Paskutiniame tryliktame etape šeštadienį lenktynininkams beliko įveikti 378 km pravažiavimą ir trumpiausią šiame ralyje 150 km greičio ruožą iš La Serenos į Čilės uostamiestį Valparaisą.

B. Vanagas distanciją nuvažiavo per 2 val. 14 min. 37 sek. ir užėmė 24-ą vietą. Nuo nugalėtojo tempo šeštadienį Lietuvos atstovas atsiliko 17 min. 30 sek.

„Bičiuliai, visi Dakaro greičio ruožai įveikti! Paskutinis buvo labai techniškas ir pavojingas. Viduryje stojome atversti kinų „Mini“ automobilio. Dabar belieka tik perlipti per podiumą ir galėsime vieni kitus sveikinti su Dakaro finišu. Ačiū, kad esate drauge!“ – emocijomis po greičio ruožo socialiniame tinkle pasidalino B. Vanagas.

Bendroje įskaitoje lietuvis užėmė 35-ą vietą. Tai buvo antrasis B. Vanago pasirodymas Dakaro ralyje. Prieš metus debiutavęs jis su šturmanu Sauliumi Jurgelėnu užbaigė lenktynes 65-as.

Benediktas Vanagas

52-as startavęs A. Juknevičius su savo gerokai apdaužyta „Toyota“ finišavo tokioje pačioje pozicijoje, nuo lyderio atsilikęs 47 min. 38 sek.

Dėl visureigio gedimų nuolat laiką gaišęs Lietuvos lenktynininkas galutinėje rikiuotėje klasifikuojamas 56-oje vietoje.

Antanas Juknevičius ir Benediktas Vanagas (Gedmanto Kropio nuotr.)

Oficialiai 2014 metų Dakaro lenktynės baigėsi finišu ant podiumo Valparaise, apdovanojimų dalybomis ir visų dalyvių paradu.

Daugiau nei 9 tūkst. km maratoną iki pabaigos atlaikė 62 iš 147 startavusių automobilių ekipažų, 78 iš 174 motociklininkų, 15 iš 40 keturračių vairuotojų ir 50 iš 70 sunkvežimių komandų.

S. Peterhanseliui praleisti ispaną liepė komanda?

Paskutinis etapas tikrai nebuvo paprastas formalumas automobilių įskaitoje. Titanišką darbą vydamasis bendrosios įskaitos lyderį Nani Romą po nesėkmingai susiklosčiusio trečio etapo atlikęs prancūzas Stephane'as Peterhanselis penktadienį galiausiai išsiveržė į priekį, bet finiše liko prie suskilusios geldos.

Dvyliktą čempiono titulą praėjusių metų nugalėtojui iš panosės nudžiovė tas pats N. Roma, paskutiniame greičio ruože aplenkęs savo varžovą kiek daugiau nei šešiomis minutėmis. Galutinėje rikiuotėje ispanas pranoko prancūzą vos 5 min. 38 sek. N. Roma iškovojo savo antrąjį Dakaro ralio čempiono trofėjų, tiesa pirmą kartą lygiai prieš dešimt metų lenktynėse jis triumfavo važiuodamas motociklu.

Nani Roma (dešinėje)

Trečią vietą pelnė greičiausias šio Dakaro ralio pilotas iš Kataro Nasseras Al-Attiyah, kuriam triumfuoti finiše neleido pirmoje lenktynių dalyje teisėjų skirta valandos bauda. Visi trys prizininkai vairavo akivaizdžia persvara dominavusius „Mini“ automobilius.

Tiesa, paskutinio etapo nugalėtojo vardu džiaugėsi ne „Mini“, o „Toyota“ pilotas. Ginielis de Villiersas iš PAR trasą įveikė per 1 val. 57 min. 07 sek. ir 23 sekundėmis aplenkė lenką Krzysztofą Holowczycą („Mini“). N. Roma buvo ketvirtas, N. Al-Attiyah – devintas, S. Peterhanselis – tryliktas.

Tokia tvarka lyderiai finišavo veikiausiai neatsitiktinai. Pranešama, kad „Mini“ komanda N. Romai, S. Peterhanseliui ir N. Al-Attiyah dar ketvirtadienį nurodė nelenktyniauti tarpusavyje, taip norėdama apsidrausti nuo bet kokių netikėtumų ir išlaikyti savo pozicijas bendroje įskaitoje.

Tačiau penktadienį N. Roma susidūrė su problemomis, dėl kurių nelauktai jį aplenkė S. Peterhanselis. Panašu, kad prancūzas paskutiniame etape buvo priverstas atkurti status quo ir greičio ruožo pabaigoje tiesiog sustojo palaukdamas savo komandos draugo ir konkurento.

„Nani yra mano draugas, ir aš džiaugiuosi matydamas jį tokį laimingą. Apie tai jis svajojo ištisus dešimt metų, kuriuos važiavo Dakaro ralyje automobiliu“, – situaciją komentavo S. Peterhanselis.

