Šis Anglijoje nemažai atgarsio sulaukęs incidentas įvyko dar skandalingąjį šeštadienio vakarą Marselyje, greta „Stade Velodrome“ stadiono, kuriame buvo žaidžiamos rungtynės tarp anglų ir rusų.

Kaip pasakoja projektų vadovas K. Bowateris, jis kartu su sužadėtine ir bičiulių grupe keliavo namo po lygiosiomis 1:1 pasibaigusio mačo, kai prieš jį išniro Anglijos klubų ir šalies rinktinės atributiką dėvintys vyrai.

„Jie tiesiog bėgo į mus. Iš karto smogė man, mano sužadėtinei kumščiu kirto 3 ar keturis sykius, sumušė greta žingsniavusį vaikiną iš Lutono. Jis liko gulėti ant šaligatvio – prireikė 14 siūlių aplink jo akį“, – „Mirror“ cituoja nukentėjusį britą“, – Vienas iš užpuolikų buvo su „Manchester United“ marškinėliais, kitas – su „Chelsea“, o už juosmens pastarasis buvo užsikišęs Anglijos vėliavą. Iš karto supratau, kad tai yra rusai, kurie bando įsiterpti tarp anglų ir šitaip kelti provokacijas.“

Anot K. Bowaterio sužadėtinės, ji pati šoko ginti užpulto draugo, manydama, kad chuliganai moters pasigailės.

„Aš šokau priešais juos, kad sužadėtiniui kliūtų kuo mažiau. Nežinau, kuo viskas būtų pasibaigę, jeigu nebūčiau uždengusi jo savo kūnu. Šie vyrai atbėgo tiesiog iš niekur, tačiau akivaizdu, kad buvo pasirengę. Be angliškos atributikos, jie turėjo ir specialias kovines pirštines. Neabejotina, kad tai buvo suplanuota“, – „Birmingham Mail“ sakė K. Haycock.

„Mums vargais negalais pavyko pasišalinti, tačiau tai buvo nemaloniai kvapą gniaužiantis potyris. Iki šiol turiu gumbą ant savo smakro, – pridūrė K.Bowateris, – Prie viso to, mums dar teko „paskanauti“ ir ašarinių dujų, kurias chaoso metu panaudojo prancūzų policija. Vietoje futbolo šventės liko patys nemaloniausi įspūdžiai.“
Karlas Bowateris ir jo sužadėtinė Kerry Haycock

Primename, kad po milžiniškų riaušių Marselyje Prancūzijos žiniasklaida ėmėsi ryžtingų drausminimo priemonių. Ketvirtadienį paskelbta, kad prancūzai iš šalies dėl smurto perAnglijos ir Rusijos rungtynes išsiunčia 20 rusų fanų, tarp kurių yra Rusijos kraštutiniams dešiniesiems prijaučiantis Aleksandras Špryginas, prisistatantis vienu iš rusų futbolo sirgalių asociacijos vadovų.
A. Špryginas ir kiti sirgaliai, kuriuos antradienį sulaikė prancūzų policija, buvo perkelti į vieną sulaikytųjų centrą ir bus išsiųsti iš šalies, Maskvoje nurodė jo vadovaujama sirgalių asociacija.

Trys iš 43 rusų sirgalių, kurie Prancūzijoje buvo sulaikyti dėl smurto prieš ir per Anglijos ir Rusijos rinktinių rungtynes, ketvirtadienį bus teisiami, paskelbė Prancūzijos prokurorai.

Kiti 20 sirgalių iš tos grupės bus išsiųsti iš Prancūzijos, bet kaltinimai jiems nebus pateikti, o likę 20 bus paleisti, pranešė pareigūnai. Trys rusai bus teisiami dėl tokių pačių kaltinimų kaip 10 britų, prancūzų ir austrų, kuriems pirmadienį buvo skirtos kalėjimo laikotarpiams iki metų bausmės, sakė prokuroras Brice'as Robinas. Dėl tokio paties kaltinimo bus teisiamas ir vienas prancūzas.

Rusų ir anglų sirgalių konfliktai Prancūzijoje tęsėsi ir kitą dieną, tačiau praėjusią naktį Lilyje jau siautėjo beveik vien tik britai.

Po Lilio centre vykusio siautėjimo 16 sirgalių atsidūrė ligoninėje (vienas – itin sunkios būklės), o 36 britai – areštinėje. Nors mieste dirbo net beveik 4 tūkstančiai saugumo ir policijos pareigūnų, tvarkytis su chaoso kėlėjais sekėsi sunkiai – iš viso Lilio centre būriavosi net 16 tūkst. žmonių.

Šį kartą pagrindiniai konfliktai kilo tarp anglų fanų, laukiančių ketvirtadienio dvikovos su Velsu, ir Prancūzijos futbolo aistruolių, kurie vėlų vakarą šventė pergalę 2:0 prieš Albanijos rinktinę.

Deginę fakelus, šeimininkus ir pareigūnus įvairiais šūkiais provokavę anglai Prancūzijos policiją privertė panaudoti ašarines dujas. Į gatves buvo išvežtos vandens patrankos, tačiau nuo šios priemonės panaudojimo vietos policiją vargais negalais sulaikė į pagalbą prancūzams atskubėję vietoje dirbantys anglų pareigūnai.

Vaizdelis, kurį Lilyje fiksavo ir ketvirtadienį aprašinėja įvairių šalių žiniasklaidos priemonės, buvo baisokas. „Vienas apgailėtiniausių momentų užfiksuotas dar pavakaryje, kai anglų fanai išsityčiojo iš išmaldos prašiusių mažamečių romų. Grupė girtų britų tyčiodamiesi mėtė monetas į viršų, spjaudėsi ir kvatodamiesi stebėjo, kaip vaikai tarpusavyje mušasi ir jas renka“, – rašo Marca.com.

„Eidami pro šalį jie tiesiog spjaudė visur – ant žemės, sienų, praeivių. Natūralu, kad tai provokuoja konfliktus. Baisu žiūrėti, kai laužomos kėdės, niokojamas miesto turtas“, – pasakojo vienas įvykių liudininkas.

Nors pasaulis pasmerkė pagrindinius chaoso Marselyje kėlėjus rusus, anglai nuo jų mažai kuo atsilieka. Fotografai ir vaizdo kameros užfiksavo, kaip grupė britų viešai gatvėje trypia Rusijos vėliavą ir necenzūriniais žodžiais koneveikia Rusiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (606)