„Pasaulio čempionatas nevyks birželį ar liepą. Manau, žaidžiama bus tarp lapkričio 15 dienos ir sausio 15 dienos. Jei varžybos vyktų nuo lapkričio 15 dienos, pavyzdžiui, iki gruodžio vidurio, tai būtų pats tinkamiausias oras futbolui“, - kalbėjo aukštas FIFA biurokratas.

Žiemą Katare oro temperatūra būna apie 25-is laipsnius šilumos. Vasarą svyruoja nuo 35 iki 45 laipsnių karščio.

Tiksliai nurodyti pasaulio pirmenybių datas FIFA žadėjo tik po to, kai pasibaigs šių metų pasaulio pirmenybės Brazilijoje. Todėl J. Valcke pareiškimas jau šį trečiadienį buvo netikėtas.

„Tai labai neįprasta, bet galima suprasti FIFA, nes vasarą tenai būna išties dideli karščiai“, - komentavo žinią Vilniaus „Žalgirio“ gynėjas, buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės futbolininkas Andrius Skerla.

Ir Lietuvos, ir užsienio futbolo gerbėjų bendruomenėse FIFA planai sulaukė daug neigiamų vertinimų. Nepritariantis pesimistų chorui A. Skerla mano, kad ši reakcija - tiesiog dėl įpratimo.

„Taip buvo žaidžiama daugelį metų, visi įprato ir dabar yra sunku atprasti. Bet futbolininkams, manau, daug geriau būtų žaisti žiemą. Vasarą dauguma žaidėjų būna po ilgo ir varginančio sezono. O lapkritį jie būtų optimalios formos. Todėl tas čempionatas gali būti labai įdomus. Ispanų, anglų ar italų rinktinių futbolininkai vasarą tikrai būna prisižaidę į valias ir net sunku suprasti, kaip jie po tokių sezonų dar sugeba pasaulio čempionate sužaisti kelerias rungtynes per trumpą jo laiką. Tai - nežmoniškas krūvis“, - kalbėjo gynėjas.

Buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas A. Skerlai pritarė. Jis irgi nebūtų naujovės priešininkas: „Jei pirmenybės prasidėtų lapkričio 15-ąją, tai būtų toks pats efektas, kaip ir jas rengti birželį. Pirmenybės vyktų vos prasidėjus pertraukai nacionaliniuose čempionatuose. Juolab, kad dabar tai būtų netgi ne po visų čempionatų, o po pirmųjų jų ratų. Todėl žaidėjai būtų mažiau ir pavargę. Manau, kad pačiam čempionatui taip būtų tik geriau, kad tai būtų labai tinkamos datos. Aišku, sausio 15-ąją būtų jau kitoks vaizdas. Tada sutriktų vidiniai čempionatai“.

Ir futbolininkas, ir treneris sakė, kad pirmenybės metų pabaigoje būtų naudingesnės ir Lietuvos rinktinei, jei ji į jas patektų. Dauguma visų šalių geriausių futbolininkų gyvena pagal rudens-pavasario pirmenybių tvarkaraščius, pagal kuriuos vykdomos daugumos Europos šalių lygų pirmenybės, kuriose ir rungtyniauja absoliuti dauguma pasaulio čempionatų dalyvių, nesvarbu iš kurios šalies jie bebūtų.

„Žiūrėti futbolą per televizorių yra kaifas ir žiemą. Aš dabar pažiūriu Anglijos čempionatą. Žiemą futbolo net labiau pasiilgsti“, - kalbėjo A. Liubinskas, per pasaulio čempionatus visada tampantis aktyviu televizijos žiūrovu.

A. Skerlai nebūtų skirtumo, kada stebėti pasaulio čempionatą. „Jei sugalvos lapkritį, žiūrėsiu lapkritį, jei bus vasarą, žiūrėsiu vasarą“, - kalbėjo futbolininkas.

A. Liubinskas nematytų nieko blogo tame, jei visuose šiltesniuose, nei Europa žemynuose rengiami turnyrai vyktų žiemą.

„Europoje tam būtų per šalta, bet tuose kraštuose, kur karšta - kodėl gi ne? Pamenu, buvau pasaulio čempionate Amerikoje. Mačiau, kad jis - tiesiog žaidėjų kankinimas. Prie 35-40 laipsnių temperatūros žaidėjams iš tiesų sunku žaisti“, - treneris prisiminė 1994-ųjų pasaulio čempionatą JAV.