Naujausiame ir moderniausiame Rusijoje Roza Chutoro kalnų slidinėjimo centre lietuviai ir kiti anksčiau į olimpiadą atvykę techninių kalnų slidinėjimo rungčių – slalomo ir slalomo milžino – varžybų dalyviai rengiasi antroje olimpiados dalyje prasidėsiančioms kovoms.

Greičio rungčių atstovai jau pradėjo medalių dalybas – greitojo nusileidimo olimpiniu čempionu šiandien tapo austras Matthiasas Mayeris.

Lietuvos kalnų slidininkai, kuriuos atlydėjo treneris Giedrius Zaveckas, pirmiausiai pasistatė slalomo milžino trasą. O greta slalomo trasos lazdas taukši Kroatijos superžvaigždė Ivica Kosteličius. Lietuviai slalomo pratybas pradės po kelių dienų.

Devintą ryto pradėję treniruotę R. Zaveckas ir I. Januškevičiūtė po jos nusileido į tribūnas, kur stebėjo greitojo nusileidimo varžybas. Po jų grįžo į savo laikinus namus Kalnų olimpiniame kaimelyje. Vakar čia lankėsi Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius. Bet su mūsų šalies sportininkais jis nesusitiko – buvo išvykę į treniruotę. Treniravosi ir pavakary. Tik ne trasoje, o sporto klube.

„Gyvenimo sąlygos puikios, treniruočių – puikios, jokių problemų“, - teigė R. Zavecko tėvas ir treneris G. Zaveckas.

Tiesa, nedidelis nesklandumas buvo, bet jį pavyko per valandą išspręsti.

Vakar techninėje komisijoje buvo tikrinami Lietuvos kalnų slidininkų slidės ir batai – jie turi atitikti reikalavimus. Žiūrimas slidžių ilgis, posūkio spindulio. Slalome slidės trumpesnės, slalome milžine – ilgesnės, čia didesnis ir posūkio spindulys. Reikalavimai vyrams ir moterims skirtingi.

Lietuvių slidės iškart buvo pažymėtos kaip tinkamos olimpinėms kovoms. O štai R. Zavecko batai užkliuvo. Jų padas buvo 4 mm per aukštai, nei numato taisyklės. Padėjo inventoriaus gamintojo „Rossignol“ atstovai, savo servise per valandą sutvarkę batus. Tuo pačiu jie pakeitė visus segtukus naujais.

Šiandien Lietuvos kalnų slidininkai patikrinimui neš savo šalmus. Šiems irgi yra specialūs reikalavimai. Tiesa, techninėms rungtims jie paprastesni, nei greičio. Greitojo nusileidimo ir „Super-G“ rungties dalyvių šalmai turi būtinai dengti ausis.

Tikrinamas ir slidinėjimo kostiumų prapučiamumas. G. Zaveckas prisiminė, kaip 2012 m. per pirmąsias jaunimo olimpines žaidynes Insbruke kostiumus teko keisti visiems Suomijos kalnų slidininkams, nes apranga buvo per mažai pralaidi.

„Kuo mažesnis prapučiamumas, tuo mažesnis vėjo pasipriešinimas, kostiumas tampa aptakesnis. Bet aptakumas ribojamas, nes nugriuvus trasoje smarkiai pailgėja sustojimo kelias“, - paaiškino G. Zaveckas.

Ribojami ir reklaminiai užrašai ant kostiumų. Ypač olimpinėse žaidynėse – čia karaliauja Tarptautinio olimpinio komiteto rėmėjai.

19-metė I. Januškevičiūtė olimpinėse žaidynėse debiutuos vasario 18 d. slalomo milžino lenktynėse. Moterų slalomas vyks vasario 21 d. 17-metis R. Zaveckas olimpine slalomo milžino trasa leisis vasario 19-ąją, slalomo - 22-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)