„Lietuva – tarp 4 geriausių pasaulio krepšinio komandų! Mūsų šalis didžiuojasi kiekvienu komandos nariu! Sveikinimai!“, – mūsiškių pasiekimu socialiniame tinkle „Twitter“ didžiavosi Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Bleacher Report“ korespondento teigimu, prancūzų pralaimėjimas pusfinalyje Serbijos komandai (85:90) buvo daug skaudesnis nei Lietuvos rinktinės amerikiečiams (68:96), bet dvikovos pradžioje būtent Vincento Collet auklėtiniai atrodė labiau „išalkusi“ komanda.

Verta priminti, kad „Les Bleus“ pasiruošti bronzinėms rungtynėms turėjo net 25 valandomis mažiau.

Vis tik nuovargis nekliudė Portlando „Trail Blazers“ puolėjui, kuris, po 35 taškų šou pusfinalyje, į lietuvių krepšį jau per pirmus du kėlinius įmetė 13 taškų (5/6 metimai iš žaidimo).

„Batumas yra vikrus ir prieš Mindaugą Kuzminską laimi beveik visas grumtynes. Tokia pati situacija ir Lauvergne, kovojančiam su Valančiūnu“, – susitikimo įkarštyje rungtynes analizavo Eurohoops.net.

Iš viso prancūzų lyderis pelnė 27 taškus (6/7 dvit., 2/5 trit., 9/11 baud. met.), perėmė ir atkovojo po 3 kamuolius bei atliko rezultatyvų perdavimą.

Lygiai toks pat nesustabdomas buvo ir J. Valančiūnas. Būtent aukštaūgio pastangomis lietuviai antrame kėlinyje pavijo varžovus, o trečiajame įgijo 7 taškų persvarą, pelnęs 6 taškus (71:64). Lemiamomis dvikovos akimirkomis 22-ejų „centras“ taip pat nebijojo imtis iniciatyvos, o po jo puskablio su pražanga Lietuvos rinktinė įgijos trijų taškų pranašumą (80:77).

Nors lietuviai galiausiai turėjo pripažinti varžovų pranašumą, o J. Valančiūnas taip ir nepasipuošė pirmuoju medaliu pasaulio čempionatuose, Toronto „Raptors“ klubo sirgaliai džiūgavo dėl puikaus 2,13 cm ūgio žaidėjo pasirodymu – 25 taškai (8/12 dvit., 9/10 baud. met.) ir 9 atkovoti kamuoliai.

„Žinau, kad varžybų lygis yra skirtingas, bet šis turnyras parodė, kad Jonas Valančiūnas „Raptors“ gretose turėtų gauti daugiau kamuolių“, – 14,4 taško ir 8,4 kamuolio per rungtynes rinkusio lietuvio pasirodymą vertino „Bleacher Report“ žurnalistas Andy Bailey.


„Alkūnės karma?“, – retoriniu klausimu „Twitter“ tinkle pajuokavo Joshas Lewenbergas, prisiminęs J. Valančiūno ir amerikiečio DeMarcuso Cousinso incidentą pusfinalyje.


„Nėra jokių abejonių, kad abiems komandoms reikia nueiti tolimą kelią, norint pasiekti JAV rinktinės lygį, bet jos įrodė galinčios kovoti su geriausiomis pasaulio komandomis.

Lietuva jau kuris laikas yra tarp elitinių pasaulio komandų ir šis pralaimėjimas nieko nekeičia. Antras iš eilės laimėtas bronzos medalis būtų puikus rezultatas, bet pasiekti pusfinalį – ne ką mažesnis pasiekimas“, – po bronzinio mūšio konstatavo „Bleacher Report“ korespondentas Mike'as Chiari.

Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo (1990 m.) iki šios dvikovos mūsų šalies krepšininkai su prancūzais oficialiose rungtynėse žaidė 11 kartų. Šešis kartus pergalėmis džiaugėsi lietuviai, penkis sykius triumfavo Prancūzijos komanda.

Paskutinė rinktinių akistata vyko 2013 metais Slovėnijoje vykusio Europos čempionato finale. Tąkart prancūzai taip pat pranoko lietuvius – 80:66.

Nuo praėjusio rudens abiejų komandų sudėtyse – nemažai pasikeitimų. J. Kazlausko gretose nėra net keturių Europos vicečempionų – Robertas Javtokas ir Linas Kleiza vasarą nusprendė paskirti traumų gydymui, Tomas Delininkaitis į rinktinę nebuvo pakviestas, o Mantas Kalnietis patyrė traumą paskutinėse draugiškose rungtynėse. Tuo tarpu Prancūzijos rinktinė verčiasi be kertinių savo žaidėjų T. Parkerio, Nando De Colo ir Alexio Ajinca.

„Kai šį nuotykį pradėjome dar liepos mėnesį, turėjome tikslą finišuoti būdami tarp trijų geriausių komandų. Bet kelias, kuriuo mes tai pasiekėme yra net geresnis“, – po triumfo mažajame finale kalbėjo V. Collet.

Verta priminti, kad būtent prancūzai ketvirtfinalyje sensacingai iš kovos dėl medalių eliminavo turnyro favoritę Ispanijos komandą. Be to, penktą kartą pasaulio čempionate žaidusi Prancūziją pirmą kartą iškovojo medalį.

„Paradoksas, bet mėlynieji baigė 64 metų laukimo periodą neturėdami geriausio savo krepšininko Tony Parkerio, kuris nusprendė šią vasarą pailsėti“, – įgėlė liberation.fr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)