„Žudikas kūdikio veidu“ – būtent taip dabar yra vadinamas A. Griezmannas. Neaukštas (175 cm) ir fiziškai nuo kitų neišsiskiriantis puolėjas tapo nacionaliniu didvyriu. Jo įvarčiai 2016 metų Europos futbolo čempionate į euforiją pasiuntė ne vieną Prancūzijos rinktinės gerbėją. Jūsų dėmesiui – futbolininko gyvenimo kelias iki šlovės.

Vaikystė ir karjeros pradžia

Madrido „Atletico“ puolėjas 1991 metų kovo 21-ąją dieną gimė Prancūzijos centre – Makono mieste. Vaikystėje mažai kas tikėjo, kad neaukštas ir itin liesas berniukas šią vasarą nacionalinę komandą ves į Europos čempionato viršūnę. A. Griezmanno vaikystės istoriją atspindi ir ant rankos esanti tatuiruotė su užrašu: „Turėk gyvenimo svajonę, kad ji taptų realybe.“

Futbolininko šeimoje – daug skirtingos tautybės žmonių. Jo tėvas Alainas yra vokiečių kilmės prancūzas, o motina Isabelle – portugalė. A. Griezmanno gyvenime didžiausią įtaką padaręs senelis Amaro Lopezas buvo portugalas, profesionaliai savo šalyje žaidęs futbolą už „Pacos de Ferreira“ klubą.

Nuo pat mažens buvo aišku, kad A. Griezmannas seks senelio pėdomis. Futbolo ritmu gyvenęs puolėjas turėjo ir savo idealą, tai – legendinį Čekijos rinktinės futbolininką Pavelą Nedvedą. Dėl šios čekų legendos dabartinis Prancūzijos rinktinės narys vaikystėje ryžosi ne tik taip pat kirptis plaukus, bet ir tapti blondinu.

A. Griezmanno brolis Theo prieš 2014 metų pasaulio čempionatą pasakojo: „Vienos jo knygų pačioje pabaigoje radau tekstą, kurioje jis sukūrė situaciją, kad yra apklausiamas televizijos kanalo „Canal +“. Ten buvo parašyta viskas – ir klausimai, ir atsakymai.“

Rezultatyviausiam šių Europos pirmenybių žaidėjui siekti savo svajonės padėjo ir tėvai. A. Griezmannas gavo progą pasireikšti įvairiose jaunimo komandose. Jis dalyvavo „Lyon“, „Auxerre“, „Saint-Etienne“ ir „Montpellier“ klubų peržiūrose, tačiau daugeliui užkliuvo futbolininko fiziniai duomenys.

Galiausiai A. Griezmanno gyvenime pasirodė svarbiausias žmogus – mažai kam žinomas futbolo skautas Ericas Olhatsas. Jis pripažino, kad tuo metu Prancūzijos futbolo treneriai daug dėmesio skyrė fiziniams duomenims: „Tuo metu Prancūzijos futbolo jaunimo paruošimas buvo grindžiamas fizine jėga. Mažiems vaikams buvo labai sunku.“

A. Griezmanno talentą pastebėjęs E. Olhatsas įtraukė jaunąjį futbolininką į „Montpellier“ ir Paryžiaus „Saint-Germain“ klubo auklėtinių rungtynes. Jas stebėję „Real Sociedad“ skautai pasiūlė jam išbandyti jėgas jų jaunimo gretose. Po kelių savaičių jaunojo futbolininko tėvai iš Ispanijos sulaukė laiško su kvietimu išleisti sūnų į svetimą šalį treniruotis „Real Sociedad“ jaunimo akademijoje.

Iš pradžių tėvams priimti šį kvietimą buvo itin sunku, tačiau noras padėti savo sūnui siekti svajonės buvo stipresnis už siekį jį išlaikyti prie savęs. Persikėlimas į svetimą šalį buvo sunkus – A. Griezmannas buvo vienišas ir uždaras. Pats futbolininkas atskleidė, kad San Sebastiane daug verkė ir ilgėjosi namų. Susitaikyti su gyvenimu svetimoje šalyje jam buvo sunkiau nei su daugybe atmestų prašymų prisijungti prie Prancūzijos klubų akademijų.

Galiausiai A. Griezmannui teko susitaikyti su pasikeitusiu gyvenimu ir Ispanijoje futbolininkas pradėjo lankyti prancūzų mokyklą. Svajonės apimtas puolėjas tikėjosi, kad San Sebastiane teks gyventi tik šešias savaites, tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, šiame mieste gyvenant su E. Olhatso šeima jam teko praleisti dar šešerius metus.

Nuo pat pirmų dienų „Real Sociedad“ klube jis paliko gerą įspūdį. Šios ekipos kapitonas Xabi Prieto sakė: „Antoine'as buvo labai drovus vaikis, tačiau visa tai aikštėje dingdavo. Vėliau jis mane ėmė stebinti, kai iš savęs pradėjo reikalauti vis daugiau.“

Pirmą savo profesionalo sutartį A. Griezmannas užsitarnavo būdamas 18-os. Būtent tokio amžiaus futbolininkas debiutavo pagrindinėje „Real Sociedad“ komandoje ir vėliau pradėjo atstovauti įvairioms Prancūzijos jaunimo rinktinėms.

Karjeros šuolis

2009 metais A. Griezmannas tapo pilnateisiu „Real Sociedad“ žaidėju. Jau pats pirmasis sezonas jaunam prancūzui buvo sėkmingas – sužaistos 40 rungtynių ir pelnyti šeši įvarčiai. Vėliau futbolininkui karjera taip pat klostėsi sėkmingai, o sezono statistika tik gerėjo.

