Toutos Giannopoulis Estijos rinktinei vadovauja jau 11 metų. Šis buvęs krepšininkas Sovietų Sąjungos laikais penkerius metus rungtyniavo Graikijoje. Tiesa, tuo metu jį visi pažinojo, kaip Tiitą Sokką. Po kiek laiko, praleisto pietų Europoje, estas priėmė Graikijos pilietybę ir taip gavo antrą pasą, vardą ir pavardę. Baigęs krepšininko karjerą, kurios metu jis buvo pripažintas ir Estijos metų sportininku, T. Sokkas ėmėsi trenerio darbo.

Šiemet būsimų Lietuvos varžovų sudėtyje – trys Sokkų pavardės. Tėvo vadovaujamoje komandoje rungtyniauja du sūnūs – dukart Estijos lygos finalų MVP laureatas ir rinktinės veteranas Tanelis Sokkas ir jaunesnysis jo brolis, Estijos starto penketo žaidėjas Stenas Sokkas.

Gali pasirodyti, kad rinktinei vadovaujant tėvui abu sūnūs į sudėtį įtraukti ne vien dėl gero žaidimo, tiesa, šiuo atveju, abu broliai yra labai svarbūs komandai. Vyresnysis Tanelis komandai reikalingas vien dėl per daugiau nei 10 metų rinktinėje praleistų metų sukauptos patirties.

Jaunėlis Stenas yra tvirtas starto penketo gynėjų grandies žaidėjas. Komandoje jis atlieka daugiausiai rezultatyvių perdavimų (vid. po 4 per rungtynes). Kitą sezoną S. Sokkas žais Maskvos „Dinamo“ (Rusija) klubo gretose.

Estijos rinktinė Europos čempionatą pradėjo dviem beviltiškais pralaimėjimais Čekijai (57:80) ir Belgijai (55:84). Rungtynėse su Ukraina pirma rungtynių pusė nežadėjo nieko naujo. Estai po pirmų 20 minučių turėjo 10 taškų deficitą. Per pertrauką komandos vyriausiasis treneris, matyt, pasakė graikišką pamokslą, nes Estijos rinktinė trečiame kėlinuke nušlavė Ukrainos komandą ir iškovojo pirmą pergalę rezultatu 78:71 Europos čempionate po 25-erių metų pertraukos.

Gal tai – tik sutapimas, bet pirmose dvejose tragiškose rungtynėse ir pirmoje tokioje pat tragiškoje mačo su ukrainiečiais pusėje dažniausiai atakos baigti būdavo patikimos Kauno „Žalgirio“ puolėjui Siimui-Sanderiui Vene. Per pirmas dvejas rungtynes šis 203 ūgio krašto puolėjas vidutiniškai išmesdavo po 14,5 metimo per rungtynes. Mačo su Ukraina antroje dalyje S.-S. Vene buvo daugiau ant suolo ir komanda pradėjo demonstruoti pergalingą žaidimą.

Kad ir kaip būtų, S.-S. Vene yra vienas svarbiausių šios komandos žaidėjų. Per rungtynes vidutiniškai įmeta po 12 taškų ir atkovoja po 8 kamuolius. Tiesa jo vidutinis +/- rodiklis nėra įspūdingas (-19,7).

Rezultatyviausias Estijos rinktinėje yra 194 cm ūgio keliose pozicijose žaisti galintis Gregoras Arbetas. Europos čempionate jis vidutiniškai pelno po 13 taškų, o pergalingoje dvikovoje su ukrainiečiais surinko lygiai trečdalį komandos taškų – 26-is.

Krepšinio aistruoliams taip pat turėtų būti girdėta Kristjano Kanguro pavardė. Šis 203 cm ūgio puolėjas jau penkis sezonus praleido Italijos krepšinio lygoje. Patirties įgavo rungtyniaudamas ir Eurolygoje. Kitą sezoną 32-ejų metų estas atstovaus Varezės ekipai.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Estijos rinktinių Rygoje prasidės trečiadienį 21 val. 30 min.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)