Vienuolikto Dakaro ralio etapo maršrutas nusidriekė iš Antofagastos į El Salvadoro (Čilė) kalnakasių miestelį. Organizatoriai lenktynininkams paruošė bene rimčiausią išbandymą Atakamos dykuma, kuris žadėjo sudėlioti nemažai taškų visose įskaitose. Po 144 km pervažiavimo ralio dalyviai startavo 605 km ilgio greičio ruože, dar kartą kertančiame Atakamos kopas. Maždaug 120 km dykumos smėlynų atkarpa laukė antroje distancijos pusėje.
Benedikto Vanago ir Andrejaus Rudnickio ekipažas

B. Vanagui ketvirtadienio lenktynės prasidėjo puikiai. Startavęs 24-as, lietuvis devintą (iš 17-os) kontrolinį punktą pravažiavo aplenkęs keturis konkurentus. Geriausią rezultatą užfiksavusiam katariečiui Nasserui Al-Attiyah („Mini“) „Oscar“ automobilio ekipažas nusileido 48 min. 34 sek.

Tempo B. Vanagas nelėtino ir pasiekęs „fesh fesh“ smėlio ruožą. Vienu metu jis buvo šoktelėjęs net į 18-ą poziciją, bet greičio ruožo pabaigoje lietuvį aplenkė keli varžovai, ir finiše jis buvo jau tik 22-as.

Iš geriausių dvidešimtuko B. Vanagą išstūmė prancūzė Isabelle Patissier su „Delli-Zotti“ bagiu ir kinas Yongas Zhou su „Mini“, užėmę atitinkamai 20-ą ir 21-ą vietas.

Paaiškėjo, jog likus 10 km iki finišo B. Vanagas buvo priverstas sustoti pasikeisti rato ir taip prarado kelias pozicijas.

„Tai buvo ilgiausias greičio ruožas mano gyvenime. Trasa buvo vingiuota ir labai akmenuota. Ji reikalavo maksimalios koncentracijos. Negalima buvo atsipalaiduoti net akimirkai. Taip pat tradiciškai keitėme ratą likus 10 kilometrų iki finišo“, - išlipęs iš automobilio DELFI kalbėjo B. Vanagas.

Tai buvo ne vienintelės jam iškilusios problemos trasoje. Nuvažiavus du trečdalius greičio ruožo, lenktynininkui nustojo veikti vairo stiprintuvas.

„Vėl rankų nebejaučiu”, - sakė sportininkas.

Dar bent 20 minučių jis prarado ieškodamas transmisijos gedimo, tačiau nei B. Vanagas, nei A. Rudnickis taip jo ir nesurado.

„Įveikus trečdalį greičio ruožo pasigirdo garsai iš transmisijos. Sustojome patikrinti, tada jie pradingo, paskui vėl atsirado. Taip ir likome nieko nesupratę”, - pasakojo B. Vanagas.

Trasą Lietuvos atstovas nuvažiavo per 7 val. 50 min. 14 sek. ir nuo nugalėtojo atsiliko 1 val. 52 min. 14 sek. Iki Dakaro ralio pabaigos jam belieka įveikti du etapus. Primename, kad trečiadienį dešimtame etape B. Vanagas užėmė 23-ią vietą ir bendroje įskaitoje žengė 37-as.

Po ketvirtadienio greičio ruožo jis bendroje rikiuotėje klasifikuojamas toje pačioje 37-oje pozicijoje.
Benedikto Vanago ir Andrejaus Rudnickio ekipažas

Gali vėl nebaigti greičio ruožo

Tuo tarpu Antanas Juknevičius, po puikaus pasirodymo praėjusiame etape pelnęs 37-ą vietą starto rikiuotėje, ketvirtadienio etape vėl buvo priverstas trasoje remontuoti techniką.

Šeštame kontrolės punkte jo rezultatas buvo 46-as, o nuo lyderio greičio savybėmis nepasižyminčiu „Toyota“ automobiliu važiuojantis lietuvis atsiliko 1 val. 14 min. 4 sek. Tačiau tuomet A. Juknevičius ilgam sustojo trasoje.

Į radarus jis vėl pateko jau devintame kontrolės punkte, praleidęs du atžymos taškus. Nuo lyderio lietuvis atsiliko 5 val. 20 min. 54 sek, iki finišo jam buvo likę maždaug trečdalis distancijos.

DELFI žiniomis, sugedo A. Juknevičiaus „Toyota“ automobilio greičių dėžė, pilotas negalėjo įjungti dviejų žemiausių pavarų. Spėjama, jog lenktynininkas vėl turės keliauti tiesiai į bivuaką praleisdamas kontrolinius punktus ir ten užbaigti remontą, kad galėtų tęsti ralį nuo kito etapo.

Lygiai taip pat lietuvis buvo priverstas pasielgti devintame etape, po kurio gavo net 19 valandų baudą.

Antanas Juknevičius

N. Roma pagaliau perėjo į ataką

Po kontakto su uola pažeistas automobilis sutrukdė antrame etape iš eilės triumfuoti N. Al-Attiyah, antroje ralio pusėje vieną po kito štampuojančiam puikius rezultatus. Dominavęs lenktynėse nuo pirmų kilometrų, katarietis prarado maždaug pusvalandį pačioje greičio ruožo pabaigoje ir finišavo tik penktas.

Pasinaudojęs konkurento rūpesčiais, etapą laimėjo argentinietis Orlando Terranova („Mini“), praleidęs distancijoje 5 val. 58 min.

Tuo tarpu bendroje įskaitoje pirmaujantis ispanas Nani Roma („Mini“), pajutęs grėsmingą jį besivejančio prancūzo Stephane'o Peterhanselio („Mini“) alsavimą, pagaliau pakeitė savo taktiką, kurios laikėsi nuo pat šeštadienio poilsio dienos. Nusprendęs, kad geriausia gynyba – puolimas, Ispanijos lenktynininkas ketvirtadienį užėmė antrą vietą, aplenkdamas ketvirtoje pozicijoje likusį tiesioginį savo varžovą.

Nuo nugalėtojo N. Roma atsiliko 10 min. 57 sek., tačiau kur kas svarbesnės daugiau nei 3 minutės, kurias jis pridėjo prie savo persvaros prieš S. Peterhanselį bendroje rikiuotėje.

Vienuoliktame etape tarp N. Romos ir S. Peterhanselio įsiterpė bei trečią vietą pelnė Ginielis de Villiersas iš PAR („Toyota“), O. Terranovai nusileidęs 12 min. 38 sek.

Beje, ketvirtadienį į trasą nebeišriedėjo amerikiečio Robby Gordono „Hummer“ visureigis. Užverdančio kuro problemos ir gedimų kankintas amerikietis, užėmęs 23-ią vietą bendroje įskaitoje, pasitraukė iš varžybų.

Automobilių įskaita

1. Nani Roma Ispanija „Mini“ 45 val. 1 min. 54 sek.
2. Stephane'as Peterhanselis Prancūzija „Mini“ atsilieka 5 min. 32 sek.
3. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ 56:01
4. Orlando Terranova Argentina „Mini“ 1:03:39
5. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ 1:15:57
6. Krzysztofas Holowczycas Lenkija „Mini“ 3:44:51
7. Marekas Dabrowskis Lenkija „Toyota“ 4:51:34
8. Christianas Lavieille Prancūzija „Haval“ 5:09:22
9. Martinas Kaczmarskis Lenkija „Mini“ 6:17:46
10. Vladimiras Vasiljevas Rusija „Mini“ 6:34:57
37. Benediktas Vanagas Lietuva „Oscar“ 27:12:39
? Antanas Juknevičius Lietuva „Toyota“ ?

Čempionas – jau aiškus?