Po nuostabaus 2013-14 metų sezono Baskijos klube A. Griezmannui teko priimti sunkų sprendimą – palikti savo vienintelę komandą ir pradėti naują karjeros etapą Madrido „Atletico“ klube.

23-ejų metų futbolininkas sulaukė šanso ir Prancūzijos vyrų rinktinėje. A. Griezmannas buvo įtrauktas į sudėtį 2014 metų pasaulio čempionatui. Pirmąsias oficialias rungtynes puolėjas planetos pirmenybėse sužaidė su Hondūru.

Futbolininkui kartu su kitais Prancūzijos rinktinės nariais pasaulio čempionatas baigėsi ketvirtfinalyje, kai 0:1 buvo nusileista Vokietijai. Vėliau A. Griezmanno laukė pirmieji metai „Atletico“ klube. Jau pirmajame sezone varžovų vartai buvo nuginkluoti 25 tiksliais smūgiais. Praėjęs sezonas prancūzui „Atletico“ gretose buvo rezultatyviausias, tačiau sezono pabaigoje buvo patirtas skaudus pralaimėjimas – UEFA Čempionų lygos finale pralaimėta Madrido „Real“ klubui.

Nedidukas futbolininkas visiems jaunimo treneriams įrodė, kad fizinės galimybės futbole nėra lemiamas faktorius. Prancūzų puolėjas ne tik „La Liga“ pirmenybėse ar UEFA Čempionų lygoje, bet ir šiame Europos čempionate įrodė, kad moka ir gali puikiai žaisti galva.

„Atletico“ klube su A. Griezmannu dirbantis treneris Diego Simeone apie šį žaidėją pasakojo: „Griezmannas yra neįtikėtinai talentingas futbolininkas. Mūsų komandai tokio puolėjo trūko visą laiką. Nepaisant savo sudėjimo, jis sugeba kovoti dėl kiekvieno kamuolio, įveikti kelis už jį didesnius gynėjus ir pelnyti grąžų įvartį. Jis – išskirtinis.“

Išvengė tragedijos

Praėjusių metų kruvinąją lapkričio 13-osios naktį Antoine'as Griezmannas su savo seserimi atsidūrė pačiame tragiškų įvykių centre, tačiau nelaimės jiems išvengti pavyko.

Paryžiaus teroro akto metu A. Griezmannas kartu su Prancūzijos rinktine žaidė draugiškas rungtynes su Vokietijos futbolininkais. Prieš pat rungtynių pradžią netoli stadiono pasigirdo sprogimas, o po jo – dar du. Kaip paaiškėjo vėliau, „Islamos valstybės“ mirtininkai bandė patekti į stadioną ir ten surengti greičiausiai vieną žiauriausių išpuolių žmonijos istorijoje.

Kitame miesto gale A. Griezmanno sesuo Maude taip pat susidūrė su teroristų išpuoliais. Su savo vaikinu amerikiečių grupės „Eagles of Death Metal“ koncerte linksminusi futbolininko sesuo išvydo teroristus, automatais besitaikančius į visus renginio dalyvius.

Prancūzijos rinktinės futbolininko seseriai dėl savo gyvybės teko pakovoti visais įmanomais būdais. Teigiama, kad ji ir jos vaikinas po teroristų šūvių gulėjo ant žemės ir apsimetė negyvais. Šalia jų nukrito dar viena moteris. Maude Griezmann paėmė už vienos šios moters rankos, o jos vaikinas – už kitos. 90 minučių tokiu būdu visi trys spustelėdavo ranka, signalizuodami, kad vis dar yra gyvi.

Įdomūs faktai:

A. Griezmanno tėvas yra Makono miesto tarybos narys, o mama – buvusi ligoninės valytoja.

Prancūzas savo įvarčio šventimą yra pasiskolinęs iš amerikiečių reperio Drake‘o atliekamos dainos muzikiniame klipe „Hotline Bling“.

2012 metų spalį A. Griezmannas kartu su keliais Prancūzijos iki 21-erių metų rinktinės nariais iš savo komandos viešbučio patraukė į Paryžiuje esantį naktinį klubą. Po šio įvykio jie buvo nubausti 14 mėnesių diskvalifikacija. Laimei, A. Griezmannas sulaukė kvietimo į vyrų rinktinę.

Futbolininkas yra didelis kompiuterinių žaidimų mėgėjas. Išvykdamas į Braziliją kartu su savimi pasiėmė „Xbox One“ žaidimo paketą, o šiame Europos čempionate buvo užfiksuotas bežaidžiantis „Football Manager“. Įdomu tai, kad šiame žaidime jis Londono „Arsenal“ klube pakeitė Arsene'ą Wengerą.

A. Griezmannas prieš išvykdamas iš „Real Sociedad“ sulaukė garsiausių klubų susidomėjimo, tačiau jam priimti sprendimą dėl ateities prireikė „Atletico“ trenerio D. Simeone skambučio ir motyvacinės kalbos.

Sykį „Real Sociedad“ klubo rungtynėse A. Griezmannas privertė juoktis ne vieną, kai buvo užfiksuotas vilkintis „Kempiniuko Plačiakelnio“ apatinius.

Euro 2016 finalo tarp Prancūzijos ir Portugalijos rinktinių pradžia – sekmadienį 22 val. Sen Deni „Stade de France“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)