Automobilių įskaita

1. Nani Roma Ispanija „Mini“ 50 val. 44 min. 58 sek.
2. Stephane'as Peterhanselis Prancūzija „Mini“ atsiliko 5 min. 38 sek.
3. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ 56:52
4. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ 1:19:07
5. Orlando Terranova Argentina „Mini“ 1:27:44
6. Krzysztofas Holowczycas Lenkija „Mini“ 3:55:42
7. Marekas Dabrowskis Lenkija „Toyota“ 5:34:25
8. Christianas Lavieille Prancūzija „Haval“ 5:35:50
9. Martinas Kaczmarskis Lenkija „Mini“ 6:58:12
10. Vladimiras Vasiljevas Rusija „Mini“ 6:59:34
35. Benediktas Vanagas Lietuva „Oscar“ 28:36:23
56. Antanas Juknevičius Lietuva „Toyota“ 87:50:41

Dviguba Ispanijos ir KTM pergalė

Pergalingai atsisveikinti su šių metų Dakaro raliu pavyko čempiono titulą praradusiam Cyrilui Despres („Yamaha“). Pirmoje lenktynių dalyje daug brangaus laiko išbarstęs prancūzas paskutinį greičio ruožą perskriejo per 1 val. 57 min. 14 sek. Vis dėlto to jam neužteko pakilti į trečią vietą galutinėje įskaitoje, iki kurios pritrūko vos 35 sekundžių.

Antras atvažiavo maratono finišo išvakarėse savo puikų pasirodymą sugadinęs ir į septintą poziciją bendroje įskaitoje nukritęs ispanas Joanas Barreda Bortas („Honda“). Nuo nugalėtojo jis atsiliko 2 min. 30 sek. Trečias buvo kitas prancūzas Olivier Painas („Yamaha“), tautiečiui šeštadienį pralaimėjęs 3 min. 10 sek.

Tiesa, jau po finišo lyderių pozicijas perrikiavo teisėjai, skyrę C. Despres 5 minučių baudą, kuri jį nustūmė į penktą poziciją etape.

Tuo tarpu ketvirtą Dakaro ralio čempiono titulą karjeroje iškovojęs ispanas Marcas Coma (KTM) finišavo nebejausdamas jokios grėsmės iš konkurentų, todėl paskutiniame etape leido sau užimti tik 18-ą vietą.

Marcas Coma

Vicečempionu tapo ir Ispanijos bei KTM motociklų pergalę padvigubino Jordi Viladomsas, trečias liko greičiausias iš prancūzų Olivier Painas („Yamaha“). Geriausių dešimtuke iš viso finišavo po tris Ispanijos ir Prancūzijos atstovus, taip pat po vieną motociklininką iš Lenkijos, Slovakijos, Portugalijos ir Čilės.

Nuostabią 16-ą vietą galutinėje rikiuotėje užėmė vienintelė motociklu Valparaisą pasiekusi moteris – ispanė Laia Sanz.

Motociklų įskaita

1. Marcas Coma Ispanija KTM 54 val. 50 min. 53 sek.
2. Jordi Viladomsas Ispanija KTM atsiliko 1 val. 52 min. 27 sek.
3. Olivier Painas Prancūzija „Yamaha“ 2:03:03
4. Cyrilas Despres Prancūzija „Yamaha“ 2:05:38
5. Helderis Rodriguesas Portugalija „Honda“ 2:11:09
6. Kuba Przygonskis Lenkija KTM 2:31:46
7. Joanas Barreda Ispanija „Honda“ 2:54:01
8. Danielis Gouetas Čilė „Honda“ 3:10:34
9. Stefanas Svitko Slovakija KTM 3:50:10
10. Davidas Casteu Prancūzija KTM 3:58:09

Keturračių įskaitos laurai pirmą kartą atiteko čiliečiui Ignacio Casale („Yamaha“), kuris prieš metus buvo antras. Šįkart jo gyvenimą gerokai palengvino ankstyvas favoritu laikyto argentiniečio Marcoso Patronellio pasitraukimas iš lenktynių.

Vicečempionu tapo Lenkijos atstovas Rafalas Sonikas, taip pat važiavęs „Yamaha“, o trečią vietą laimėjo Sebastianas Husseini iš Olandijos su „Honda“.

Ignacio Casale

Keturračių įskaita

1. Ignacio Casale Čilė „Yamaha“ 68 val 28 min. 4 sek.
2. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ atsiliko 1 val. 26 min. 49 sek.
3. Sebastianas Husseini Olandija „Honda“ 5:40:24
4. Mohammedas Abbu-Issa Kataras „Honda“ 10:07:11
5. Victoras Gallegos Čilė „Honda“ 10:23:41

Dakaro sunkiasvorių įskaitoje prieš metus laimėtą trečią vietą į nugalėtojo titulą iškeitė rusas Andrejus Karginovas („Kamaz“). Jis tik trimis minutėmis aplenkė didžiąją lenktynių dalį pirmavusį olandą Gerardą de Rooy („Iveco“). Greičiausių penkete finišavo net keturi „Kamaz“ komandos sunkvežimiai.

Lietuvių kilmės Artūras Ardavičius, atstovaujantis Kazachstanui ir važiavęs „Tatra“ sunkvežimiu, galutinėje įskaitoje liko 14-as.

Sunkvežimių įskaita

1. Andrejus Karginovas Rusija „Kamaz“ 55 val 28 sek.
2. Gerardas de Rooy Olandija „Iveco“ atsiliko 3 min. 11 sek.
3. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ 1:34:52
4. Dmitrijus Sotnikovas Rusija „Kamaz“ 3:22:10
5. Antonas Šibalovas Rusija „Kamaz“ 4:37:25

Primename, kad 35-ą kartą vykusiame Dakaro ralyje motociklininkai įveikė 8734 km (iš jų 5228 km greičio ruožuose), o automobilių įskaitos ekipažai nukeliavo 9374 km (iš jų 5522 greičio ruožuose). Lenktynių trasa šiemet driekėsi per Argentiną, Boliviją ir Čilę.

Pietų Amerikos žemyne Dakaro ralis buvo surengtas šeštą kartą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)