Smūgis. Tris įvarčius įmušęs Andrejus Paniukovas ir Klaipėdos „Atlantas“ uostamiestyje pasiuntė į nokdauną šalies čempioną bei dabartinį pirmenybių lyderį Vilniaus „Žalgirį“ – 4:2. Tik antrą kartą šį sezoną pralaimėję vilniečiai leido priartėti persekiotojams – „Atlantui“, Marijampolės „Sūduvai“, o nuo „Trakų“ futbolininkų „Žalgirį“ vėl skiria tik du taškai.

Pliūptelėjo. Per penkerias 15-ojo turo rungtynes įvarčius teisėjai fiksavo 22 kartus – daugiau nei bet kada anksčiau. Iki šiol rezultatyviausias šio „SMScredit.lt A lygos“ sezono turas buvo dvyliktasis – 21 įvartis.

Derlius. Tris įvarčius į savo sąskaitą pridėjo ne tik rezultatyviausias lygos žaidėjas A. Paniukovas, bet ir pagrindinis jo konkurentas Tomas Radzinevičius iš „Sūduvos“ bei Davidas Aršakianas iš „Trakų“. A. Paniukovas šiame čempionate kamuolį į varžovų vartus siuntė jau 17, T. Radzinevičius – 15 sykių.

Jaunystė. Patirtis rungtynėse su „Žalgiriu“ tikrai nebuvo „Atlanto“ koziris. Dešimt iš 11 žaidėjų, pradėjusių dvikovą pajūrio komandos pagrindinėje sudėtyje – jaunesni nei 22-ejų. Bet noras ir entuziazmas šįsyk kompensavo patirties stygių.

Istorija. Keturis įvarčius per vienerias rungtynes pastarąjį kartą „Žalgiris“ buvo praleidęs prieš penkerius su puse metų – 2009-ųjų spalį. Tada finansinės krizės ir nežinios dėl ateities kamuoti vilniečiai pirmosios lygos dvikovoje triuškinamai pralaimėjo „Šilutei“.

Priminimas. „Kiekvienais metais bent kartą laimime prieš „Žalgirį“. Taip buvo ir užpernai, ir pernai“, – akcentavo „Atlanto“ treneris Konstantinas Sarsanija.

Diagnozė. „Gyvename atostogų nuotaikomis, todėl ir nukentėjome“, – nuomonę po pralaimėjimo Klaipėdoje išsakė „Žalgirio“, kuris kitas rungtynes žais birželio 18-ąją, treneris Valdas Dambrauskas.

Poilsis. Ilsėtis ketina ir „Trakų“ futbolininkai. Po pergalės 5:0 prieš „Klaipėdos granitą“ jie gavo penkias dienas atostogų.

Greitai. Susidorojimą su klaipėdiečiais riteriai pradėjo žaibiškai – pirmąjį įvartį D. Aršakianas įmušė 54-ąją dvikovos sekundę.

Žaibai. „Negali komandoje žaisti žmonės, kuriems viskas – vis vien. Turi ateiti kiti. Vasarą, perėjimų laikotarpį, taip ir bus“, – rūstybės žaibais savo futbolininkus po triuškinamo pralaimėjimo apipylė „Klaipėdos granito“ treneris Gedeminas Jarmalavičius.

Volas. „Sūduvos“ treneris Aleksandaras Veselinovičius prieš rungtynes su „Šiauliais“ liepė komandai nesidairyti į rezultatą ir spausti visas 90 minučių. Marijampoliečiai trenerio nurodymą įvykdė ir laimėjo 6:0.

Nutrūko. Trumpa, bet „Šiauliams“ maloni sezono atkarpa baigėsi. Prieš tai čempionato autsaideriai nepralaimėjo dukart iš eilės ir abusyk nepraleido įvarčio.

Serija. Utenos „Utenio“ treneriai bei žaidėjai gal ir neliko labai patenkinti lygiosiomis 1:1 su Kauno „Stumbru“, bet fakto, kad „SMScredit.lt A lygos“ debiutantai iš Aukštaitijos nepralaimėjo jau penktą kartą iš eilės, nepaneigsi.

