Keli į Hamamatsu atvykę Lietuvos sirgaliai, palaukę su žurnalistais bendravusio Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio Antano Sireikos, išreiškė jam pasitikėjimą: “Treneri, mes su jumis”. Nors ir labai nusiminęs, treneris šyptelėjo: “Tai - geriausi žodžiai, kuriuos galėjau šiandien išgirsti”.

Ar pavyks lietuviams atsitiesti ir pakovoti ne tik dėl kelialapio į aštuntfinalį, bet ir užimti bent trečiąją vietą C grupėje, paaiškės po kelių dienų. Kol kas pagrindo dideliam optimizmui nėra.

Šiandien čempionate - pirmoji poilsio diena C ir D grupių komandoms. Rytoj Lietuvos rinktinė kovos su Kataru.

Paskutinė ataka buvo netaikli

Šeštadienį atkakliai vykusių Lietuvos ir Turkijos rungtynių baigtis sprendėsi paskutinės atakos metu. Likus 17 sekundžių, prie šešių metrų linijos kamuolį prarado ir tuoj pat prasižengė iki tol komandą gelbėjęs Arvydas Macijauskas. Tuomet Enderas Arslanas pataikė du baudos metimus ir persvėrė rezultatą 76:74.

Po minutės pertraukėlės surengta paskutinė lietuvių ataka buvo nesėkminga. Pasivarinėję kamuolį jie taip ir nerado patogios progos atakai, o paskutinis desperatiškas Giedriaus Gusto metimas buvo netaiklus.

Lietuvos krepšininkai įtikinamai laimėjo kovą dėl kamuolio (40:24), tačiau prametė 12 baudos metimų.

Lietuvių rungtynes Hamamatsu stebėjo ir kelios dešimtys lietuvių turistų, A.Sireikos, M.Žukausko, brolių Lavrinovičių žmonos. Gerokai daugiau sirgalių laukiama atvykstant į Saitamą.

Pagrindiniai rinktinės sirgaliai priešakyje su įžymiuoju Tomu Balaišiu “Sėkla” įsitaisė vienoje už krepšio esančių tribūnų ir aplink prikabino Lietuvos vėliavų. Giedant šalies himną, jie išskleidė ir rekordinę keliolikos metrų Trispalvę, kuri nusidriekė beveik per visą tribūną. Išskleisdami ją per minutės pertraukėlę, aistruoliai į pagalbą pasikviečia ir japonus.

Atsakomybę prisiėmė treneris

“Apmaudžiai pralaimėjome. Nieko nenoriu kaltinti, tik save, nes tie žaidėjai, kuriais pasitikėjau, neįvykdė užduoties. Puldami šįkart žaidėme silpnai”, - po mačo sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Paskutinė ataka buvo planuota kitaip. A.Sireika per minutės pertraukėlę kamuolį liepė varytis G.Gustui, nes prieš tai turkai sugebėjo atimti kamuolį iš jį varinėjusio A.Macijausko: “Sakiau, kad kamuolį Giedrius paduotų puolėjui ir žaistų du prieš du, nes mums buvo svarbiausia pelnyti du taškus, o jeigu liktų visiškai laisvas Macijauskas, atmesti kamuolį jam”.

A.Sireika stebėjosi, kad toks nerezultatyvus buvo parengiamuoju laikotarpiu gerai žaidęs Kšyštofas Lavrinovičius, netaikliai atakavo ir Linas Kleiza.

“Tačiau tai dar ne paskutinės rungtynės, todėl kol kas nereikėtų vardyti pavardėmis, kas ką ne taip padarė. Todėl ir sakau, kad aš prisiimu atsakomybę”, - kalbėjo treneris.

A.Sireika, kaip ir čempionato išvakarėse, pakartojo, kad komanda žaidžia labai energingai, tačiau kartais pritrūksta mąstymo aikštėje, o tai ir lemia banguotą žaidimą.

K.Lavrinovičius pripažino, kad ir jis, ir kiti krepšininkai žaidė per daug susikaustę, galbūt todėl prametė daug metimų iš po krepšio ir baudų.

“O kai rungtynės vyksta taškas į tašką, pabaigoje daug lemia sėkmė. Šįkart ji lydėjo turkus”, - sakė puolėjas.

