Angliją už borto išmetusi Islandija – 2016 metų Europos futbolo čempionato ketvirtfinalyje, taip pat kaip ir Portugalija. Ir tai tikri, o ne kompiuterinio žaidimo rezultatai.

Vieni Euro 2016 favoritų anglai pirmadienį Nicoje krito prieš 34-ą pagal FIFA reitingą pasaulyje Islandijos rinktinę. Šalies, kurioje – vos 330 tūkstančių gyventojų.

„Ar tai realus gyvenimas? Taaaaaaaaaaaaaaip! Prisimenate, kaip C. Ronaldo sakė, jog Islandija šiame turnyre nieko nepasieks? Ar jis mums leis švęsti šiąnakt?“, – socialiniame tinkle „Twitter“ džiūgavo islandų žurnalistai.

„Pagal oficialius duomenis, Larsas Lagerbackas prezidento rinkimuose surinko beveik 30 balsų, net nepaisant to, kad juose nedalyvavo. Stulbinama!“, – toliau šaipėsi jie, atsigręždami į prieš kelias dienas Islandijoje vykusius prezidento rinkimus.

„Pabudau šįryt pamaitinti kūdikį... ir prisiminiau, kad vienintelis įvartis, kurį Anglija įmušė, buvo iš 11 metrų baudinio“, – juokėsi kitas.

Nuošalyje neliko ir garsusis TV komentatorius Gudmunduras Benediktssonas, kurio balsas po pergalingo islandų įvarčio į Austrijos vartus tapo atpažįstamas visame pasaulyje.

„Tai padaryta! Tai padaryta! Mes niekada nevažiuosime namo. Ar jūs tai matėte?! Ar jūs tai matėte?! Neįtikėtina! Aš negaliu tuo patikėti! Tai sapnas. Niekada nepažadinkite manęs iš jo.

Gyvenk sau kaip nori, Anglija. Islandija sekmadienį žais su Prancūzija. Prancūzija Islandija! Jūs galite keliauti namo! Galite pasitraukti iš Europos! Galite eiti kur tiktai norite! Anglija 1, Islandija 2. Paskutiniai vaizdai iš Nicos! Ir mūsų pasaka tęsiasi!“, – po finalinio teisėjo švilpuko į eterį spiegė jis.

Le Commentateur #ISL nous a ressorti un truc très sympa sur le 2eme but face à l'#Eng #ENGISL #EURO2016 #Sightorsson pic.twitter.com/Kw2RUEOwhg
— salim baungally (@salimbaungally) June 27, 2016

Tuo metu buvęs Anglijos rinktinės treneris Steve'as McClarenas tiesioginiame TV eteryje apsijuokė. Vykstant pirmam kėliniui jis pasakojo, kad anglams tereikia žaisti savo žaidimą ir tęsti spaudimą, nes islandai priekyje neturi pavojingų žaidėjų... ir kaip tik tuo metu į anglų vartus krito antrasis įvartis.

S. McClareno reakcija – daug ko verta.

Spaudoje, internete ir socialiniuose tinkluose pašiepiama visa Anglijos rinktinė su jau buvusiu vyriausiuoju treneriu Roy Hodgsonu priešakyje. Ir netgi atsirado siūlymų keisti šalies nacionalinį himną, kuris dabar turėtų skambėti kaip prisipažinimas, kokie anglai nevykę.


Islandija triumfuoja išsiuntusi namo Angliją

Daugiau negu 10 tūkst. žmonių užplūdo vieną Reikjaviko aikštę stebėti, kaip Islandijos futbolo rinktinė įveikia Angliją Europos čempionate, o ši pergalė tapo vienu šlovingiausių momentų tos salos sporto istorijoje.

Ragnaras Sigurdssonas ir Kolbeinnas Sigthorssonas pateko į sporto istoriją, savo įvarčiais užtikrinę mažiausios šalies, kada nors patekusios į didelį futbolo turnyrą, komandos pergalę rezultatu 2:1 per rungtynes Nicoje, tvyrant karštiems drėgniems orams.

„Jie galvojo, kad tai bus pasivaikščiojimas parke“, – R. Sigurdssonas komentavo Anglijos futbolininkų nusiteikimą.

Islandų vienuolikės kapitonas Aronas Gunnarssonas, žaidžiantis Anglijos lygos Kardifo klube, sakė, kad po šios pergalės Islandija bus apversta „aukštyn kojomis“.

„Tai tiesiog išdidi akimirka, kurią branginsime visą likusį gyvenimą“, – pabrėžė jis.

Pirmadienį iškovota pergalė sukėlė didžiulę džiaugsmo bangą Islandijoje, turinčioje tik apie 330 tūkst. gyventojų.

„Nėra jokių žodžių, tik džiaugsmo ašaros“, – sakoma Islandijos užsienio reikalų ministerijos „Twitter“ pranešime.

Tačiau buvo išsakyta nemažai žodžių, pašiepiant didžiąją kaimynę kitapus Atlanto vandenyno.

„Tai buvo tikrasis „Brexit“, – savo „Twitter“ žinutėje rašė „Piratų partijos“ deputatė Islandijos parlamente Asta Helgadottir, turėdama omenyje praėjusią savaitę Britanijos referendume išreikštą apsisprendimą pasitraukti iš Europos Sąjungos.

„Mūsų berniukai išsiuntė Angliją namo“, – rašo naujienų portalas „Frettabladid“, naudodamas tradicinį Islandijos vienuolikės pavadinimą.

Islandijos sostinėje kilo visuotinių linksmybių banga, kai daugiau negu 10 tūkst. žmonių minia patraukė namo po rungtynių transliacijos didžiuliame ekrane.

Islandija retai patiria tokį triumfą tarptautiniuose sporto renginiuose. Jos rankinio komanda laimėjo sidabrą per Pekino olimpiadą 2008 metais.

Be to, ši šalis smarkiai nesutarė su Britanija per „menkių karą“ dėl žvejybos teisių 1950–1970 metais, kurį galiausiai laimėjo islandai.

Islandija taip pat laimėjo tarptautinį bylinėjimąsi su Britanija dėl klausimo, kas turėtų išmokėti kompensacijas banko „Icesave“ indėlininkams, kai ta institucija bankrutavo 2008 metais, o daugybė ten savo pinigus laikiusių britų prarado didžiules sumas.

Rungtynes Nicoje stebėjo Islandijos prezidentas Olafuras Ragnaras Grimssonas ir jo išrinktasis įpėdinis Gudni Johannessonas, laimėjęs šeštadienį vykusius rinkimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)