Vokietija rengiasi spaudimui

Futbolo ekspertai ir sirgaliai finalo favorite jau spėjo paskelbti Vokietijos rinktinę, Europos čempione iki šiol tapusia tris kartus. Tuo pačiu buvo prisiminti legendinio Anglijos futbolininko Gary Linekerio kadaise ištarti žodžiai: „Futbolas toks žaidimas. 90 minučių 22 vyrai gainioja kamuolį, tačiau visada laimi vokiečiai“.

Tačiau patys vokiečiai kratosi jiems prilipdytos favoritų etiketės.

„Mes pademonstruosime savo gabumus, tačiau dar turime įrodyti, kad esame geresni už ispanus. Taip, kaip įrodėme ketvirtfinalyje prieš portugalus“,- sako Vokietijos rinktinės vadybininkas Oliveris Bierhoffas.

Čempionatą vokiečiai pradėjo pergale 2-0 prieš lenkus, tačiau vėliau 1-2 nusileido kroatams. Lemiamose B grupės rungtynėse jie 1-0 pranoko austrus. Ketvirtfinalyje be trenerio Joachimo Loewo žaidusi komanda įspūdingose rungtynėse 3-2 pranoko Portugaliją, o pusfinalyje tokiu pačiu rezultatu įveikė ir Turkiją.

Saugas Torstenas Fringsas mano, kad prieš ispanus reikia žaisti agresyviai: „Negalime leisti jiems įsibėgėti. Turime būti agresyvūs, kibūs ir neleisti ispanams lengvai priimti kamuolio. Nemanau, kad jiems patiks žaisti nuolat spaudžiamiems“.

J.Loewo užduotis sunkina nežinomybė dėl Michaelio Ballacko – kol kas neaišku ar jis bus pasirengęs išbėgti į aikštę.

„Ispanijos rinktinė nuostabiai valdo kamuolį. Turėsime žaisti labai kibiai. Manau, kad laukia labai įdomus ir atkaklus susitikimas. Abi komandos turi stiprius puolamojo plano žaidėjus, todėl rungtynės turėtų būti greitos ir nenuspėjamos“,- svarstė J.Loewas.

Ispanija trokšta pakeisti istoriją

Ispanai turi rimtų nuostolių – dėl traumų finale žaisti negalės šios rinktinės atakų lyderis Davidas Villa.

Dėl to daugeliui yra smalsu, kokią taktiką pasirinks Luisas Aragonesas. Manoma, kad į aikštę jo auklėtiniai išbėgs su penkiais saugais ir vieninteliu Fernando Torresu priešakyje. Tokiu atveju startinėje sudėtyje pagaliau pasirodytų Cescas Fabregasas. Tačiau neatmetama galimybė, kad šalia F.Torreso rungtyniaus ir Dani Guiza.

L.Aragoneso pamastymai šia tema aiškumo neprideda: „Mums reikės galios puolime, tačiau taip pat labai svarbu neprarasti kontrolės aikštės viduryje. Kol kas dar nieko nenusprendžiau, galbūt žaisime ir dviem puolėjais“.

Čempionatą Ispanija pradėjo įspūdingai – D grupėje 4-1 buvo sutriuškinta Rusija, vienodais rezultatais 2-1 buvo įveikti švedai ir graikai. Ketvirtfinalyje tik po 11 metrų baudinių serijos krito pasaulio čempionė Italija, o pusfinalyje dar kartą buvo nušluoti rusai – 3-0.

Didelę Čempionų lygos varžybų patirtį sukaupęs Ikeras Casillasas teigia, kad Europos čempionato reikšmė milžiniška: „Tai labai skirtinga. Čempionų lygos finalas, palyginus su Europos čempionato finalu, yra niekas. Šis turnyras vyksta tik kas 4 metus. Jausmas yra puikus. Jaučiame didelę atsakomybę ir jaudinamės – mus palaiko 46 milijonų tauta“.

Vos prieš 44 metus vienintelį Europos čempionų titulą pelniusi Ispanija pasirengusi naujam žygdarbiui.

„Ši komanda yra pasirengusi pakeisti istoriją. Kiekvienas galime padaryti daugiau. Vokietija žino, kaip laimėti tokius turnyrus. Ji žino, kaip žaisti tokias rungtynes ir ji yra favoritė. Mes turime išlikti atsargūs, tačiau taip pat galime laimėti ir esame pasirengę tam“,- saviškius drąsino L.Aragonesas.

Netektys

Nors UEFA prieš čempionatą pakeitė geltonų kortelių taisyklę, kuri panaikina galimybę finalo rungtynes praleisti dėl diskvalifikacijos, futbolo mėgėjai neišvys visų geriausių žaidėjų.

Jau anksčiau tapo aišku, kad ispanai turės verstis be rezultatyviausio turnyro žaidėjo Davido Villos, kuris pusfinalio mače su rusais patyrė šlaunies traumą.

Didelis klaustukas kabo ir virš Vokietijos rinktinės kapitono Michaelio Ballacko. Saugą kamuoja blauzdos skausmai ir ar galės jis žaisti, paaiškės tikriausiai tik prieš rungtynes.

Visi kiti komandų futbolininkai yra sveiki ir žaisti galės.

Faktai

Europos čempionato finalininkės tarpusavyje iki šiol yra žaidusios 19 kartų. Vokiečiai buvo stipresni 8, ispanai – 5 sykius, 6 susitikimai baigėsi taikiai.

1984 m. Europos čempionate grupės varžybose Ispanija po Antonio Macedos įvarčio paskutinę minutę 1-0 įveikė Vokietiją, kuri po šios nesėkmės nepateko į kitą varžybų etapą.

Paskutinį kartą abi rinktinės susitiko 2003 vasarį draugiškose rungtynėse, ir tuomet pergalę 3-1 šventė ispanai.

Vokietija į Europos čempionato finalą patenka rekordinį 6-ąjį kartą, tačiau po 12 metų pertraukos. Sėkmingi finalai vokiečiams buvo 1972, 1980 ir 1996 m., sidabru teko tenkintis 1976 ir 1992 m.

Ispanija finale žais trečią kartą. 1964 m. ji laimėjo namuose surengta turnyrą, o 1984 m. suklupo finale.

Nuo 2006 m. lapkričio ispanai nepralaimi jau 21 rungtynių iš eilės (18 pergalių, 3 lygiosios).

Luisas Aragonesas (69 metai 337 dienos) taps vyriausiu finalų treneriu, o Jensas Lehmannas (38 metai 232 dienos) vyriausiu finalų žaidėju.

Finalo teisėjas R.Rosetti yra po du kartus teisėjavęs abejoms rinktinėms anksčiau. Švilpiant šiam italui, Vokietija 2004 m. 1-5 nusileido Rumunijai ir 1-2 Čekijai, o Ispanija 2006 m. pralaimėjo 1-3 Prancūzijai, bet po metų 3-0 sutriuškino švedus.

Šaltinis
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją