„Auri stovykla“, kuri iš esmės skirsis nuo įprastų jaunųjų futbolininkų stovyklų, vyks birželio 20-24 d. Kaune. Joje dalyvaus žaidėjai nuo 12 iki 17 metų.

Šioje stovykloje vaikai nebus skirstomi į grupes pagal biologinį amžių. A. Skarbaliaus manymu. kur kas svarbesnis yra fiziologinis amžius, kuris nuo biologinio gali labai skirtis.

„Visame pasaulyje jaunimo rinktinėse rungtyniauja daug žaidėjų, kurie yra gimę pirmais ir antrais metų ketvirčiais. O gimusių trečią ir ketvirtą ketvirtį – mažai. Tuo tarpu suaugusiųjų komandose tai išsilygina (pagal 2006 metų pasaulio čempionato Vokietijoje statistiką). Tai, kad gimusiųjų pirmą pusmetį mažiau jaunimo rinktinėse – problema, dėl kurios prarandama potencialiai gerų futbolininkų. Vos už savo bendraamžius jaunesni žaidėjai, dažnai liekantys už rinktinių borto, praranda motyvaciją ir pasitikėjimą savimi.

Todėl mano stovykloje vaikai bus suskirstyti ne pagal amžių, o pagal savo fizinį išsivystymą. Didžiausi dvylikamečiai treniruosis su keturiolikos-penkiolikos metų vaikinais ir net su smulkesniais septyniolikmečiais. Didesniems ne pagal amžių vaikams bus didesnis iššūkis, negu žaisti su tais, su kuriais jiems rungtyniauti yra per lengva“, - aiškino Aurelijus Skarbalius.

Anot trenerio, Portugalijoje buvo padaryti tyrimai, kurie atskleidė, kad 12 metų vaikai gali būti ir 9,5 ir 14,5 metų amžiaus vaikų išsivystymo lygio. Tad tarp vienos grupės futbolininkų gali būti net penkerių metų fiziologinis skirtumas.

„Lietuvoje mes matome, kad visi nori laimėti čia ir dabar, kreipdami dėmesį į fiziškai stipresnius vaikus, kurių yra kiekvienoje amžiaus grupėje. O kai tie visi vaikai tampa suaugusiais, jie visi būna tokie patys stiprūs ir greiti. Ir tada tie, kurie buvo lyderiai paauglystėje, neturi kitų pranašumų prieš tuos, kurie turėjo blogesnes fizines savybes vaikystėje, todėl vertėsi greitu mąstymu ir technika, kad iš jų neatimtų kamuolio. Mes norime atkreipti trenerių dėmesį, kad jie labiau matytų potencialą to vaiko, kuris dar negali, bet suaugęs galės. O ne tik, kas yra čia ir dabar“, - kalbėjo A. Skarbalius.

Anot Danijoje dirbančio lietuvio, dėmesys dabarties, o ne ateities rezultatams dažnai kiša koja Lietuvos futbolininkų ugdymui. Ir tuo dabarties rezultatų siekimu užsikrėtę ne tik vaikų treneriai, bet ir jų auklėtinių tėvai.

„Ir tėvus reikia auklėti. Nes tėvai irgi reikalauja rezultato iš mažiuko, net 5-7 metų. Jiems reikia, kad vaikai laimėtų, nesvarbu kaip. O mes visai kitaip mokome. Kai pereini visas pradines pakopas, išmoksti abėcėlę ir pradedi augti - tada jau reikia siekti rezultato. O pas mus Lietuvoje daug kas peršokama mažame amžiuje, daug neišmokstama aklai siekiant pergalių, o po to jau to mokytis būna vėlu“, - mano patyręs specialistas.

Su vaikais pagal A. Skarbaliaus programą dirbs treneriai iš Lietuvos. Pats Aurelijus irgi kelioms dienoms žada į stovyklą. Taip pat į ją bus kviečiamos dar ne taip seniai stadionuose žibėjusios futbolo žvaigždės – dabartinis Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas ir Lietuvos A lygos prezidentas Deividas Šemberas.

Stovykloje vaikai bus užimti kasdien nuo 10 iki 18 val. Mokysis futbolo taktikos ir technikos, tobulės individualiai. Treniruotės bus filmuojamos, o vaizdo įrašai bus pateikti vaikams ir jų tėvams. Tačiau stovykla vien futbolu neapsiribos.

Stovyklautojai pietaus Kauno Gedimino sveikatinimo ir sporto mokykloje, taip pat nuolat turės ir kitų pramogų: plaukiojimas ir žaidimai baseine, filmai kino teatre, čiuožimas „Ledo arenoje“ susitikimai ir pažintys su Lietuvos futbolo įžymybėmis.

„Geriau ar blogiau vaikas žaidžia futbolą nėra taip svarbu. Skirstysime juos ne vien pagal fiziologinį amžių, bet ir pagal pajėgumą, kad vaikai nejaustų diskomforto, nesijaustų esantys gerokai silpnesni už kitus“, - pasakojo A. Skarbalius.

Jis yra sukūręs vaikų ugdymo programą „Auri“, kurią su savo auklėtiniais įgyvendina FK „Olimpas“ ir Utenos „Utenio“ vaikų treneriai, taip pat „Stats4sport“ administravimo ir analizių bei statistikos rinkimo, kaupimo ir tendencijų suradimo sistemą, kuria dalinosi su Lietuvos treneriais. Yra rengęs seminarus Lietuvos treneriams Vilniuje ir Kaune. Jose dėstomomis idėjomis domėjosi ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų treneriai: ir profesionalų ir mėgėjų.

„Noriu pasidalinti žiniomis ir patirtimi, taip atkreipdamas dėmesį ir sukurdamas alternatyvą dabartiniam vaikų ugdymo požiūriui ir sistemai Lietuvoje“, - teigia treneris.

„Auri stovykla“ rengiama Kaune, Aukštaičių g. 51 (Kauno futbolo akademijoje).

Registracija vyksta arturasruzevskis@gmail.com arba tel. +37061105873.

Privaloma pirmą stovyklos dieną turėti:

1. Asmens dokumentą.
2. Sveikatos pažymėjimą.
3. Tėvų sutikimą dalyvauti stovykloje.
4. Sportinę aprangą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją