Nors penkis apdovanojimus iškovojusi Lietuvos olimpinė rinktinė oficialioje Londono olimpiados medalių įskaitoje užėmė 34 vietą, A. Kubiliui atrodo, kad tarp 204 valstybių lietuviai buvo ketvirti.

„Pagal medalius, tenkančius tūkstančiui gyventojų, esame aštunti pasaulyje. O jeigu dar pažiūrėsime, kas yra virš mūsų, visiškai akivaizdu, kad Grenada, Jamaika, Trinidadas ir Tobagas mums nėra konkurentai, tad atsiliekame tik nuo vengrų, slovėnų bei Naujosios Zelandijos ir esame ketvirti“, – rimtu veidu dėstė premjeras.

Ministro pirmininko kalbos suglumintiems sportininkams A. Kubilius taip pat padėkojo už čempionišką dvasią, Lietuvos vardo garsinimą, „neišgalvotą patriotizmą“ ir nepraleido progos pasigirti, kad jau rudenį Kaune duris atvers visus standartus atitinkantis „Girstučio“ baseinas, nors jo rekonstrukcijos darbai velkasi jau penkerius metus.

Tiesa, olimpinė čempionė, plaukikė Rūta Meilutytė, kurios sensacingas triumfas Londono žaidynėse dar kartą paskatino kalbas apie baseinų stygių Lietuvoje, premjero pažadų šįkart nesiklausė – sportininkė nedalyvavo renginyje, nes tuo metu Lietuvos olimpiniame sporto centre jai buvo atliekamas seniai suplanuotas sveikatos patikrinimas. Simbolinį 400 tūkst. litų premijos čekį vietoje plaukikės atsiėmė jos tėvas Saulius Meilutis.

Į Vyriausybės rūmus neatvyko ir užsienyje atostogaujantys imtynininkas Aleksandras Kazakevičius, penkiakovininkas Justinas Kinderis, varžyboms Šveicarijoje besirengiantis disko metikas Virgilijus Alekna, vaiko gimtadienį švenčianti buriuotoja Gintarė Scheidt, o šalies krepšinio rinktinei iškilmėse atstovavo tik vyriausiojo trenerio asistentas Robertas Kuncaitis ir komandos vadovas Antanas Guoga.

Kitiems sportininkams ir jų treneriams premjeras įteikė premijų čekius, medalius „Už sporto pergales“, o žaidynių prizininkams – dar ir vardinius ministro pirmininko laikrodžius.

Be dovanos neliko ir pats A. Kubilius – jam Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) prezidentas Viktoras Majauskas ir olimpinė čempionė, penkiakovininkė Laura Asadauskaitė įteikė špagą, su kuria lietuvė fechtavosi Londone.

„Priešininko gal ir nenudursite, bet mėlynę „užstatysite“, – juokėsi V. Majauskas.

Primename, kad Lietuvai atstovaujantys sportininkai Londono vasaros olimpinėse žaidynėse iš viso iškovojo du aukso, vieną sidabro bei du bronzos medalius. Dar vienuolika sportininkų ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė olimpinėse žaidynėse užėmė 4–8 vietas, už kurias valstybė taip pat skiria premijas.

Iš viso olimpiečiams, jų treneriams bei sportininkus prižiūrėjusiems medikams ir mokslininkams bus įteikta premijų už 3,3 mln. litų.

Už pirmąją vietą olimpinėse žaidynėse skiriama 400 tūkst. litų premija, antrąją – 200 tūkst., trečiąją – 150 tūkst. litų. Ketvirtą vietą olimpiadoje iškovoję sportininkai apdovanojami 80 tūkst. litų premija, penktą – 60 tūkst., šeštąją – 40 tūkst. litų. Laimėjusiesiems septintą vietą skiriama 30 tūkst., aštuntą – 20 tūkst. litų premija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (829)