Išplėstiniame kandidatų sąraše yra po penkis kiekvienos pozicijos atstovus, todėl jis suteikia tik labai apytikslį Europos čempionate kovosiančios Lietuvos rinktinės paveikslą.

„Tikrą rinktinės sąrašą pristatysime gerokai vėliau“, – sakė J. Kazlauskas.

Į liepos 20 d. Palangoje prasidedančią rinktinės treniruočių stovyklą jis planuoja pakviesti 18 ar 19 krepšininkų - keliais daugiau nei įprasta. Pasak J. Kazlausko, rinktinės senbuviai turės per mažai laiko pasirengti pirmoms kontrolinėms rungtynėms su Australija, kurios vyks liepos 29 d., todėl treneris pasitelks keletą papildomų jaunesnių žaidėjų.

Galutinis nacionalinės ekipos dvyliktukas bus paskelbtas tik prieš Senojo žemyno pirmenybių pradžią, bet tam tikri pakitimai aiškūs jau dabar.

J. Kazlauskas į išplėstinį sąrašą neįtraukė trijų pernai pasaulio čempionate rungtyniavusių krepšininkų: įžaidėjo Šarūno Vasiliausko ir puolėjų Kšyštofo Lavrinovičiaus bei Simo Jasaičio.

Septyni žaidėjai išplėstiniame sąraše atsidūrė pirmą kartą. Be to, įrašytos ir traumuoto Donato Motiejūno, abejonių dėl žaidimo rinktinėje turinčio Lino Kleizos, veterano Darjušo Lavrinovičiaus pavardės.

Aiškiau dėl kandidatų galimybių žaisti rinktinėje J. Kazlauskui bus sezonui klubuose pasibaigus. Bet savo nuomone apie atskirus žaidėjus treneris sutiko pasidalinti jau dabar.

– Dar turite vilčių, kad Donatas Motiejūnas spės pasveikti iki Europos čempionato? – paklausėme J. Kazlausko

– Koks būtų tikslas jo neįtraukti į išplėstinį sąrašą. Kalbėjausi su juo – daug vilties nėra, bet ji miršta paskutinė. Galime tik stebėti, kaip jis sveiksta.

– Sąraše nėra pernai pasaulio čempionate žaidusio gynėjo Šarūno Vasiliausko.

– Panašų atvejį anksčiau turėjome su Vyteniu Čižausku. Su juo siejome daug vilčių, bet jos nepasiteisino. Lygiai taip pat daug vilčių dėjome į Š. Vasiliauską, tačiau nesulaukėme to, ko norėjome. Žinome, kokio lygio krepšininkas jis yra, kiek gali padėti. Mums reikia kažko daugiau, reikia suteikti šansą kitiems, kadangi problema įžaidėjo pozicijoje nėra išspręsta.

– Kaip pakomentuotumėte Darjušo Lavrinovičiaus galimybes prisidėti prie rinktinės?

– Darjušas buvo labai reikalingas mums praėjusiame čempionate – jeigu tik jis galės padėti, mes jį su mielu noru priimsime. O jo broliui Kšyštofui – užtarnautas poilsis. Ateina tas metas, kai reikia išbandyti jaunesnius. Jeigu pavėluosime auginti pamainą, už kelerių metų bus labai sunku. Broliams – didžiausia pagarba. Jeigu paprašytume, jie turbūt ir dabar neatsisakytų žaisti. Bet aš matau, kad kūnas nebeatlaiko krūvių, ir labai sudėtinga būtų reikalauti daugiau nei jie gali.

– Ar Linas Kleiza išreiškė norą sugrįžti į rinktinę?

– Nenoriu tuo spekuliuoti – kalbėjausi su juo prieš tris savaites, jis abejoja. Abejoja dėl savo kūno, traumų. Bet „ne“ Linas nepasako. Susitarėme taip: kai sezonas pasibaigs, kalbėsime dar kartą.

– Ar esate patenkintas rinktinės kandidatų pasirodymu šiame sezone?

– Visada norime daugiau. Tą „daugiau“ D. Motiejūnas ir demonstravo, kol nepatyrė traumos. Jono Valančiūno žaidimas svyravo tai aukštyn, tai žemyn. O Europoje, noriu pastebėti, aukščiausiame lygyje daug rungtyniaujančių žaidėjų nelabai ir turėjome.

– Ką manote apie potencialius rinktinės įžaidėjus?

Lukas Lekavičius ir Vaidas Kariniauskas sezoną Kauno „Žalgiryje“ pradėjo pakiliai, buvo sukėlę optimizmo bangą. Bet V. Kariniauskas paskutiniu metu nebežaidžia, savo lygį išlaikė tik L. Lekavičius. Kaip bus rinktinėje, labai sunku pasakyti, nes varžovai bus tikrai galingesni.

Abu Vilniaus „Lietuvos ryto“ įžaidėjai – Adas Juškevičius ir Žygimantas Janavičius – nei nustebino, nei nuvylė. Jie sužaidė taip, kaip ir tikėjausi – savo lygyje. Į sąrašą įtrauktas ir Mindaugas GirdžiūnasKlaipėdos „Neptūno“, bet jam bus žymiai sudėtingiau. Dėl amžiaus cenzo jis nebepatenka į rezervinę – studentų rinktinę. Tai reiškia, kad jam reikia iš karto įšokti į pagrindinės rinktinės stovyklą. O tai nėra lengva.

Pagrindinis įžaidėjas – Mantas Kalnietis – dabar atlieka reabilitaciją prižiūrimas medikų. Sportuoti jis dar negali šimtu procentų, bet po savaitės ar dviejų galbūt jau galės. Jis – mūsų rinktinės patriotas, labai rimtai ruošiasi. Ne kiekvienas žaidėjas atsisakytų sutarties, kad galėtų anksčiau atlikti operaciją ir spėtų į rinktinę. Jis taip pat turi iškvietimą į NBA treniruočių stovyklą, bet laiku grįš.

– Kas iš kitų pozicijų krepšininkų, rungtyniaujančių Lietuvoje, atrodo arčiausiai rinktinės slenksčio?

Gediminas Orelikas ar Martynas Gecevičius turėjo neblogą sezoną, bet tam tikrame lygyje. Jei įsivaizduosime, su kuo reikia žaisti Europos čempionate, sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje pamatysime tokius žaidėjus kaip Pau Gasolis, Borisas Diaw. Sudėtinga įsivaizduoti, kad G. Orelikas galės prieš juos gintis. Bet faktas, kad jie turėjo gerą sezoną. Klausimas toks: ar turėsime geresnių žaidėjų už juos?

Deividas Gailius irgi žaidė tai gerai, tai blogai – tvirtos nuomonės apie jį neturiu. O stabiliausią sezoną turėjo Antanas Kavaliauskas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!