Mokslas. „Rungtynėms rengėmės, bet dvyliktokai į autobusą atėjo tiesiai iš egzaminų“, – savas bėdas vardijo jaunos „Stumbro“ komandos treneris Darius Gvildys.

Katastrofa. Pakruojo „Kruojos“ košmaras tęsiasi. Per devynerias pastarąsias čempionato rungtynes šalies vicečempionai surinko vos du taškus, o šįsyk namuose 1:2 pralaimėjo Kauno „Spyriui“.

Atsilaikė. Pergalingą rezultatą „SMScredit.lt A lygos“ debiutantai iš Kauno išlaikė, nors „Kruoja“ daugiau nei kėlinį turėjo kiekybinę persvarą – iš aikštės buvo pašalintas „Spyrio“ saugas Lukas Sendžikas. „Šiauliams“ Marijampolėje nutiko priešingai – jų gynyba galutinai subyrėjo, kai teisėjas parodė raudoną kortelę Ramūnui Radavičiui.

Turo rinktinėje – penkių komandų futbolininkai

Pristatomas „SMScredit.lt A lygos“ čempionato penkiolikto turo simbolinį vienuoliktukas.

Šįkart daugiausia pavardžių sąraše – po tris – turi trys pergales iškovoję klubai: „Trakai“, Marijampolės „Sūduva“ ir Kauno „Spyris“.

Deividas Mikelionis (Kauno „Spyris“). Reto grožio epizodų šio vartininko žaidime per rungtynes su Pakruojo „Kruoja“ lyg ir nebuvo, bet antrame kėlinyje, kai Aukštaitijos futbolininkai turėjo kiekybinę ir teritorinę persvarą ir žūtbūtinai stengėsi išlyginti rezultatą, D. Mikelionis darė tai, ką reikia – buvo ramus, tikslus bei patikimas. „Spyris“ atsilaikė ir išsaugojo pergalingą santykį 2:1.

Marko Živkovičius (Marijampolės „Sūduva“). Didesnę rungtynių dalį be pašalinto Ramūno Radavičiaus žaidę „Šiauliai“ neturėjo daug progų trikdyti „Sūduvos“ gynybinių bastionų ramybę, todėl dešinys marijampoliečių gynėjas galėjo dar laisviau užsiimti tuo, ką mėgsta ir moka – dalyvauti komandos atakose. Susidorojimą su šiauliečiais, kurio galutinis rezultatas – 6:0, pradėjo būtent serbo įvartis pirmame kėlinyje.

Klimas Gusočenka („Spyris“). Kaip ir D. Mikelionis ar bet kuris kitas kauniečių gynybos grandies žaidėjas, vidurio gynėjas padarė viską, kad „Kruoja“ po Luko Sendžiko pašalinimo iš aikštės būtų sustabdyta. Galima sakyti, kad varžovų atakų ardymu buvo užsiėmę visi „Spyrio“ futbolininkai ir kiekvienas jų atidavė dėl pergalės viską, bet tvirtas K. Gusočenkos žaidimas gynybos širdyje buvo svarbus jaunai Kauno komandai.

Horia Crisanas (Pakruojo „Kruoja“). Vidurio gynėjas iš Rumunijos dvikovą su „Spyriu“ pradėjo savo aikštės pusėje dovanodamas kamuolį varžovui. Tačiau toje situacijoje pats H .Crisanas ir pasistengė, kad vartininkui Martynui Matuzui pavyktų situaciją suvaldyti. O pirmo kėlinio pabaigoje gynėjas laiku ir vietoje atsidūrė varžovų baudos aikštelėje. H. Crisanas įmušė, atkurdamas įtampą, kuri išliko iki finalinio švilpuko.

Nikolozas Apakidzė („Trakai“). Sunkią traumą išsigydęs gruzinas grįžta. N. Apakidzė užpildė spragą kairio gynėjo pozicijoje, atsiradusią dėl Edvardui Gaurilovui skirtos nuobaudos. Reikia manyti, kad „Trakų“ treneris Valdas Urbonas nepasigailėjo pirmą kartą šiame „SMScredit.lt A lygos“ čempionate į pagrindinę sudėtį įtraukęs legionierių – gintis 5:0 laimėtoje dvikovoje su „Klaipėdos granitu“ riteriams reikėjo nedaug, o prie atakų N. Apakidzė prisidėdavo dažnai ir noriai.

Jevgenijus Morozas („Spyris“). Nors pats sako, kad kol kas vis dar ieško savęs Kauno komandoje, per rungtynes su „Kruoja“ pozityvo turėjo rasti. Antrą „Spyrio“ įvartį neatremiamu smūgiu galva, po kurio kamuolys į tinklą atšoko nuo skersinio, įmušė būtent J. Morozas. Po pertraukos buvo vienas nedaugelio, kurie dalyvavo kontratakose, o sykį vos nenubaudė „Kruojos“ dar kartą – po saugo smūgio kamuolys atsimušė į virpstą.

Artiomas Gurenka („Trakai“). Šįsyk nusprendė neduoti ramybės „Klaipėdos granito“ gynybai ir tiesiogiai prisidėjo prie trijų iš penkių komandos įvarčių – rezultatyviai asistavo Lukui Kochanauskui ir Davidui Aršakianui, o rungtynių pabaigoje paskutinę vinį į uostamiesčio komandos karstą įkalė pats. Įvartis ir du rezultatyvūs perdavimai – pakankamas argumentas įtraukti žaidėją į rinktinę.

Ernestas Veliulis („Sūduva“). Neabejotinai vienas ryškiausių kuriančiųjų saugų šiame ture. Kairiame krašte sėjo nesibaigiančią paniką „Šiaulių“ gynybai ir asistavo Karolio Chveduko įvarčiui. Marijampoliečiai pasismagino taiklių smūgių fejerverku, o E. Veliulis dar kartą įrodė, kad sezonui įsibėgėjus galimybę nuolat žaisti pagrindinėje sudėtyje gavo ne už gražias akis.

Andrejus Paniukovas (Klaipėdos „Atlantas“). Rezultatyviausias šio sezono „SMScredit.lt A lygos“ žaidėjas tapo svarbiausiu Vilniaus „Žalgirio“ duobkasiu Klaipėdoje – snaiperis įmušė triskart, o „Atlantas“ laimėjo 4:2. Tai buvo pirmi ruso įvarčiai į „Žalgirio“ vartus – pirmame rate vilniečiai A. Paniukovą aklinai uždengė, o LFF taurės turnyro finale aikštėje jis pasirodė tik antrame kėlinyje.

Davidas Aršakianas („Trakai“). Tam, kad kamuolys pirmą kartą atsidurtų „Klaipėdos granito“ vartuose, armėnų puolėjui iš Rusijos neprireikė nė minutės. Po pusantros valandos D. Aršakianas paliko aikštę savo aktyve turėdamas tris tikslius smūgius. Antrasis „Trakų“ snaiperio „hat-trick'as“ šį sezoną jo įvarčių aritmetinius rodmenis padidino iki devynių taiklių šūvių, o „Trakai“ vėl pademonstravo, kad jų puolimas – vienas negailestingiausių lygoje.

Tomas Radzinevičius („Sūduva“). Dar vienas džentelmenas, šiame ture įstojęs į klubą „Misteris hat-trick'as“. Pirmame kėlinyje porą kartų atleidęs varžovams tai, kad šie suteikė progų, antrame „Sūduvos“ kapitonas ėmė negailestingai štampuoti įvarčius. Įmušęs triskart, puolėjas „SMScredit.lt A lygos“ snaiperių sąraše trumpam net buvo aplenkęs A. Paniukovą, bet dabar viršūnėje ir vėl 17 kartų įmušęs rusas. T. Radzinevičius įvarčiais džiaugėsi 15 sykių.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!