Instrukcija: netrukdyti žaidimui tol, kol įmanoma

Plėšri Luiso Suarezo ataka dantimis, Juano Zunigos volas, po kuriuo pakliuvo Neymaras, Fredo ar Diego Costos uždirbti 11 m baudiniai, dėl nebūtos nuošalės neįskaitytas Giovani dos Santoso įvartis, varžovui koją sulaužęs Blaise'as Matuidi – tai tik keli pavyzdžiai iš daugelio, po kurių teisėjus sėmė kritikos bangos.

Bet FIFA atrodo, kad pasaulio čempionate švilpę arbitrai nusipelnė vien pagyrimų.

„Ačiū Dievui, nes galvoju, kad jis šį mėnesį buvo mūsų pusėje. Futbolas laimėjo šiame čempionate“, – apžvelgdamas kolegų darbą, teigė M. Busacca, pats teisėjavęs iki 2011 metų.

Pasak jo, lyginant su 2010 metų pirmenybėmis, arbitrų darbas padėjo sumažinti žaidėjų traumų skaičių, prailginti žaidimo, vykstančio be stabdymų, minutes, išvengti akivaizdžių simuliacijų, geltonų kortelių už ginčus su teisėjais.

Šveicaro nuomone, pasiteisino ir naujovės: vartų linijos technologija bei putos, naudojamos užbrėžiant liniją besiginančių žaidėjų sienelei.

Massimo Busacca

„Linijos technologija padėjo teisingai įvertinti tris įvarčio situacijas, nebuvo nė vienos kortelės dėl 9,15 m taisyklės pažeidimo. Žaidėjai gerbė naujoves. Taip, kai kuriuose rungtynėse teisėjai neparodė keletos kortelių, bet taip atsitiko ne dėl FIFA instrukcijų, kaip kažkas bandė teigti, o dėl to, kad šešiuose žemynuose futbolo supratimas gali šiek tiek skirtis.

Mūsų filosofija buvo leisti žaisti tol, kol tai įmanoma. Todėl buvo įmušta daugiau įvarčių nei 2010-aisiais, buvo mažiau žaidimo stabdymų, tad kuo skųstis? Žaidėjai taip pat gerbė teisėjų sprendimus, nebuvo rimtų protestų, nes teisėjas visada būdavo tinkamoje pozicijoje“, – dėstė M. Busacca.

Dar labiau jis liaupsino šoninių teisėjų darbą Brazilijoje.

„Jis buvo neįtikėtinas. Per rungtynes tarp Anglijos ir Urugvajaus buvo tokia situacija, kai man širdis vos neiššoko iš krūtinės. Pagalvojau – skandalas. Bet vaizdo įrašas parodė, kad šoninis teisėjas nesuklydo. Galbūt buvo vienas kitas įvartis, itin sudėtingose arbitrams situacijose neįskaitytas per klaidą, užtat nebuvo nė vieno, įmušto iš nuošalės“, – didžiavosi FIFA teisėjų vadovas.

Priminus, jog arbitrai neišvengė ir akivaizdžių klaidų, M. Busacca tai teisino žmogiškuoju faktoriumi.

„Iki šiol šiame čempionate teisėjai priėmė daugiau nei 1800 sprendimų. Nieko keisto, kad tokioje daugybėje gali atsirasti keletas klaidingų. Bet šis skaičius man džiugus ir dėl to, jog pačių sprendimų buvo dviem šimtais mažiau nei Pietų Afrikos Respublikoje. Žiūrovai nori matyti futbolą, o ne aktorius ir nuolatinius rungtynių stabdymus“, – aiškino šveicaras.

Argentinai teisėjaus trečią kartą

Penktadienį jis taip pat pranešė, jog teisėjauti planetos pirmenybių finalui paskirtas italas Nicola Rizzoli.

42-ejų architekto išsilavinimą turintis arbitras, kurio atsakingiausias karjeros momentas iki šiol buvo 2013 metų UEFA Čempionų lygos finalas tarp Miuncheno „Bayern“ ir Dortmundo „Borussia“ (abu – Vokietija) klubų, šiame čempionate dirbo trejose rungtynėse.

Įdomu, jog net dukart jis teisėjavo finalininkės Argentinos mačams – su Nigerija ir Belgija.

Nicola Rizzoli ir Lionelis Messi

Po pastarojo susitikimo belgų strategas Marcas Wilmotsas viešai įtarinėjo italą palankumu Lionelio Messi ekipai.

„Treneriai dažnai spaudė teisėjus šiame čempionate, bet tai mūsų gyvenimo dalis, neturime priimti to asmeniškai. Manau, apie N. Rizzoli neutralumą nėra ko net kalbėti. Mes net netyrėme tų pasisakymų, nes jei nagrinėtume kiekvieną viešą trenerių komentarą, nebeliktų nė vieno tinkamo teisėjo ir reikėtų leisti į aikštę mašiną“, – pakomentavo M. Busacca.

Žurnalistai atkreipė dėmesį ir į tai, jog Argentinoje gyvena daug išeivių iš Italijos, susijusių giminystės ryšiais su tėvynėje likusiais artimaisiais, be to, finalą laimėjusi Vokietija tituluočiausių rinktinių rikiuotėje pasivytų Italiją, turinčią savo sąskaitoje keturis pasaulio čempionų titulus.

„Rinkdamiesi teisėją, į tokias detales mes neatsižvelgiame, vertiname tik jo profesionalumą. Dėl tokio nieko nubraukti daugybės metų darbą, kurį įdėjo teisėjas, tikrai negalima“, – šypsodamasis į pastabas atsakė M. Busacca.

Primename, kad pasaulio čempionato finalas Rio de Žaneire tarp Vokietijos ir Argentinos vyks sekmadienį.

Massimo Busacca
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)