Prancūzijos sostinėje savaitės pradžioje vyko UEFA organizuota konferencija, kuriame dalyvavo žemyno nacionalinių komandų strategai, aptarę vasarą per šią šalį nuvilnijusį Europos čempionato finalinį etapą.

Bet į seminarą pakviestas A. Fergusonas ir Lietuvos rinktinės vairininkas E. Jankauskas turėjo ir kitų bendrų temų pašnekesiui.

2004 metais lietuvio atstovaujamas „Porto“ klubas sensacingai tapo stipriausiu Europoje. O UEFA Čempionų lygos aštuntfinalyje prieš portugalus krito poros favoritu laikytas „Manchester United“.

A. Fergusono ir būsimo jo įpėdinio Mančesteryje Jose Mourinho netiesioginė akistata prasidėjo Porto mieste: šeimininkai laimėjo mačą 2:1.

Atsakomojoje dvikovoje „Manchester United“ pirmavo po 32 min. Paulo Scholeso įmušto įvarčio. Ir kai jau atrodė, kad žengs į kitą etapą dėl svečiuose pelnyto įvarčio, paskutinę pagrindinio rungtynių laiko minutę Costinha sugniuždė anglus.

A. Fergusonas po mačo buvo įniršęs: 45 min. arbitrai suklydo neįskaitydami dar vieno P. Scholeso įvarčio, tariamai pasiekto būnant nuošalėje.

Ir išlyginamąjį „Porto“ įvartį garsusis škotas iki šiol tebelaiko teisėjo iš Rusijos Valentino Ivanovo klaidos pasekme, prie kurios tiesiogiai prisidėjo E. Jankauskas.

J. Mourinho puolėją iš Lietuvos tądien į aikštę metė 61-ą minutę. Rungtynių pabaigoje būtent prieš E. Jankauską baudos aikštelės prieigose prasižengė šeimininkų gynėjas Philas Neville'as.

Prie kamuolio stojęs kitas „Porto“ puolėjas Bennis McCarthy paleido galingą baudos smūgį – „Manchester United“ vartininkas Timas Howardas kamuolį teįstengė atmušti tiesiai priešais save. O ten jau tykojo Costinha.

Diskusija apie šį epizodą po 12 metų atsinaujino E. Jankauskui sutikus A. Fergusoną Paryžiuje.

„Prisiminėme tą nelemtą jiems aštuntfinalį. Pasirodo, A. Fergusonas puikiai atsimena tas rungtynes ir mano, kad jie iškrito nepelnytai. Tada Ph. Neville'as man tiesiog atsisėdo ant sprando. Pasakiau, kad pražanga tikrai buvo. Bet A. Fergusonas atsakė: ne, Anglijoje niekas tokių pražangų nefiksuoja. Ką darysi, futbole dažnai pralaimėjusiems atrodo, kad jie buvo vertesni pergalės“, – šypsodamasis pokalbį su škotu DELFI nupasakojo E. Jankauskas, įsiamžinęs nuotraukoje su buvusiu priešininku.

„Manchester United“ eliminavusio „Porto“ tuomet nesustabdė nei „Lyon“ (Prancūzija), nei La Korunjos „Deportivo“ (Ispanija), nei „Monaco“ (Prancūzija) klubai. O E. Jankauskas tapo pirmuoju Lietuvos futbolininku, laimėjusiu Čempionų lygą.

Savo ruožtu, A. Fergusonas turi ir daugiau priežasčių su kartėliu prisiminti 2003/2004 metų sezoną. „Premier“ lygoje jo auklėtiniai liko treti, titulą perleidę principiniams priešininkams iš Londono „Arsenal“ stovyklos. Vienintelę paguodą suteikė iškovotas FA taurės trofėjus.

Pagrindinė tema Paryžiuje dvi dienas vykusioje trenerių konferencijoje buvo Europos čempionato statistikos apibendrinimas.

„Buvo daug įdomių pastebėjimų. Pavyzdžiui, 11 iš 15 rungtynių atkrintamosiose varžybose laimėjo komandos, mažiau kontroliavusios kamuolį. Aišku, buvo visokių nuomonių dėl dalyvių skaičiaus: vieniems komandų per daug, kitiems – per mažai. Aš manau, kad čempionato išplėtimas pasiteisino. Kuo daugiau rinktinių žaidžia, tuo daugiau žmonių įtraukiama. Ir mažos šalys turi geresnes galimybes sudalyvauti“, – įspūdžiais dalinosi E. Jankauskas.

Trenerių seminaras Paryžiuje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)