Turkijos rinktinė išsiveržė į priekį 22-ą minutę, kai įvartį pelnė Uguras Boralas. Bet jau 26-ą min. rezultatą išlygino Bastianas Schweinsteigeris, o 79-ąją persvėrė Miroslavas Klose.

Tikra futbolo drama vyko paskutinėmis mačo minutėmis, kai 86-ąją Semihas išlygino rezultatą. Tačiau ketvirtą kartą stebuklingai išsigelbėti šiame čempionate Turkijos rinktinei nepavyko. 90-ą min. tiksliu šūviu jų viltis palaidojo Vokietijos komandos gynėjas Philippas Lahmas.

Vokietijos ekipa birželio 29 dieną Austrijos sostinėje Vienoje vyksiančiame finalo susitikime žais su Ispanijos ir Rusijos poros antrojo pusfinalio mačo laimėtoja.

Vokietija Europos pirmenybių finale paskutinį kartą žaidė 1996 metais, kuomet 2:1 nugalėjusi Čekiją trečiąjį kartą tapo Senojo žemyno čempione.

Turkijos futbolininkų dalyvavimas pusfinalyje yra didžiausias šios komandos pasiekimas Europos čempionatų istorijoje.

Rungtynės

Vokiečiai pirmosiomis minutėmis šiek tiek paspaudė varžovus, bet jau 5-ą min. Turkijos futbolininkai sugebėjo suregzti kontrataką. Vis dėlto ji nebuvo tiksli. Netrukus turkai vėl įsiveržė į Vokietijos baudos aikštę, kur šios šeimininkams gan neužtikrintais veiksmais pavyko apsiginti.

Vokiečiams demonstruojant pasyvų žaidimą, Turkijos futbolininkai surengė pirmą labai pavojingą išpuolį - 13-ą min. iš keliolikos metrų atstumo saugo Kazimo Kazimo stipriai smūgiuotas kamuolys pataikė į skersinį.

Pajutę kraujo skonį turkai perėmė iniciatyvą ir tęsė pavojingus reidus į varžovų aikštės pusę.

Pagaliau atkutę vokiečiai atsakė „aštria“ ataka, kurios smaigalyje atsidūrusiam gynėjui Ph. Lahmui nepavyko galva tiksliai smūgiuoti į vartus.

Bet pavojingo varžovų išpuolio neišsigandę turkai atnaujino atakas ir netrukus išsiveržė į priekį. 22-ą min. po dar vieno K. Kazimo klastingo smūgio kamuolys dar kartą pataikė į skersinį ir nukrito po kojomis be priežiūros paliktam gynėjui U. Boralui. Šis pasiuntė kamuolį kartu su Vokietijos vartininku Jensu Lehmannu į vartų teritoriją - 1:0.

Vis dėlto persvara Turkijos futbolininkai džiaugėsi neilgai. 26-ą min. kitame aikštės gale Lukasas Podolski gražiu judesiu suklaidino gynėją, perdavė kamuolį iš krašto į baudos aikštės centrą, kur staigiai įbėgęs vienu lietimu rezultatą išlygino B. Schweinsteigeris.

31-ą min. Hamitas Altintopas tolimu laisvu smūgiu pabandė pergudrauti kiek per toli iš vartų išėjusį J. Lehmanną, bet šis sugebėjo pasiekti kamuolį ir išmušė jį į užribį. Po kelių minučių jau turkų vartams kilo grėsmė - toli į kontrataką pabėgęs L. Podolski iš kairiojo krašto smūgiavo kiek virš vartų.

Turkų rinktinė tęsė atakas - beveik visos jos vyko dešiniuoju kraštu. Būtent ten, baudos aikštės prieigose 38-ą min. Ph. Lahmas pargriovė K. Kazimą, o nuo pavojingo laisvo smūgio vokiečius išgelbėjo J. Lehmannas, išmušęs į vartus skriejusį kamuolį. Po kelių minučių Sabri Sarioglu stipriai pasiuntė kamuolį vos per keliasdešimt centimetrų virš vartų.

40-ą min. ore susidūrė dėl aukštai lėkusio kamuolio kovoję Simonas Rolfesas ir Ayhanas. Žaidėjams kontaktas buvo nesėkmingas - abu jie paplūdo krauju ir likusį laiką iki kėlinio pabaigos praleido tvarstomi medikų. Vokietis po pertraukos aikštėje nebepasirodė - jį pakeitė Torstenas Fringsas.

Kėlinys baigėsi taikiai - 1:1.

Po petraukos, 51-ą min., kairiuoju kraštu į baudos aikštę įkirtusį Ph. Lahmą „nuskynė“ turkų žaidėjas S. Sarioglu, bet mačo arbitras Massimo Busacca pražangos neįžvelgė ir 11 metrų baudinio neskyrė. Vokiečiai suaktyvėjo ir 56-ą min. Thomasas Hitzlspergeris pavojingai smūgiavo iš maždaug 20 metrų.

Po truputį ėmė ryškėti vis dažniau prasižengiančių Turkijos žaidėjų nuovargis, tačiau vokiečiams sunkiai sekėsi tuo pasinaudoti. Jie net nesugebėjo ilgesniam laikui perimti kamuolio valdymo kontrolės. Maža to, 65-70 minutėmis turkai užspaudė oponentus jų aikštės pusėje, tik atakų baigtims stigo tikslumo.

72-ą min. J. Lehmannas sugavo iš arti U. Boralo spirtą kamuolį ir po minutės kitoje aikštės pusėje Th. Hitzlspergeris smūgiavo prie pat virpsto.

Galų gale Vokietijos futbolininkai išlaukė savo progos antrajame kėlinyje - 79-ą min. aukščiau visų iššokęs M. Klose smūgiu galva į tuščius vartus persvėrė rezultatą.

Bet Turkijos rinktinei tai - nė motais. 86-ą min. Semihas gavo perdavimą iš dešiniojo krašto, iššoko prieš J. Lehmanną ir vienu lietimu nukreipė kamuolį į vartus - 2:2.

Kai atrodė, kad turkai sugebėjo išsigelbėti paskutinėmis minutėmis jau ketvirtame mače iš eilės, paskutinį žodį tarė Vokietijos futbolininkai. 90-ą min. po puikaus T. Fringso perdavimo Ph. Lahmas atsidūrė vienas prieš vartininką ir stipriu smūgiu į viršutinį vartų kampą sugrąžino savo komandai persvarą - 3:2.

Per teisėjo pridėtą laiką Turkijos rinktinei dar kartą griebtis šiaudo nebepavyko - Vokietija šventė pergalę.

Komandų sudėtys:

Vokietija:(4-5-1) Jensas Lehmannas, Arne Friedrichas, Peras Mertesackeris, Christophas Metzelderis, Philippas Lahmas, Simonas Rolfesas (46-ą min. Torstenas Fringsas), Thomasas Hitzlspergeris, Lukasas Podolski, Michaelis Ballackas, Bastianas Schweinsteigeris, Miroslavas Klose.

Turkija:(4-5-1): Rustu Recberas, Hakanas Balta, Mehmetas Topalas, Gokhanas Zanas, Sabri Sarioglu, Mehmetas Aurelio, Ayhanas (81-ą min. Mevlutas Eidinas), Hamitas Altintopas, Kazimas Kazimas, Uguras Boralas (86-ą min. Gokdenizas Karadenizas), Semihas.

Statistika

Vokietija - Turkija 3:2 (1:1)

Vokietija: Bastian Schweinsteiger (26 min.), Miroslav Klose (79 min.), Philipp Lahm (90 min.).

Turkija: Ugur Boral (22 min.), Semih (86 min.).

Viso smūgių: Vokietija 7 - Turkija 17

Smūgiai į vartų plotą: Vokietija 3 - Turkija 11

Pražangos: Vokietija 14 - Turkija 15

Geltonos kortelės: Vokietija 0 - Turkija 2

Nuošalės: Vokietija 0 - Turkija 1

Kampiniai: Vokietija 2 - Turkija 8

Kamuolio valdymas: Vokietija 46 proc. - Turkija 54 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją