Įsikalbėjus vyras, trumpai nupasakojęs savo lietuviškas šaknis, prisistatė: „Kleiza“. Suklusome: „Lietuvoje ši pavardė labai žinoma“. Pakeleivis šyptelėjo: „Žinau, kaip krepšininko Lino Kleizos“.

51-erių metų verslininkas Sergejus Kleiza – tremtinio Jurgio Kazimiero Kleizos iš Piliuonos sūnus. Sergejus gimė Tadžikistane, kur likimas nubloškė rusę vedusį jo tėvą. Vėliau šeima įsikūrė Maskvoje.

Paklaustas, ar jį sieja giminystės ryšiai su Lietuvos krepšinio žvaigžde Linu Kleiza, majoro laipsnį turintis S. Kleiza prasitarė: „Kol kas nežinau. Bet mano vaikai su juo susisiekė, nes sudarinėja giminės genealoginį giminės medį“.

Jau su trečia žmona gyvenantis buvęs bokso sporto meistras turi penkias atžalas – tris sūnus ir dvi dukteris: Marių, Janį, Andrejų, Kristiną ir Poliną. „Bet Janis – laviškas vardas?“, – paklausėme. „Žmona nenorėjo, kad vadintume Jonu“, – paaiškino.

Skyrybos su antrąja žmona savotiškai susijusios su Sočio olimpinėmis žaidynėmis. Prieš septynerius metus, vos sužinojęs, kad šiam kurortiniam miestui suteikta teisė rengti žiemos olimpiadą, S. Kleiza įsigijo Sočyje namą. Jis nusprendė čia persikelti. Tačiau žmona nenorėjo palikti Maskvos, tada pora išsiskyrė.

Beje, prieš septynerius metus jis pirmą kartą apsilankė Lietuvoje, kur surado savo tėvo seserį. Brolio ir sesers susitikimas nebuvo itin džiaugsmingas. Rusijoje šaknis įleidęs Jurgis Kazimieras norėjo gauti bent nedidelę dalį jo tėvo palikimo – nemenko ploto žemės netoli Nemuno. Tačiau Sergejaus tetos šeima nesutiko parduoti net nedidelio sklypelio. Brolio ir sesers keliai vėl išsiskyrė. O prieš dvejus metus Jurgis Kazimieras Kleiza mirė.

S. Kleiza pajuokavo, kad Rusijoje egzotiškai skambanti lietuviška pavardė dažniausiai padėdavo bendraujant su merginomis. Bet trukdė kariuomenėje siekiant aukštesnio laipsnio. Visų jo žmonų pavardė – Kleiza.

„Tik atvykęs į Lietuvą sužinojau, kad ir prie šitos pavardės galima pridėti galūnę -ienė. Galvojau, kad ir turi būti Kleiza“, – prisipažino tremtinio sūnus, lietuviškai mokantis vos kelis žodžius, bet labai apsidžiaugęs proga pabendrauti su lietuviais.
Sergejus Kleiza
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)