Brazilija – Vokietija

Stadionas: „Estadio Mineirao“, Belo Orizontė.
Data ir laikas: 2014 m. liepos 8 d., 23.00 val. Lietuvos laiku.
Rungtynių teisėjas: Marco Rodriguezas (Meksika).

Iki čempionato pabaigos liko vos ketverios rungtynės, tačiau jos nulems, kas taps pasaulio čempionais ir kurios komandos išsidalins medalius.

Brazilija ir Vokietija tarpusavyje iš viso yra žaidusios penkis kartus. 3 pergales iškovojo brazilai, vieną - vokiečiai, o vienerios rungtynės baigėsi lygiosiomis. Brazilai 2002 metų pasaulio čempionato finale įveikė vokiečius 2:0. Dvi pergales Brazilija šventė ir Konfederacijų taurės turnyre (1999 metais - 4:0 ir 2005 metais - 3:2). Dviejuose draugiškuose mačuose geriau sekėsi vokiečiams - pergalė 3:2 (2011 metais) ir lygiosios 1:1 (2004). Bendras įvarčių santykis 12-6 brazilų naudai.

Iš turnyro šeimininkų brazilų jau nuo pat čempionato pradžios buvo tikimasi daug. Praėjusiais metais namuose Konfederacijų taurės turnyre triumfavę brazilai, sukėlė dar daugiau lūkesčių, kurie tik išaugo kartu su protestais šalyje.

Luiso Felipe Scolari vadovaujama Brazilijos rinktinė šiame čempionate kol kas savo žaidimu neįtikino daugelio skeptikų, tačiau tai jiems nesutrukdė nukeliauti iki pusfinalio.

Brazilų žygis link pasaulio čempionų titulo prasidėjo A grupėje. Čempionato atidaryme šeimininkai palaužė Kroatiją (3:1), vėliau sužaidė be įvarčių su meksikiečiais, o paskutiniame grupės mače sutriuškino Kamerūno rinktinę (4:1).

Aštuntfinalyje Neymarui ir kompanijai iššūkį metė Čilės rinktinė. Po įnirtingos ir dramatiškos kovos, kurioje prireikė ir 11 metrų baudinių serijos, brazilai palaužė Jorge Sampaoli auklėtinius 3:2 bei pateko į ketvirtfinalį.

Jame „Selecao“ laukė Kolumbijos futbolininkai su 5 įvarčius šiame čempionate pelniusiu Jamesu Rodriguezu priešakyje. „Monaco“ klubo saugą L. F. Scolari auklėtiniams pavyko pristabdyti, o vidurio gynėjų Thiago Silvos ir Davido Luizo įvarčiai leido brazilams švęsti pergalę 2:1 ir patekti į pusfinalį.

Vokietijos rinktinė ir jos strategas Joachimas Loewas susilaukia ne ką mažiau kritikos dėl komandos demonstruojamo futbolo bei kai kurių taktinių sprendimų.

Savo žygį į pusfinalį „Die Mannschaft“ pradėjo G grupėje ir pirmose savo rungtynėse driokstelėjo prieš Portugaliją (4:0), tačiau antrame grupės susitikime su Ganos futbolininkais sužaidė tik lygiosiomis (2:2). Visgi, grupių etapą J. Loewo auklėtiniai pabaigė minimalia pergale prieš JAV rinktinę (1:0) ir kartu su amerikiečiais žengė į turnyro aštuntfinalį.

Pirmoje atkrintamų varžybų stadijoje vokiečiai tik po pratęsimo sugebėjo palaužti puikų kontratakuojantį futbolą demonstravusį Alžyrą (2:1), o ketvirtfinalyje iššūkį J. Loewo komandai metė Didier Deschampso vadovaujami prancūzai.

„Die Mannschaft“ po vienintelio Matso Hummelso įvarčio palaužė „Les Bleus“ ekipą 1:0 ir žengė į turnyro pusfinalį.

Ligi šiol vokiečiams varžovus teko vytis tik kartą – mače su Ganos rinktine. Tai užtruko tik 8 minutes. Vėliau rezultatą išlygino po keitimo pasirodęs Miroslavas Klose.

Vokietijos rinktinei šiose rungtynėse negalės padėti dėl šlaunies traumos likusią čempionato dalį praleisiantis gynėjas Shkodranas Mustafi. Kol kas neaišku, ar rungtyniaus Peras Mertesackeris, kamuojamas gripo. Liga iš viso pakirto net septynis vokiečius.

