17 proc. šalies gyventojų tiki lietuvių sėkme rugsėjo 7-20 dienomis vyksiančiose Senojo žemyno krepšinio batalijose ir laukia mūsų komandos pasirodymo finale.

13 proc. respondentų teigė, jog iš šių metų pasirodymo neverta tikėtis nieko gero.

Vyrai bei jaunesnio amžiaus apklaustieji išreiškė daugiau optimizmo – dažniau tikisi žaidimo finale ar bent jau kovos dėl medalių, t.y. patekimo tarp 4 geriausiųjų.

Čempionato favorite Lietuvos gyventojai dažniausiai linkę laikyti Ispaniją - 27 proc. apklaustųjų mano, kad būtent šios šalies atstovai pasipuoš aukso medaliais. 16 proc. nepraranda optimizmo ir tikisi, jog ant garbingiausio pakylos laiptelio stos mūsų šalies rinktinė, 14 proc. sėkmę prognozuoja Rusijai, 7 proc. – Graikijai, 5 proc. – Serbijai.

Lietuvos pergalės dažniau tikisi jauniausio amžiaus atstovai, rajonų centrų bei kaimų gyventojai. Moterys dažniau negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Deja, nuotaikos dėl Lietuvos rinktinės sudėties ne tokios optimistinės – 38 proc. apklaustųjų mano, kad į Europos čempionatą Lietuvos rinktinė vyks silpnesnės sudėties nei buvo Pekino Olimpinėse žaidynėse. 28 proc. mano, kad rinktinė bus tokia pat stipri, 16 proc. – stipresnė.

Moterys dažniau teigė, kad komanda bus tokia pat stipri kaip Pekine, vyrai bei jaunesnio amžiaus respondentai rinktinės sudėtį dažniau įvardijo arba kaip stipresnę, arba kaip silpnesnę. Silpnesnę Lietuvos rinktinės sudėtį dažniau mato didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsimokslinimu.

Dauguma sirgalių - 81 proc. gyventojų - ketina palaikyti mūsų šalies atstovus stebėdami rungtynes per televiziją. Nors čempionatas vyks kaimyninėje Lenkijoje, vykti stebėti rungtynių į šią šalį ketina mažiau nei procentas apklaustųjų.

12 proc. teigė iš viso nesidomintys čempionatu (dažniau moterys, vyresnio amžiaus respondentai).

Europos čempionato pirmajame etape Lietuvos rinktinė D grupėje varžysis su Turkijos, Bulgarijos ir Lenkijos komandomis. Į aštunfinalio varžybas iškops po tris geriausias grupių ekipas.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimų“ šių metų liepos 8-17 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklaustas 1001 respondentas. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Kokio pasirodymo tikitės iš Lietuvos krepšinio rinktinės Europos čempionate? (proc.)
Žaidimo finale 17,2
Patekimo tarp geriausių 4 komandų 42,6
Patekimo tarp geriausių 8 komandų 19,3
Didelių pasiekimų nesitikiu 12,7
Nežino/ neatsakė 8,2
Iš viso: 100

Jūsų manymu, kas šiemet laimės Europos krepšinio čempionatą? (proc.)
Ispanija 27,4
Lietuva 15,6
Rusija 13,6
Graikija 6,5
Serbija 5,4
Kita komanda 5,5
Nežino/ neatsakė 26,0
Iš viso: 100

Palyginus su Pekino olimpiadoje dalyvavusia rinktine, šiemet Lietuvos komanda: (proc.)
Bus stipresnė 16,2
Bus tokia pati 28,1
Bus silpnesnė 37,6
Nežino/ neatsakė 18,1
Iš viso: 100

Kaip ketinate palaikyti Lietuvos rinktinę? (proc.)
Važiuosiu į Lenkiją stebėti rungtynių krepšinio arenose 0,6
Rungtynes stebėsiu Lietuvoje 81,4
Čempionatu nesidomiu 12,6
Nežino/ neatsakė 5,4
Iš viso: 100