Rusijos fubtolo fanų elitą Prancūzijos specialiosios pajėgos užklupo autobuse Lilyje. Vietos pareigūnų vadovas rusams iš karto pareiškė, kad dėl chaoso sėjimo ir riaušių organizavimo jie yra deportuojami iš šaliės.

Rusams atsisakius lipti iš autobuso prancūzai pagrasino šturmu ir išsitraukė elektrošokus, tačiau iki naujo konflikto prieita nebuvo – pavyko susitarti diplomatiškais metodais.

Nors vienas iš Rusijos futbolo sirgalių sąjungos vadų Aleksandras Špryginas negali nuslėpti pasipiktinimo tuo, ką išdarinėja prancūzų policija, tačiau panašu, kad vadinamąjai oficialiai rusų fanų grupei teks atsakyti už tai, ką šeštadienį Marselyje iškrėtė šalies futbolo chuliganai.

„Nė vienas iš čia esančių žmonių betvarkėje Marsleyje nedalyvavo, tačiau jau netrukus deportuos oficialią sąjungos atstovų grupę. Tai cirkas, beprotybė. Deportuos fanų klubų vadovus, niekuo dėtas moteris. Paskelbė, kad dėl deportacijos paruošti 29 dokumentai. Nebežinome ką daryti“, – paniškai socialiniame tinkle „Twitter“ šaukė A. Špryginas.

Prancūzijos pareigūnų apsupta rusų fanų grupė atsisakė išlipti iš transporto priemonės, nors to griežtai pareikalavo vyriausiasis vietos policijos atstovas. Tuomet prancūzai nusprendė patys nieko neišleisti iš autobuso laukdami tolesnių nurodymų.

A. Špryginas pareiškė, kad su rusais elgiamasi gyvuliškai. „Neleidžia nė atsigerti, neleidžia įjungti kondicionieriaus. Jau dviem žmonėms pasidarė bloga, jie alpsta, iškviesta greitoji pagalba. Štai ką jie nori deportuoti – 66-erių pagyvenusį futbolo „chuliganą“ iš Vladimiro. Neįtikėtina“, – toliau nerimo rusų sirgalių vadovas, publikavęs autobuse alpstančio vyro nuotrauką.

Rusų pagalbos šauksmą išgirdo ir Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko.

„Aš manau, kad situacija bus sukontroliuota. Nuolat bendrauju su sirgalių atstovais. Jeigu bus poreikis, mūsų atstovas skris į Prancūzija ir aiškinsis dėl situacijos. Tai visai kita šalis, visai kitos taisyklės, visai kita tvarka“, – ramiai dėstė V. Mutko.

Visgi panašu, kad daliai rusų fanų „grietinėlės“ sausiems iš balos išvykti nepavyks. Prancūzai oficialiai patvirtino, kad bus deportuojami 29 asmenys, o skundus dėl tokio sprendimo nubaustieji galės bandyti pateikti tik sugrąžinti į savo šalį. 29 „išrinktuosius“ tiesiai į oro uostą iš autobuso palydės prancūzų pareigūnai.

Papildomo saugumo priemonių Prancūzija ėmėsi prieš trečiadienį vyksiančias antrąsias Rusijos rinktinės rungtynes. Lilyje rusai kausis su Slovakijos rinktinė – prieš mačą nerimaujama dėl galimų naujų riaušių.

Šeimininkų pyktį dar labiau pakurstė ir vaizdo įrašas, kuriuo pasidalijo patys muštynėse dalyvavę rusų sirgaliai. Kaip jie stoja į kovą su anglais buvo nufilmuota specialia prie galvos tvirtinama „Go Pro“ vaizdo kamera.

Primename, kad chaosas Prancūzijos uostamiestyje Marselyje kilo šeštadienį ir buvo susijęs su Rusijos ir Anglijos rinktinių rungtynėmis. Futbolo chuliganai pliekiesi tiek miesto gatvėse, tiek stadione, buvo sužeista per 35 žmones. Iš šalies prancūzai deportuoja ne tik rusus, bet ir grupę aršiausių Anglijos futbolo chuliganų.

„Kai kuriems futbolo fanams nėra vietos Prancūzijos teritorijoje“, – BBC cituoja Prancūzijos premjero Manuelio Vallso žodžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (854)