. – Visuomet įdomu išbandyti jėgas su kaimynais. Mūsų tikslas šiose varžybose – susigrąžinti Baltijos taurės trofėjų į Lietuvą.“

„Jau seniai kartu ieškojome būdų pakelti turnyro prestižą, kad jis būtų toks svarbus kaip tarpukaryje, – sakė Estijos futbolo federacijos vadovas A.Pohlakas. -Paskutiniuose turnyruose komandoms atsiliepdavo per mažas tarpas tarp rungtynių, nes dienos pertraukos nepakanka. Dabar komandos galės geriau pasirinkti rungtynėms, o aistruoliai išvysti bent vienerias rungtynes namuose.“

„Negalime pamiršti, kad šis turnyras – seniausios rinktinių varžybos Europoje. Nutarėme pasirinkti futbolo savaitės koncepciją, kuri diegiama ir UEFA atrankos varžybose, – teigė Latvijos futbolo federacijos generalinis direktorius Janis Mežeckis – Tikimės, kad kiekvienos rungtynės bus svarbios ir įdomios žiūrovams Iškovojome Baltijos taurę dvejus metus iš eilės, todėl stengsimės savo titulą apginti.“

2016 metų Baltijos taurės turnyro preliminarus tvarkaraštis:

Gegužės 28 d. (šeštadienis) 18 val.
Lietuva U-21 – Estija U-21

Gegužės 29 d. (sekmadienis) 19 val.
Lietuva – Estija

Gegužės 31 d. (antradienis) 18 val.
Latvija U-21 – Lietuva U-21

Birželio 1 d. (trečiadienis) 19 val.
Latvija – Lietuva

Birželio 3 d. (penktadienis) 18 val.
U-21 Estija – U-21 Latvija

Birželio 4 d. (šeštadienis) 19 val.
Estija – Latvija

Baltijos taurės istorija

Pirmosios varžybos surengtos 1928 metais Taline. Tarpukaryje ir po nepriklausomybės atkūrimo turnyras vykdavo kasmet, o praėjusio dešimtmečio pradžioje pradėtas rengti kas dvejus metus rotacijos principu keičiantis šeimininkams. 2012 ir 2014 metais varžybose dalyvavo Suomijos komanda, o formatas pakeistas į atkrintamąsias varžybas. Pernai Baltijos taurės turnyrą laimėjo Latvijos komanda, kuri finale rezultatu 1:0 nugalėjo Lietuvą.