„Force India“ yra viena iš dviejų F-1 komandų, kuri kreipėsi į Europos Sąjungą norėdama atkreipti dėmesį į netinkamą gaunamo pelno paskirstymą bei nesąžiningą taisyklių nustatymą. Dėl vykstančio teisinio proceso, toliau nuo komentarų susilaikysime“, – rašoma „Force India“ komandos pranešime.

Į administratorių rankas patekus „Caterham“ ir „Marussia“ komandoms, F-1 pinigų paskirstymo modelis sukėlė abejonių ir įtarimų Anneliesei Dodds – Didžiosios Britanijos atstovei ES parlamente. Britė apie tai užsiminė EK vadovei Margrethe Vestager. Pastaroji susidomėjo situacija F-1, tačiau negalėjo imtis veiksmų tol, kol nė viena „Formulės-1“ komanda nepateikė skundo.

Skundą pateikusios „Force India“ ir „Sauber“ yra nepatenkintos tuo, jog kasmet „Ferrari“, „Red Bull“, „Mercedes“, „McLaren“ ir „Williams“ gauna papildomas pinigines išmokas. Pernai jų bendra suma siekė 249 mln. JAV dolerių. Į šią sumą nėra išskaičiuoti pinigai, gaunami už iškovotą vietą konstruktorių įskaitoje.

Dėl papildomų išmokų buvo susitarta dar 2012 m., kuomet ekipoms reikėjo pasirašyti naują „Konkordo“ sutartį.

2014 m. „Ferrari“ komanda gavo papildomą 97 mln. JAV dolerių išmoką. Tai 30 mln. daugiau nei ekipa gavo už iškovotą vietą konstruktorių įskaitoje.

„Tokios išmokos nepriklausomas komandas pastato į itin nepalankią situaciją bei daro žalą sportui. Papildomas išmokas gaunančios ekipos gali daugiau išleisti pinigų technologijoms, bolido tobulinimui, įvairiems tyrimams ir taip įgyti didesnį pranašumą prieš kitas komandas. Dėl tokios situacijos nukenčia sportas, jo dalyviai bei milijonai fanų iš Europos“, – rašoma pateiktame skunde.

B. Ecclestone‘as: komandos turi teisę taip elgtis

F-1 komercijos teisių valdytojas Bernie Ecclestone‘as teigė, kad „Force India“ ir „Sauber“ turi teisę kreiptis į Europos Sąjungą, tad tokie pastarųjų veiksmai jam pykčio nekelia.

„Tokiems dalykams yra skirta Europos Sąjunga. Jeigu jiems pasiseks, tada viskas bus gerai. Jei ne, jiems tai nieko nekainuos“, – sakė B. Ecclestone‘as.

„Jos tiesiog nori atkreipti dėmesį į tai, kad mes vienoms komandoms duodame daugiau pinigų nei kitoms. Tačiau jos puikiai žinojo apie tai dar tada, kai buvo pasirašinėjama nauja sutartis. Turbūt kažkas pasikeitė. Tačiau aš jų dėl to nekaltinu.“

„Kažkas visa tai išnagrinės ir nuspręs, ar pasirašytos sutartys yra geros, ar vis dėlto būsime priversti šį bei tą pakeisti.“