Nieko lengvo 30-mečio futbolininko gyvenime nebuvo, tačiau stiprų charakterį turintis krašto žaidėjas po sunkaus karjeros etapo šiame Europos čempionate tampa Lenkijos viltimi. Niekas nesitikėjo, kad rinktinę į priekį ves ne Robertas Lewandowskis, o J. Blaszczykowskis.

Šį sezoną Florencijos „Fiorentina“ (Italija) klube iš traumų išsikapstyti bandęs lenkas nuo sunkumų nepabėgo ir ten, bet būtent jo sėkmingas žaidimas padėjo Lenkijos rinktinei iš grupių etapo žengti į aštuntfinalį. 30-metį perkopęs futbolininkas buvo vienas pastebimiausių Lenkijos žaidėjų. Būtent J. Blaszczykowskis išsiskyrė ir 2012 metų Europos čempionate, kuriame lenkų kelias baigėsi po grupių etapo.

Disciplinuota Lenkijos rinktinės gynyba padėjo pirmą etapą Prancūzijoje užbaigti be praleisto įvarčio, tačiau į pergales komandą vedė ne tik sėkmingas žaidimas savo aikštės pusėje. Po vienintelio J. Blaszczykowskio įvarčio lenkai 1:0 nugalėjo Ukrainą, o aštuntfinalyje jo tikslus smūgis į Šveicarijos rinktinės vartus leido Lietuvos kaimynams nužygiuoti iki pratęsimo ir po baudinių serijos iškovoti istorinį kelialapį į ketvirtfinalį.

Visa Lenkija aptarinėjo prastą R. Lewandowskio sportinę formą. Iš šio futbolininko buvo laukiama daugiausiai, todėl prieš aštuntfinalį daugelis manė, kad nacionalinė komanda jau netrukus keliaus atostogauti. Tačiau pačiu svarbiausiu momentu prabilo žmogus pravarde Kuba.

„Buvo nemažai žmonių, kurie jau buvo nurašę jo karjerą nacionalinėje komandoje, – Vokietijos dienraščiui „Kicker“ sakė J. Blaszczykowskio ilgametis komandos draugas Lukaszas Piszczekas. – Tačiau Kuba juokėsi paskutinis.“

Grupių etapo pradžioje rungtynės su Šiaurės Airijos komanda buvo nurašytos paieškoms ir susitvarkymui su įtampa. Būtent po tikslaus J. Blaszczykowskio perdavimo Arkadiuszas Milikas pelnė įvartį, kuris Lenkijai atnešė pirmuosius taškus. Kuba buvo itin aktyvus ir rungtynėse Vokietija, bet jo sukurtas progas sunkiai realizuoti sekėsi lenkų puolimo duetui.

Aštuntfinalyje J. Blaszczykowskis pelnė labai svarbų įvartį pirmo kėlinio pabaigoje. 30-metis baudinių serijoje stojo prie 11 metrų žymos ir šaltakraujiškai kamuolį pasiuntė į vartų tinklą.

Tvirtumas aikštėje ir stiprus charakteris padėjo futbolininkui tapti vienu iš svarbiausių rinktinės žaidėjų, nepaisant to, ką teko iškęsti vaikystėje.

Sunkumai J. Blaszczykowskio gyvenime prasidėjo dar būnant 11-os metų. 1996-aisiais jo akyse tėvas nudūrė motiną. Kuba apsigyveno pas močiutę ir padedant dėdei Jerzy Brzeczekui (buvusiam Lenkijos rinktinės kapitonui – DELFI) pradėjo siekti aukštumų futbole.

2012 metų Europos čempionate J. Blaszczykowskis pasekė savo dėdės pėdomis ir mūvėjo Lenkijos rinktinės kapitono raištį.

„Šis gyvenimo įvykis mano gyvenime liks amžinai. Aš atiduočiau viską, jei dar galėčiau kada nors pamatyti savo mamą“, – 2010 metais po įvarčio, kurį skyrė savo mamai, sakė J. Blaszczykowskis.

Iki šiol pasižymėjęs aikštėje jis nukreipia akis į dangų, ieškodamas per anksti prarasto mylimiausio žmogaus.

„Ta diena mano gyvenimą apsuko 180 laipsnių aplink. Man atrodė, kad ant mano galvos užvirto didžiulis akmuo. Tačiau po savaitės privalėjau pabusti ir pradėti gyvenimą iš naujo. Aš niekada nesupratau, kodėl taip nutiko“, – apie savo skaudžiausią gyvenimo įvykį yra sakęs futbolininkas.

Jakubas Blaszczykowskis

Prieš 2012 metų Europos čempionato pradžią J. Blaszczykowskiui teko šiek tiek atidėti treniruočių stovyklą – mirė jo tėvas. Futbolininkas kartu su savo broliu Dawidu dalyvavo laidotuvėse, tačiau bet kokius kontaktus su savo motinos žudiku jie buvo nutraukę dar prieš įkalinant jį 15 metų.

Be didelių gyvenimo netekčių J. Blaszczykowskis turėjo iškęsti ir nemažai sveikatos problemų. 2014 metų sausį jam trūko kryžminiai kelio raiščiai. Išsigydęs ir atsigavęs lenkas grįžo į aikštę, bet ir vėliau jį lydėjo nuolatinės traumos. Praėjusią vasarą „Borussia“ saugą išnuomojo „Fiorentina“ klubui, tačiau ten jam įsivirtinti nepavyko –dažniausiai tekdavo tenkintis atsarginio žaidėjo vaidmeniu.

Gyvenimo tragedijos ir sudėtingos traumos „užgrūdino“ futbolininką, kuris net ir po prasto klubinio sezono tampa tikru Lenkijos rinktinės lyderiu. Ketvirtadienį J. Blaszczykowskis ir visa lenkų komanda pasiruošę sukurti istoriją – įveikti Portugaliją ir žengti į Europos čempionato pusfinalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)