Vilniaus
rengiamos iškilmingos sidabro medalius Europos vyrų krepšinio čempionate iškovojusios
sutiktuvės.

Krepšininkai, trenerių štabas ir Lietuvos krepšinio federacijos vadovai iš Vilniaus oro uosto buvo vežami S. Dariaus ir S. Girėno, Švitrigailos, J. Basanavičiaus, Trakų ir Vokiečių gatvėmis iki Rotušės aikštės.

Tiesa, šventėje dalyvauja tik 11-a iš 12-os Europos vicečempionų – vienas naudingiausių rinktinės žaidėjų ir į simbolinį geriausių pirmenybių žaidėjų penketą išrinktas Jonas Mačiulis iš Lilio kartu su ispanais išskrido tiesiai į Madridą, kur prisijungs prie „Real“ klubo, vykstančio į Tarpkontinentinės taurės turnyrą Brazilijoje.

Šventinę ceremoniją vedė Mindaugas Stasiulis, skambėjo ir daina, kurios žodžius moka bene kiekvienas lietuvis – „Trys milijonai“.

Savo pasirodymus dovanojo tik išskirtinėmis progomis scenoje pasirodanti „B'avarija“, dainininkai Deividas Norvilas-Deivis, Vilija Matačiūnaitė ir Marijus Mikutavičius.

Renginyje krepšininkams buvo įteikti du - 69 tūkst. 480 eurų ir 100 tūkst. eurų - čekiai, skamba sveikinimai, o kiekvienas gali pamatyti savo numylėtinius.

Komandos vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas dėkojo aistruoliams už palaikymą, kurį komanda jautė „nuo pačių pirmųjų rungtynių, visą pasiruošimo ciklą“.

„Visa komanda labai dėkinga. Žaidžiame dėl Lietuvos ir dėl jūsų“, - sakė J. Kazlauskas.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius sutikime krepšininkams dėkojo už „parodytą stebuklą (...), padovanotą džiaugsmą ir pasididžiavimą mūsų valstybe“. „Jūs įrodėte, kad esate vieni geriausių žemyne. Į pergales jus vedė jūsų tikėjimas savo jėgomis, noras nugalėti ir, manau, meilė Lietuvai“, - teigė Premjeras.

Pasveikinti sidabrinės Lietuvos rinktinės atvyko ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Gyvenime, kaip ir sporte, kaip ir versle, būna liūdesys, būna džiaugsmas, bet finale mes visa Lietuva šiandien džiaugiamės ir kitais metais mes varom į Rio!“, - sakė laikinosios sostinės vadovas.

Antra vieta užtikrino Lietuvai kelialapį į 2016 metų Rio de Žaneiro vasaros olimpines žaidynes. Finale sekmadienį lietuviai nusileido ispanams 63:80. Prieš tai aštuntfinalyje mūsiškiai įveikė Gruziją 85:81, ketvirtfinalyje nugalėjo Italiją po pratęsimo 95:85, o pusfinalyje įrodė savo pranašumą prieš Serbiją 67:64.

Pirmame čempionato etape Latvijos sostinėje Rygoje Lietuvos rinktinė laimėjo prieš Ukrainą (69:68) ir Latviją (68:49), tačiau nusileido Belgijai (74:76), o vėliau pranoko Estiją (64:62) ir Čekiją (85:81).

Iš viso lietuvių sąskaitoje - septynios pergalės ir du pralaimėjimai.

Iki šiol Lietuvos vyrų krepšinio komanda Europos čempione yra tapusi tris kartus – 1937, 1939 ir 2003 metais. 2007-ais lietuviai iškovojo bronzą, o sidabrą laimėjo trečią kartą – anksčiau antrą vietą Lietuva užėmė 1995 bei 2013 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1291)