Po išvakarėse patirtos avarijos Benedikto Vanago ir baltarusio Andrejaus Rudnickio duetas startavo paskutinis 68-as. Gerokai trumpesnį nei planuota – vos 34 km ilgio – greičio ruožą juodasis „Toyota Hilux“ nuvažiavo per 39 min. 27 sek ir užėmė 40-ą vietą.

Bendroje įskaitoje B. Vanagas smuktelėjo į galutinę 24-ą poziciją - lietuvį vos minute aplenkė lenkas Marekas Dabrowskis.

„Tai buvo vienas keisčiausių greičio ruožų mano gyvenime – labai siauri ganyklų keliukai, o abiejuose jų šonuose telkšo vandens pilni grioviai, visur įmirkęs molis. Įsivaizduokite, jei mes važiuojame šešta pavara 40 kilometrų per valandą greičiu, ir nuspaudus akceleratoriaus pedalą ima prasisukti ratai, tai reiškia, kad buvo slidžiau nei ant ledo, – įspūdžiais dalijosi B. Vanagas. – Pirmuose kilometruose aplenkėme keletą dalyvių, o tuomet priešakyje pamatėme gal dvidešimties automobilių koloną, kuriai kelią užtvėrė priekyje paslydęs ir išsikapstyti bandantis ekipažas. Šitaip vorele ir pravažiavome likusius trisdešimt kilometrų, turbūt 20-30 kilometrų per valandą greičiu. Žinoma, tai jokiu būdu nėra lenktyniavimas. Tiesiog kai kuriais atvejais tampi situacijos įkaitu ir turi su tuo susitaikyti.“

Trečią kartą per savo karjerą dykumų maratoną Pietų Amerikoje įveikęs B. Vanagas pasiekimų kartelę Lietuvos atstovams pakėlė į naują lygį. Vyčiu papuoštas ekipažas atskiruose greičio ruožuose penkis kartus pabuvojo tarp dvidešimties greičiausių: vienąkart pasiekta 20-a, dukart – 15-a, sykį iškovota 14-a vieta ir galiausiai – rekordinis finišas 4-oje pozicijoje.

Po penkių etapų Lietuvos ekipažas puikavosi aukščiausioje - 16-oje - bendros įskaitos vietoje. Vėliau B. Vanagą pristabdė technikos gedimas ir dvi avarijos, be to, antrą odisėjos Dakare dalį lietuvis įveikė lūžusia ranka.

„Teigti, kad Dakaro finišas pasiektas, dar negalime. Iki tol mes turime nuvažiuoti nemažai kilometrų. Nors greičio ruožų jau nebus, bet laukia tam tikros procedūros, ir tik pravažiavus pro finišo arką gali sakyti, jog finišavai Dakare, – kalbėjo B. Vanagas. – Man labai smagu, kad finišavome visuose Dakaro greičio ruožuose. Noriu padaryti viską, kad kaip galima greičiau atsidurtume Buenos Airėse ir ten jau tikrai pakalbėsime apie tai, kaip jaučiamės ir ką galvojame apie savo pasirodymą.“

Benediktas Vanagas

Dvi savaites trukusias lenktynes Pietų Amerikos dykvietėmis laimingai baigė ir Antanas Juknevičius su Edvardu Duoba. Paskutiniame etape „Mebar“ prototipu važiavę lietuviai finišavo 59-i per 48 min. 21 sek., o bendroje rikiuotėje išliko 60-oje vietoje.

Užbaigę įskaitinę distanciją, lenktyninkai pajudėjo į Buenos Aires, kur šeštadienį vakare vyks iškilmingas atsisveikinimas su Dakaru. Ant podiumo apsilankys 68 automobilių ekipažai iš 137-ių, pradėjusių ralį sausio 4 d.

„Antanas ir Edvardas jau greitkelyje, pakeliui į Buenos Airių technoparką, kuriame šįvakar Argentinos laiku – garbės pakyla, jau paskutinė Dakaro ralio stotelė“, – naujienas iš greičio ruožo socialiniame tinkle paskelbė A. Juknevičiaus komanda.

