Antradienio vakarą Sh. White'as paskutinis iš dvylikos finale kovojusių snieglentininkų atsistojo ant rampos viršaus. Turino ir Vankuverio žaidynių čempionui reikėjo tobulo pasirodymo, kad laimėtų trečią iš eilės olimpinį auksą, ir kvapą užgniaužę žiūrovai neabejojo, jog netrukus išvys kerinčius favorito triukus.

Nieko panašaus: neįvertinęs tirpstančio sniego pavojų vyrų rampos rungties karalius darė vieną klaidą po kitos. Sočyje Sh. White'as ne tik nepelnė aukso – jis net neužkopė ant nugalėtojų pakylos. O ir ketvirtą vietą, kurią užėmė 27-erių amerikietis, dienraštis „The New York Times“ įvertino kaip nepelnytą teisėjų reveransą ryškiausiai snieglenčių sporto žvaigždei.

„Nemanau, kad šį vakarą sprendėsi mano karjera. Šiame sporte esu taip ilgai, kad būsiu prisimenamas bet kokiu atveju“, – po nesėkmės save guodė Sh. White'as.

Bet lūkesčiai, kuriuos snieglentininkas kurstė prieš žaidynes, buvo visai kitokie. Amerikietis keliavo į Sočį nusitaikęs išsyk į du aukso medalius – ne tik ant rampos, bet ir olimpiadoje debiutavusioje „slopestyle“ rungtyje.

Treniruotėse įsitikinęs, kokia pavojinga yra pastarosios olimpinė trasa, Sh. White'as priėmė sau nebūdingą atsargų sprendimą ir pasitraukė iš varžybų, visą dėmesį sutelkdamas ties pagrindine savo rungtimi. Tačiau šįkart pergalės šampanas taip ir liko neiššautas.

Pralaimėti turtingiausias Sočio žaidynių dalyvis tikrai nėra pratęs. Neveltui jis laikomas viso snieglenčių sporto reklaminiu veidu.

Sh. White'o turtas vertinamas 20-40 milijonų JAV dolerių. 2009 metais jis pasirašė 10 metų multimilijoninę reklamos sutartį su snieglenčių gamintoja „Burton“ ir iškart išleido 500 tūkst. dolerių nuosavos rampos statyboms kalnuose, kuriuos galima pasiekti tik keliaujant sraigtasparniu. Snieglentininkas reklamuoja ir „GoPro“ kameras, akinius nuo saulės, netgi automobilių padangas.

Tuo tarpu Sočyje žvaigždžių valanda išaušo naujam herojui.

Iouris Podladtchikovas antradienį vienintelis sėkmingai atliko firminį savo triuką, kurio pavadinimas išvertus iš anglų kalbos reiškia „gyveni tik kartą“. 1440 laipsnių sukinys su dviem salto skriejant ore Sh. White'ui nepavyko, o I. Podladtchikovui atnešė aukso medalį.

Šveicarijai atstovaujantis rusų kilmės snieglentininkas po apdovanojimų ceremonijos prisipažino besijaučiantis labai keistai – jis nė negalvojo, kad konkuruoti dėl aukščiausios prabos apdovanojimo su Sh. White'u apskritai įmanoma.

„iPod“ draugų vadinamas 25-erių snieglentininkas gimė Rusijoje, o būdamas aštuonerių persikėlė gyventi į Šveicarijos kurortą Davosą. 2006 metų Turino žaidynėse jis dar atstovavo savo gimtinei, bet paskui tapo Šveicarijos piliečiu. Nepaisant to, publika Sočyje I. Podladtchikovą priėmė kaip savą.

Likusias vietas ant nugalėtojų pakylos užėmė Japonijos atstovai: sidabrą pelnė vos 15-os sulaukęs Ayumu Hirano, bronzą – Taku Hiraoka. Savo ruožtu, JAV snieglentininkai rampos rungtyje be medalių liko pirmą kartą nuo 1998 metų, kai šios varžybos debiutavo olimpinėje programoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)