Motociklininkų lenktynėse platų žingsnį link galutinės pergalės žengė bendrosios įskaitos lyderis Marcas Coma (KTM), laimėjęs ir vienuoliktą etapą. 2006, 2009 ir 2011 metų čempionas iš Ispanijos trasą įveikė per 6 val. 36 min. 8 sek. ir dar labiau padidino ir taip solidžią savo persvarą prieš jam įkandin mėginantį sekti tautietį Joaną Barredą Bortą („Honda“).

Pastarasis ketvirtadienį turėjo problemų dėl sudaužytos navigacinės įrangos ir užėmė tik penktą vietą.

Antrą ir trečią pozicijas vienuoliktame etape pasidalino du „Yamaha“ motociklais lenktyniaujantys prancūzai. Nugalėtojui pralaimėjęs 2 min. 51 sek., antras finišavo praėjusių metų čempionas Cyrilas Despres, trečias buvo Olivier Painas, atsilikęs 5 min. 28 sek.

Motociklų įskaita

1. Marcas Coma Ispanija KTM 48 val. 24 min. 41 sek.
2. Joanas Barreda Ispanija „Honda“ atsilieka 52 min. 36 sek.
3. Jordi Viladomsas Ispanija KTM 2:07:56
4. Olivier Painas Prancūzija „Yamaha“ 2:21:40
5. Helderis Rodriguesas Portugalija „Honda“ 2:30:35
6. Cyrilas Despres Prancūzija „Yamaha“ 2:31:18
7. Kuba Przygonskis Lenkija KTM 2:43:55
8. Danielis Gouetas Čilė „Honda“ 3:24:35
9. Stefanas Svitko Slovakija KTM 3:46:32
10. Davidas Casteu Prancūzija KTM 4:07:56

Sunkvežimių įskaitoje vienuoliktas etapas atnešė šventę į „Kamaz“ komandos kiemą. Pusę Dakaro ralio besitęsusią bendrosios įskaitos lyderio Gerardo de Rooy („Iveco“) medžioklę pagaliau vainikavo sėkmė. Olandą bendroje rikiuotėje pasivijo ir aplenkė etapą laimėjęs rusas Andrejus Karginovas.

Geriausių penkete važiuoja dar du „Kamaz“ sunkvežimiai.

Sunkvežimių įskaita

1. Andrejus Karginovas Rusija „Kamaz“ 48 val 25 min. 17 sek.
2. Gerardas de Rooy Olandija „Iveco“ atsilieka 7 min. 56 sek.
3. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ 1:35:51
4. Alešas Lopraisas Čekija „Kamaz“ 2:17:56
5. Dmitrijus Sotnikovas Rusija „Tatra“ 3:10:19

Keturračių įskaita

1. Ignacio Casale Čilė „Yamaha“ 61 val 11 min. 19 sek.
2. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ atsilieka 1 val. 4 min. 32 sek.
3. Sebastianas Husseini Olandija „Honda“ 4:49:25
4. Mohammedas Abbu-Issa Kataras „Honda“ 9:17:23
5. Victoras Gallegos Čilė „Honda“ 9:54:18

Dvyliktas etapas bus paskutinė rimta proga žemesnėse pozicijose besirikiuojantiems Dakaro ralio dalyviams išversti iš sosto lyderius, kadangi penktadienį lenktynių karavanas atsisveikins su dykumos kopomis. Sportininkai važiuos 699 km nuotolį iš El Salvadoro į La Sereną (Čilė), iš kurio 350 km sudarys greičio ruožas.

Primename, kad 35-ą kartą rengiamame Dakaro ralyje motociklininkams reikės įveikti 8734 km (iš jų 5228 km greičio ruožuose), o automobiliais nuriedėti 9374 km (iš jų 5522 greičio ruožuose). Aplankiusios Argentiną, Boliviją ir Čilę, 13 etapų lenktynės šeštadienį finišuos Čilės uostamiestyje Valparaise.

Pietų Amerikos žemyne Dakaro ralis vyksta šeštą kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)