Prieš metus B. Vanago ir A. Rudnickio duetas, tuomet dar važiavęs latvišku „Oscar“ visureigiu, lenktynes baigė 35-oje pozicijoje, o A. Juknevičius ir kelio knygą jam skaitęs Vytautas Obolevičius su standartiniu „Toyota FJ Cruiser“ buvo 56-i.

Iki šiol sėkmingiausias lietuviams buvo 2009 metų Dakaro ralis. Pirmose lenktynėse, perkeltose iš Afrikos į Pietų Ameriką, Aurelijus Petraitis ir A. Juknevičius užėmė 25-ą vietą.

Antanas Juknevičius ir Edvardas Duoba (dakaras.lt nuotr.)

Tryliktas greičio ruožas turėjo būti 174 km ilgio, bet ralio organizatoriai nusprendė sutrumpinti jį dėl pavojingų sąlygų, kurios susidarė liūtims apgadinus trasą. Vietomis susikaupusio vandens lygis siekė beveik metrą ir daugiau, o pažliugęs purvas tapo nebepravažiuojamas.

Paskutinę atkarpą, kuri skyrė automobilių įskaitos dalyvius nuo finišo, greičiausiai įveikė amerikietis Robby Gordonas („Hummer“), pasiekęs pirmą pergalę šiais metais. 31 sek. nuo jo atsiliko Leeroy Poulteris iš Pietų Afrikos Respublikos („Toyota“), 34 sek. – argentinietis Emiliano Spataro („Duster Renault“).

Bendroje įskaitoje triumfavo nuo pat antro etapo dominavęs Nasseras Al-Attiyah su „Mini“ automobiliu. Prieš metus trečias finišavęs katarietis čempionu buvo tapęs ir 2011 metais. Tryliktame greičio ruože jis užfiksavo šeštą rezultatą.

Nasseras Al-Attiyah

Rimčiau pagrasinti arabui nesugebėjo viso maratono metu jam ant kalnų mėginęs minti Ginielis de Villiersas iš Pietų Afrikos Respublikos. Ralio veteranas užėmė antrą vietą ir buvo greičiausias tarp „Toyota“ visureigių vairuotojų, bet tai afrikiečiui – menka paguoda. Jau šeštą kartą per visą karjerą lenktynes jis užbaigia prizinėje pozicijoje, tačiau čempionu tapo tik 2009-aisiais.

Kur kas mielesnė trečioji vieta bendroje įskaitoje turėtų būti lenkui Krzysztofui Holowczycui („Mini“), kadangi jis į tokias aukštumas pakilo pirmą kartą gyvenime.

Automobilių įskaita

1. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ 40 val. 32 min. 25 sek.
2. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ atsiliko 35 min. 24 sek.
3. Krzysztofas Holowczycas Lenkija „Mini“ 1:32:01
4. Erikas Van Loonas Olandija „Mini“ 3:01:52
5. Vladimiras Vasiljevas Rusija „Mini“ 3:12:41
6. Christianas Lavieille Prancūzija „Toyota“ 3:15:58
7. Bernhardas Ten Brinke Olandija „Toyota“ 3:42:02
8. Carlosas Sousa Portugalija „Mitsubishi“ 3:44:59
9. Aidynas Rachimbajevas Kazachstanas „Mini“ 4:08:44
10. Ronanas Chabot Prancūzija SMG bagis 4:42:36
24. Benediktas Vanagas Lietuva „Toyota“ 11:09:53
60. Antanas Juknevičius Lietuva „Mebar“ 51:22:10

Motociklininkai šeštadienį nuvažiavo 101 km, o greičiausi paskutiniame etape buvo KTM važiuojantys slovakai. Pirmas į finišą atlėkė Ivanas Jakesas (KTM), antras – Štefanas Svitko. Trečias liko australas Toby Price'as su dar vienu KTM.

To paties austrų gamintojo motociklas atvežė į Buenos Aires ir šių metų Dakaro ralio čempioną. Septintame etape į bendros įskaitos viršūnę pakilęs ispanas Marcas Coma lenktynes laimėjo jau penktą kartą karjeroje ir antrus metus paeiliui.

Marcas Coma

16 min. 53 sek. nuo jo atsiliko portugalas Paolo Goncalvesas su „Honda“, puikią trečią vietą galutinėje įskaitoje užėmė ralio naujokas T. Price'as.

Geriausių dešimtuke finišavo net septyni KTM motociklai. Į jį pateko ir viena moteris: ispanė Laia Sanz su „Honda“ užėmė devintą vietą.

Motociklų įskaita

1. Marcas Coma Ispanija KTM 46 val. 3 min. 49 sek.
2. Paolo Goncalvesas Portugalija „Honda“ atsiliko 16 min. 53 sek.
3. Toby Price'as Australija KTM 23:14
4. Pablo Quintanilla Čilė KTM 38:38
5. Štefanas Svitko Slovakija KTM 44:17
6. Rubenas Faria Portugalija KTM 1:57:50
7. Davidas Casteu Prancūzija KTM 2:00:14
8. Ivanas Jakesas Slovakija KTM 2:18:18
9. Laia Sanz Ispanija „Honda“ 2:24:21
10. Olivier Painas Prancūzija „Yamaha“ 3:09:09

Lenktynes keturračiais pirmą kartą karjeroje laimėjo Lenkijos atstovas Rafalas Sonikas su „Yamaha“. Pradėti džiaugtis čempiono titulu jis galėjo sau leisti jau po dešimto etapo, kuriame iš kovos pasitraukė pagrindinis konkurentas, praėjusio ralio nugalėtojas iš Čilės Ignacio Casale.

Rafalas Sonikas

Vis dėlto Pietų Amerikos sportininkai neliko be prizinių vietų: antras buvo Jeremiasas Ferioli iš Argentinos, trečias – Walteris Nosiglia iš Bolivijos.

Keturračių įskaita

1. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ 57 val 18 min. 39 sek.
2. Jeremiasas Ferioli Argentina „Yamaha“ atsiliko 2 val. 54 min. 50 sek.
3. Walteris Nosiglia Bolivija „Honda“ 3:42:56
4. Nelsonas Galeano Paragvajus „Yamaha“ 4:08:57
5. Christophe Declerck Prancūzija „Yamaha“ 5:48:40

Sunkvežimių įskaitoje tradiciškai karaliauja rusiški „Kamaz“, uzurpavę visas prizines vietas. Sėkmingiausiai šis ralis susiklostė Airatui Mardijevui, kurio aukščiausias pasiekimas iki šiol buvo 2013 metais laimėtas vicečempiono titulas.

Įtemptą kovą su komandos draugu pralaimėjo ir antras liko Eduardas Nikolajevas, o nugalėtojo titulą praradęs Andrejus Karginovas tenkinosi trečia vieta.

Kazachstanui atstovaujantis lietuvių kilmės Arturas Ardavičius, vairavęs „Tatrą“, užėmė 22-ą vietą.

Sunkvežimių įskaita

1. Airatas Mardijevas Rusija „Kamaz“ 42 val 22 min. 1 sek.
2. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ atsiliko 13 min. 52 sek.
3. Andrejus Karginovas Rusija „Kamaz“ 51:00
4. Alešas Lopraisas Čekija MAN 1:56:37
5. Dmitrijus Sotnikovas Rusija „Kamaz“ 2:24:32

"Kamaz" sunkvežimis Dakaro ralyje

Primename, kad 36-ą kartą vykusio Dakaro ralio dalyviai iš viso nuvažiavo daugiau nei 9 tūkst. kilometrų. 13 etapų lenktynių trasa driekėsi per Argentiną, Boliviją ir Čilę.

Šiemet prestižiniame ralyje startavo 161 motociklininkas, 45 keturračių vairuotojai, 137 automobilių ir 63 sunkvežimių ekipažai. Beveik pusė dalyvių - 191 - finišo nepasiekė. Iki podiumo išsilaikė 79 motociklai, 18 keturračių, 68 automobiliai ir 50 sunkvežimių.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)