Brazilų netektys kur kas skaudesnės. Likusią čempionato dalį dėl nugaros traumos turės praleisti komandos lyderis Neymaras. Antrą geltoną kortelę užsidirbęs Th. Silva – diskvalifikuotas.

Brazilų didvyris Neymaras buvo parskraidintas iš Rio de Žaneiro į San Paulą, kur pradės savo reabilitacijos periodą. Primename, kad mače su Kolumbijos futbolininkais po agresyvaus Camilo Zunigos žaidimo Neymarui skilo stuburo slankstelis.

„Mano svajonė yra žaisti pasaulio čempionato finale, bet šį kartą ji neišsipildys. Ši svajonė nesudužo, ji – atidėta. Esu užtikrintas, kad mano komandos draugai padarys viską, kad taptų pasaulio čempionais. Jeigu Dievas leis tam įvykti, aš būsiu kartu su savo tėvynainiais ir mes kartu švęsime pergalę“, - kalbėjo Neymaras.

Tuo tarpu Vokietijos rinktinės saugas Bastianas Schweinsteigeris atsargiai kalbėjo apie Neymaro traumą ir teigė, kad Brazilijos futbolininkams jo nebuvimas gali suteikti papildomos motyvacijos.

„Esame nusiminę, kad jis negalės žaisti. Geriausias futbolas žaidžiamas tada, kai aikštėje yra visi geriausi futbolininkai. Manau, kad jo komandos draugai dar labiau susivienys ir sieks laimėti čempionatą dėl Neymaro. Tai jiems suteiks daugiau jėgų“, - tvirtino 29-erių saugas.

B. Schweinsteigeris mano, kad Neymaro trauma gali suvienyti brazilus.

Kol kas neaišku, kas pakeis Neymarą, tačiau prognozuojama, kad vietą kairiajame krašte užims Londono „Chelsea“ klubo saugas Willianas. Spėjama, kad gali būti pasirinktas ir Bernardas arba pereita prie schemos 4-3-3 su Paulinho, Fernandinho ir Luizu Gustavo vidurio saugų grandyje.

J. Loewas veikiausiai vėl pasirinks konservatyvesnę taktiką ir puolimo smaigalyje rungtyniaus keturis įvarčius pelnęs Thomasas Mulleris. Visgi, spėjama, kad Philippas Lahmas liks dešiniame gynybos krašte, o viduryje žais Sami Khedira, sudarydamas saugų trio su Toni Kroosu ir B. Schweinsteigeriu.

L. F. Scolari kartą su Brazilijos rinktine jau yra iškovojęs pasaulio čempionų titulą. Tai įvyko 2002 metais ir tuomet „Selecao“ finale 2:0 nugalėjo būtent Vokietijos rinktinę.

Į stipriausiųjų ketvertą Brazilijos rinktinės strategas taip pat buvo patekęs ir 2006 metų pasaulio čempionate. Tiesa, tuomet jis treniravo Portugaliją.

J. Loewui tai taip pat trečias pusfinalis pasaulio čempionatuose. Minėtame 2006-ų čempionate 53-ejų strategas buvo Jurgeno Klinsmanno asistentas. Tada vokiečius namuose įveikė italai (0:2, po pratęsimo), o 2010 metais jau J. Loewo vadovaujama Vokietija pusfinalyje 0:1 nusileido būsimiesiems čempionams ispanams.

Belo Orizontėje esančiame stadione vokiečiai šiame čempionate dar nerungtyniavo, o brazilai, kurie namuose yra neįveikiami nuo 2002-ų metų pralaimėjimo Paragvajaus rinktinei, grįžta į šį stadioną po pergalės aštuntfinalyje prieš Čilę.

Prognozuojamos komandų starto sudėtys:

Brazilija: Julio Cesaras; Maiconas, Davidas Luizas, Dante, Marcelo; Luizas Gustavo, Fernandinho, Hulkas, Oscaras, Willianas; Fredas.

Vokietija: Manuelis Neuer; Philippas Lahmas, Jerome'as Boatengas, Matsas Hummelsas, Benediktas Howedesas; Sami Khedira, Bastianas Schweinsteigeris, Toni Kroosas, Mesutas Ozilas, Thomas Mulleris, Mario Gotze.