27 tūkst. žiūrovų talpinančioje arenoje dauguma krepšinio gerbėjų palaikė Lietuvos rinktinę. Bet įveikti Pau Gasolio vedamų itin galingai žaidusių ispanų lietuviams nepavyko. Naudingiausiu čempionato žaidėju pripažintas P. Gasolis finale pelnė 25 taškus, atkovojo 12 kamuolių.


Nuo pat finalo pradžios Ispanijos krepšininkai diktavo savo sąlygas. Itin prastai sužaisti pirmas ir trečias kėliniai neleido lietuviams pagalvoti apie pergalę.

Prieš dvejus metus Slovėnijoje Lietuvos rinktinė finale taip pat praleido 80 taškų ir 66:80 pralaimėjo Prancūzijai.


Lietuvos krepšininkai Europos čempionais yra tapę 1937, 1939 ir 2003 metais. Prieš dvejus metus, kaip ir 1995-aisiais, mūsiškiai taip pat iškovojo sidabrą, o 2007-aisiais - bronzą.

Ispanijos rinktinė Senojo žemyno čempione tapo trečią kartą. Anksčiau ispanams tai pavyko padaryti 2009 ir 2011 metais. Ispanijos krepšininkai 1935, 1973, 1983, 1999, 2003 bei 2007 laimėjo sidabrą, o 1991, 2001 bei 2013 - bronzą.

Simboliniame čempionato penkete – du lietuviai

Prie Lilyje iškovoto sidabro du Lietuvos rinktinės krepšininkai prisidūrė prizus, skirtus simboliniam geriausių Europos čempionato žaidėjų penketui. Į jį išrinkti puolėjas Jonas Mačiulis ir vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas. Dvigubo pripažinimo sulaukė naujosios čempionės Ispanijos rinktinės monstras Pau Gasolis, kaip ir tikėtasi, tapęs naudingiausiu pirmenybių krepšininku.

Į simbolinį penketą dar pateko gynėjai Sergio Rodriguezas (Ispanija) ir Nando De Colo (Prancūzija).

Prieš dvejus metus Slovėnijoje geriausiu žaidėju buvo pripažintas čempionės Prancūzijos įžaidėjas Tony Parkeris.

Rezultatas:

Lietuva - Ispanija - 63:80 (8:19, 25:22, 10:19, 20:20)

Lietuva: Mantas Kalnietis (6 rez. perd.) ir Renaldas Seibutis - po 13, Jonas Valančiūnas 10 (9 atk. kam.), Jonas Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas - po 8, Antanas Kavaliauskas 4, Artūras Milaknis ir Paulius Jankūnas - po 3, Deividas Gailius 1;

Ispanija: Pau Gasolis 25 (12 atk. kam.), Sergio Llull 12, Rudy'is Fernandez 11, Nikola Mirotičius 8, Felipe Reyesas 8, Victoras Claveras 7, Pau Ribasas 5, Sergio Rodriguezas 4.

Statistika: Lietuva - Ispanija

Atkovoti kamuoliai: 41 - 36
Rezultatyvūs perdavimai: 14 - 19
Perimti kamuoliai: 4 - 5
Klaidos: 13 - 10
Blokuoti metimai: 1 - 6
Baudų metimai: 59 (10/17) proc. - 86 proc. (12/14)
Dvitaškių taiklumas: 37 proc. (16/43) - 58 proc. (22/38)
Tritaškių taiklumas: 32 proc. (7/22) - 36 proc. (8/22)

Rungtynių eiga:

Sekmadienį popiet vykusiame mažajame finale bronzos medalius iškovojo Prancūzijos rinktinė. Prancūzai rezultatu 81:68 įveikė Serbijos rinktinę.


Lemiamų rungtynių pagrindinis teisėjas - italas Luigi Lamonica. Jam talkino serbas Ilija Beloševičius ir ukrainietis Borisas Ryžykas.
Lietuvai pergalingame 2003 metų finale du iš šių teisėjų taip pat dirbo aikštėje - tuomet teisėjavo L. Lamonica ir I. Beloševičius. Prieš 12 metų Stokholme lietuviai triumfavo rezultatu 93:84. Bet iš aikštės dėl penkių pražangų limito tuomet buvo išvaryti net penki Lietuvos rinktinės krepšininkai. Keturi jų - iš starto penketo.

L. Lamonica ir I. Beloševičius teisėjavo ir 2013 metų Europos krepšinio čempionato finale. Tačiau Slovėnijoje mūsiškiai 66:80 pralaimėjo Prancūzijai.

Pusfinalio mače Lietuvos rinktinė penktadienį 67:64 įveikė Serbijos ekipą. Prieš finalą papildomą poilsio dieną turėję ispanai pusfinalyje ketvirtadienį po pratęsimo 80:75 įveikė čempionės titulą gynusią Prancūzijos komandą. Į finalą patekusios rinktinės užsitikrino kelialapius į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Krepšininkus pasveikino Lilyje mačą stebėję šalies vadovai

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę, tapusią Europos vicečempione.

„Visa Lietuva didžiuojasi krepšininkais. Jie – mūsų čempionai. Iškovoję Europos krepšinio čempionato sidabrą, mūsų rinktinės žaidėjai parodė, kad vienybė, komandinis žaidimas ir pagalba vieni kitiems yra nesustabdoma jėga. Išsaugodami kovotojų dvasią, Lietuvos krepšininkai per visus Nepriklausomybės metus išlieka pasaulio krepšinio elite“, - rašoma prezidentės sveikinime.

Prezidentė padėkojo krepšininkams ir rinktinės treneriams už tvirtą charakterį, atkaklų žaidimą ir nepakartojamus įspūdžius, kuriuos jie dovanojo šalies sirgaliams. Svarbu, kad rinktinė laimėjo kelialapį į olimpines žaidynes ir dar kartą privertė visą Europą bei pasaulį aiškiai išgirsti skambant brangiausią mūsų vardą – Lietuva.

Lietuvos krepšininkus pasveikino ir premjeras Algirdas Butkevičius.

„Jūs dar kartą įrodėte mums ir pasauliui, kad Lietuva – galinga, vis naujomis jėgomis senas tradicijas tęsianti krepšinio valstybė. Padovanojote mums ne tik kvapą gniaužiančius reginius, bet ir pademonstravote ištvermę, vienybę, susitelkimą ir atsakomybę. Jūs ir vėl įrašėte Lietuvos vardą į Europos krepšinio istoriją! Lietuva – tarp stipriausių Senajame žemyne! Tai ne tik didelis įvykis sporto pasaulyje, tai mūsų garbę, orumą ir pasididžiavimą valstybe įkvepiantis reiškinys“, – teigia šalies vyriausybės vadovas.

„Puikus pasirodymas Senojo žemyno krepšinio čempionate sužadino visų mūsų, Lietuvos krepšinio sirgalių, viltis, kad panašios sėkmės galima tikėtis ir kitąmet Rio de Žaneire vyksiančiose olimpinėse žaidynėse“, – rašoma sveikinime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8790)