Pralaimėjo dėl žioplumo

Rungtynių su graikais mačo likimą lietuviai laikė savo rankose 38 minutes. Tuomet jie dar pirmavo 65:64. Tačiau grėsmingai pradėję artėti graikai pajuto, kad varžovai sutriko, ir tuo pasinaudojo. Likus žaisti 20 sekundžių, rezultatas buvo 69:69 ir mūsų šalies krepšininkai rengė ataką. Bet kamuolys buvo prarastas. Nepasiekė tikslo ir paskutinis graikų metimas.

Iki pratęsimo pabaigos likus žaisti 20 sekundžių, laisvas iš toli nepataikė A.Macijauskas. Komanda dar bandė gelbėtis prasižengdama, tačiau graikai nebeišleido pergalės iš savo rankų.

Simas Jasaitis nesėkmės priežastis aiškino taip: “Buvome labai rimtai nusiteikę rungtynėms, “užsivedę”, bet padarėme labai daug žioplų klaidų. Kai, atrodė, jau viskas gerai, pasipildavo vaikiškos klaidos puolime.

Antras rungtynes pralaimėjome tuo pačiu stiliumi. Apmaudu, nes pergalės mums labai reikėjo. Ypač psichologiniu atžvilgiu. Nuotaika nėra gera, juk suprantame, kad pralaimėjome dėl savo žioplumo, nes žaidimas nebuvo labai prastas nei su turkais, nei su graikais.

Bet dar niekas neprarasta. Liko trejos rungtynės, privalėsime jas laimėti”.

Trūko lyderio

Pasakyti, kad po antrojo pralaimėjimo A.Sireikos nuotaika buvo bloga, vadinasi, nieko nepasakyti - trenerio veidas buvo tiesiog persimainęs.

- Treneri, kuo paaiškinti pralaimėjimą graikams?

- Po rungtynių su turkais buvau pažadėjęs, kad darysiu keitimų. Šeštadienį ant suolo perlaikiau Kalnietį, nesiryžęs jo išleisti, šiandien jis žaidė daugiau. Įvertinus jo menką patirtį, sakyčiau, kad Mantas žaidė gana solidžiai.

Graikai - gera komanda, Europos čempionai. Tačiau šiandien dar kartą suvokiau, kaip mums trūksta Ramūno Šiškausko, kuris praėjusiais metais mus ne kartą gelbėjo būtent svarbiausiose situacijose. Ir dabar buvo lemiamų momentų, kai reikėjo žmogaus, kuris imtųsi iniciatyvos.

Iki šiol tikėjomės, kad viską gali padaryti Macijauskas. Ką jis padarė rungtynių su graikais pabaigoje, visi matėte. Sunkiai paaiškinamas jo žaidimas ir veiksmai. Nežinau, kas jam yra. Gal perdegė? Kalbėjau su Arvydu, jis pripažįsta savo klaidas, bet kas iš to. Tikrai jo nekaltinu, bet situacija yra tokia.

- Kai kada Arvydas Macijauskas netgi griovė komandos žaidimą. Gal reikia tiesiai šviesiai įvardyti problemą?

- Aš sakau, kad turime problemų dėl mažų žaidėjų. Nėra patikimo žmogaus, aš nekalbu apie pelnytus taškus. Todėl kai sužinojau, kad rinktinėje nebus Šiškausko, be galo nusiminiau. O kas yra Macijauskui, nežinau. Galbūt metai, praleisti ant atsarginių suolo, jam padarė tokią įtaką.

Bet šiandien nieko geresnio negaliu pasakyti ir apie Robertą Javtoką. Tik išėjo į aikštę ir prisirinko pražangų (per 6 žaidimo min. gavo 5 pražangas - red.). Songaila visas rungtynes išstovėjo prieš tą patį Papadopoulą.

- Kaip praleisite laisvą dieną?

- Ryte treniruosimės, po to tikriausiai važiuosime prie vandenyno - reikia žaidėjams truputį galvas atvėsinti. Manau, poilsio diena mums bus naudinga. Tikiu, kad jie gali sužaisti geriau. Galima ir suklysti, bet ne 25 klaidas padaryti per mačą. Ir kol dar niekas galutinai neprarasta, kausimės.