Nugalėtojas per pagrindinį rungtynių laiką nepaaiškėjo ir komandoms teko žaisti pratęsimą. Papildomo laiko pradžioje - 93-ą minutę - Ganos rinktinės atakų lyderis Asamoah Gyanas įmušė pergalingą įvartį - 2:1.

C grupės varžybose amerikiečiai užėmė pirmą vietą (lygiosios 1:1 su Anglija bei 2:2 su Slovėnija ir pergalė 1:0 prieš Alžyrą, o Ganos ekipa D grupėje liko antroje pozicijoje (pergalė 1:0 prieš Serbiją, lygiosios 1:1 su Australija ir pralaimėjimas 0:1 Vokietijai).

Ganos rinktinė tapo trečiąja Afrikos komanda patekusią į planetos pirmenybių ketvirtfinalį. Anksčiau tai buvo pavykę tik Kamerūnui (1990 m.) ir Senegalui (2002 m.).

Rungtynės:

Pirmosiomis dvikovos minutėmis vyko žvalgyba, bet kiek aktyvesni buvo Ganos futbolininkai. 5-ą minutę amerikietis Michaelas Bradley patikrino varžovų vartininko Richardo Kingsono budrumą, o kitoje atakoje Gana išsiveržė į priekį - 1:0. Beveik per pusę aikštės prie amerikiečių vartų prasiveržęs Kevinas-Prince'as Boatengas kaire koja pasiuntė kamuolį į apatinį dešinį nuo vartininko Timo Howardo kampą.

Po savotiško nokdauno amerikiečiai pamažu atsigavo ir 12-ą minutę smūgiuoti bandė Jozy Altidore'as, kuriam pritrūko tikslumo. 18-ą minutę JAV ekipos gynėjas Steve'as Cherundolo prarado kamuolį netoli savo baudos aikštelės ir buvo priverstas prasižengti prieš Andre Ayew - afrikiečių baudos smūgį T. Howardas atrėmė.

23-ą minutę iš kairio puolimo krašto aštriai skersavo amerikietis M. Bradley, bet kamuolį perėmė Ganos rinktinės vartininkas R. Kingsonas. 27-ą minutę pavojingą kontrataką surengė afrikiečiai, tačiau jie progos smūgiui į vartus nesusikūrė.

JAV rinktinė 31-ą minutę jau atliko pirmą keitimą, kai vietoje saugo Ricardo Clarko aikštėje pasirodo kitas saugas Maurice'as Edu. 35-ą minutę amerikiečiai neišnaudojo puikios progos, kai Robbie Findley smūgiavo tiesiai į varžovų vartininką. Tuo tarpu kitoje aikštės pusėje po JAV ekipos gynėjų eilinės klaidos įvarčio vos nepasiekė Kwadwo Asamoah.

Antrą kėlinį geriau pradėjo amerikiečiai ir 47-ą minutę po keitimo aikštėje pasirodęs Benny Feilhaberis nesugebėjo pergudrauti vartininko R. Kingsono. 54-ą minutę gerą progą turėjo ir Clintas Dempsey.

61-ą minutę C. Dempsey baudos aikštelėje neleistinai sustabdė Ganos rinktinės žaidėjas Jonathanas Mensah ir teisėjas Viktoras Kassai iš Vengrijos skyrė 11 metrų baudinį. Jį ramiai ir tiksliai realizavo Landonas Donovanas - 1:1.

76-ą minutę amerikietis M. Bradley išvengė nuošalės spąstų, bet iš patogios padėties smūgiavo tiesiai į vartininką, o 81-ą minutę J. Altidore'as nesugebėjo persverti rezultato JAV komandos naudai.

Asamoah Gyanas muša įvartį
Mačo pabaigoje pratęsimo išvengti labiau norėjo Ganos futbolininkai, kurie puolė varžovų vartus iki teisėjo švilpuko, skelbusio antro kėlinio pabaigą.

Pratęsimo pradžioje - 93-ą minutę - Ganos rinktinė surengė paprastą derinį - tolį į priekį spirtą kamuolį pasivijo Asamoah Gyanas, suklaidino du gynėjus C. Bocanegrą bei Jay'ų DeMeritą ir stipriu smūgiu įmušė antrą įvartį - 2:1.

Pratęsimo antro kėlinio pradžioje amerikiečiai dar bandė surengti Ganos ekipos vartų apgulti, bet nieko labai rimto jiems sukurti nepavyko.

Įsiminė tik C. Dempsey pastangos smūgiuoti 119-ą minutę ir į paskutinę ataką įsijungęs net vartininkas T. Howardas. Afrikiečiai ramiai baigė dvikovą, nerizikavo ir iškovojo istorinę pergalę - 2:1.

JAV: 1-Tim Howard; 3-Carlos Bocanegra, 15-Jay DeMerit, 12-Jonathan Bornstein, 6-Steve Cherundolo, 13-Ricardo Clark (31' Maurice Edu), 4-Michael Bradley, 10-Landon Donovan, 8-Clint Dempsey; 20-Robbie Findley (46' Benny Feilhaber), 17-Jozy Altidore )(90' Herculez Gomez).

Gana: 22-Richard Kingson; 5-John Mensah, 8-Jonathan Mensah, 2-Hans Sarpei (73' Lee Addy), 4-John Pantsil, 23-Kevin-Prince Boateng (78' Stephen Appiah), 6-Anthony Annan, 3-Asamoah Gyan, 21-Kwadwo Asamoah, 13-Andre Ayew, 7-Samuel Inkoom (113' Sulley Ali Muntari).

Rezultatas:

JAV 1 - 2 Gana (po pratęsimo)

5' Kevin-Prince Boateng [0 - 1]

63' Landon Donovan (11 m) [1 - 1]

93' Asamoah Gyan [1 - 2]

Įspėjimai:

7' Ricardo Clark (JAV)

17' Steve Cherundolo (JAV)

61' Jonathan Mensah (Gana)

68' Carlos Bocanegra (JAV)

90+1' Andre Ayew (Gana)

Teisėjas: Viktor Kassai (Vengrija)

Statistika:

JAV - Gana

Smūgiai: 21-16;

Smūgiai į vartų plotą: 6-6;

Pražangos: 11-19;

Kampiniai: 5-4;

Nuošalės: 1-4;

Kamuolio valdymas: 49 proc. - 51 proc.;

Geltonos kortelės: 3-2.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją