Geležiniu strypu sudaužytas ir į komą pasiųstas pagyvenęs anglas, išdaužytas Marselio centras, išgąsdintos moterys su vaikais, viso pasaulio žiniasklaidos dėmesys. Tai – darbeliai, kuriais per keletą dienų Rusija sugebėjo išgarsėti iš naujo ir žinias apie įvykius Prancūzijoje seka net futbolu visiškai nesidomintys žmonės.

„Tarptautinio lygio chuliganizmas“, – konstatuoja BBC korespondentė Maskvoje Sarah Rainsford, pamėginusi iš arčiau pažvelgti į Rusijos futbolo fanų gyvenimo užkulisius.

Savo nevaldomu elgesiu ir agresija rusų futbolo fanai garsėja jau ne vienerius metus. Pasaulis juos smerkia, smerkia ir dalis rusų, tačiau šalyje netrūksta ir chuliganus užstojančių vietos politikos atstovų.

„Muštynės tik parodo, kas yra svarbiausia futbolo chuliganams, – teigia jaunas Maskvos CSKA futbolo fanas Aleksejus. – Prieš keliasdešimt metų kiekvienas būtų pralaimėjęs kovą anglams, tačiau dabar laikai pasikeitė. Futbolo chuliganizmas išaugo į kitą lygį, fanai visiškai kitokie“.

Ir iš tikrųjų, rusų fanai – kitokie. Jeigu dauguma riaušių Marselyje nuotraukose įamžintų anglų fanų užfiksuoti akivaizdžiai neblaivūs, rusai į Prancūziją atvyko ne tam, kad gertų. Be abejo, dalis milžiniškos nacijos atstovų po Marselio ir Lilio miestus šliaužioja ir šūkauja girti, tačiau grupė pagrindinių riaušių kėlėjų apie alkoholį net negalvoja. Jie atvyko ne gerti, o kovoti.

Pasirengimą atspindi ir „ekipiruotė“, kurią į Prancūziją atsigabeno arba vietoje sugebėjo susiorganizuoti rusų fanai. Tai – ir geležiniai strypai, ir kovinės pirštinės, ir padegamieji užtaisai ir netgi peiliai.

Nors patys „ultros“ tvirtina, kad juos išprovokavo anglai, iš tikrųjų vaizdas yra visiškai kitoks. Tai tarp eilučių pripažįsta ir vienas Rusijos sirgalių bendruomenės įkūrėjų Andrejus Malosolovas.

„Anglai mėgsta gerti ir gerti daug. Kai jie geria daug, savybių, reikalingų geram kovotojui nebetenkama. Tuo metu mūsų futbolo sirgaliai yra geriau pasiruošę dėl kitokios propaguojamos kultūros, – teigia A. Malosolovas. – Dabar daugelis rusų mėgsta užsiiminėti boksu, kitomis kovinėmis sporto šakomis. Rusų „ultros“ propaguoja sveiką gyvenimo būdą ir vartoti alkoholį vengia.“

Anot A. Molosolovo, panašų gyvenimo būdą propaguoja ne tik rusai, bet ir Lenkijos futbolo fanai.

„Tarp futbolo chuliganų pirmąją vietą dabar užima ne tik rusai, bet ir lenkai“, – pažymi jis.

Ginkluoti, aršūs ir, kas keisčiausia – blaivūs. Štai tokie į Prancūziją atkeliavo Rusijos futbolo chuliganai, kuriuos užsienio spauda jau praminė „organizuota nusikaltėlių brigada“.

Spekuliuoti tokiomis temomis pasauliui leidžia ir patys Rusijos valdžios organai. Dalis politikų akivaizdžiai užstoja Prancūzijoje siautėjančius saviškius.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sukritikavo Prancūzijos sporto ministro Patricko Kannerio pareiškimą, kad diskvalifikacija – geriausia priemonė kovoje su futbolo chuliganais ir kad jis bus laimingas, jei pasikartojus rusų fanų smurtui tribūnose Rusijos rinktinė bus pašalinta iš Euro 2016.

„Vargu, ar tokį pareiškimą galima pavadinti draugišku. Svarbiausia, žinoma, kad niekas nesutrukdytų mūsų rinktinės pasirodymo čempionate ir kad mes visi galėtume palaikyti savo futbolininkus“, – teigė jis.

Nors daliai didžiųjų Rusijos miestų komandų – CSKA, „Spartak“ ir „Zenit“ – fanų net nebuvo leista atvykti į Rusiją, treniruotų chuliganų skaičius šioje šalyje toks didelis, kad sukelti chaosui pakako ir mažesnių komandų klubų fanų grupių.

Todėl nieko keisto, kad Prancūzija iš šalies pasirengė deportuoti grupę fanų klubo vadovų, nors jie ir dievagojosi prie sukeltų riaušių neprisidėję visiškai niekuo.

„Aš nusiunčiau reikalavimą Prancūzijos užsienio reikalų ministerijai nebeleisti tokių pažeidimų“, – pareiškė Rusijos federacijos Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, pasipiktinęs prancūzų elgesiu.

Galimos UEFA sankcijos pačių rusų pernelyg negąsdina. Nors šiek tiek nerimo yra, chaosas Prancūzijoje tęsėsi ir antradienį, ir trečiadienį.

„Žinoma, mes esame sunerimę dėl komandos, tai yra svarbiausia. Tačiau jeigu kažkas mus drįsta įžeidinėti, už tai turi sumokėti“, – tvirtina CSKA fanas Aleksejus. – Galbūt mes elgėmės ir pernelyg chaotiškai, tačiau tokios yra futbolo fanų karo taisyklės.“

Лилль, онлайн #EURO2016 #eng #rus pic.twitter.com/RvzlVtzMqN— Известия Спорт (@izvestia_sport) June 14, 2016

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (929)