LKF vadovą džiugina ir tai, kad rinktinės kandidatams šiemet nereikia daug laiko praleisti lėktuvuose. Savaitgalį jie keliaus į Helsinkį (Suomija), kur sužais draugišką mačą su vietos nacionaline komanda, o rugpjūčio pabaigoje užbaigs savo repeticijas rungtynėmis Slovėnijoje ir Kroatijoje, bet didžioji dalis pasiruošimo prabėgs tėvynėje.

Ketvirtadienį A. Sabonis suraitė parašą ant sutarties su Kinijos komunikacijų bendrove „Huawei“, tapusia pagrindine Kaune rugpjūčio 16-18 dienomis vyksiančio kontrolinio turnyro rėmėja. „Žalgirio“ arenoje drauge su lietuviais varžysis Graikijos, Naujosios Zelandijos ir Slovėnijos krepšininkai.

„Daug stiprių komandų atvažiuoja ruoštis į Lietuvą. Kilo mintis surengti tarptautinį turnyrą, kuris ateityje galbūt taps tradiciniu, kokios buvo Graikijoje vykdavusios Akropolio taurės varžybos. Tikimės, kad draugystė su naujais rėmėjais tęsis, ir kitais metais pratęsime paramos sutartį ilgesniam laikui“, – teigė A. Sabonis.

Iš naujųjų partnerių A. Sabonis dovanų gavo ir išmanųjį telefoną, o „Huawei“ vadovas Baltijos šalims Zhang Xibo nepraleido progos pasidaryti „asmenukę“ su legendiniu krepšininku.

Kinas prisiminė ir jo šalies nacionalinei komandai kadaise vadovavusį dabartinį Lietuvos rinktinės strategą Joną Kazlauską, kurį pavadino „vienu geriausių ir gudriausių krepšinio specialistų“, o krepšinį laikė kone svarbiausiu tiltu tarp Kinijos ir Lietuvos.

Tuo tarpu A. Sabonis su žiniasklaidos atstovais pasidalino mintimis apie įsibėgėjantį rinktinės pasirengimą pasaulio čempionatui, naujienomis apie trečiadienio dvikovoje su Gruzija traumą patyrusio M. Kalniečio sveikatą ir pasvarstė, kaip žodinį susitarimą su Kauno „Žalgirio“ klubu pasiekusiam Šarūnui Jasikevičiui gali sektis naujoje vyriausiojo trenerio asistento kėdėje.

„Čia dar pradžia. Daug naujų žaidėjų, daug traumų, ne visi dar susirinkę. Vyksta toks nestandartinis pasiruošimas. Bet laiko dar yra“, – sakė A. Sabonis.

– Dabar didžiausias trenerių dėmesys skiriamas potencialiems rinktinės naujokams. Ar matote vertų peržengti dvyliktuko slenkstį? – DELFI paklausė LKF prezidento

– Patys matote: kai kas atrodo vertas. Šarūnas (Vasiliauskas – DELFI) visai neblogai žaidžia, ir kiti stengiasi. Laikas parodys. Kaip ir sakė treneris Jonas Kazlauskas, kol kas varžybose daug eksperimentuojama. Ačiū Dievui, vakar viskas baigėsi tik penkių centimetrų žaizda M. Kalniečio kaktoje, o ne rimtesnėmis traumomis. Juk tai draugiškos rungtynės, baisu žiūrėti, kaip pradžioje teisėjai nesuvaldo situacijos, o paskui vyksta imtynės, pereinančios į vos ne muštynes. Galėtų labiau pasistengti, juk čia draugiški turnyrai, treneriai nori pabandyti žaidėjus, derinius, o ne imtyniauti.

– Po rungtynių su gruzinais dar nebuvo žinoma, kiek laiko M. Kalnietis negalės treniruotis. Galbūt turite naujos informacijos iš medikų?

– Kiek girdėjau, kurį laiką jis negalės dirbti, nes negali prakaituoti, kad neįsiveltų komplikacijos. Žaizda buvo gili. Mano žiniomis, jis penkias dienas turės būti atsargus. O ką be prakaito padarysi esant tokiam karščiui – šachmatai lieka (šypsosi – DELFI).

– Kaip manote, rinktinei jau atėjo laikas pereiti prie rimtesnių varžovų?

– Niekur nedingsi, jis vis tiek ateis. Daug kas pernai neįvertino belgų ar suomių, bet jie paskui puikiai pasirodė. Silpnų nėra, bet juk ir garsesnių komandų dar sutiksime savo kelyje: bus turnyras Klaipėdoje, bus Kaune. Tikėsimės, pastarasis taps tradiciniu. Norėtųsi visada prieš išvažiuojant į čempionatus pasitikrinti su rimtomis komandomis, kad pasimatytų tikrasis vaizdas.

– Lietuvos rinktinei palankiau baigiamąjį pasiruošimo turnyrą žaisti namuose nei Graikijoje ar kažkur kitur?

– Jeigu mes turime infrastruktūrą, mūsų sirgaliai myli krepšinį, ir organizuodami tokius renginius finansiškai bent jau galime „išeiti ant nulio“, kodėl gi ne? Geriau ruoštis namuose nei kažkur važinėti: štai, gruzinai apvažiavo pusę Europos ir grįš namo. Kažkada ir mums taip buvo, bet pasikeitė galimybės. Imame pavyzdį iš geriausių: neatsimenu, kada tokie ispanai kur nors apskritai važiavo, visada namie. Aišku, tai priklauso ir nuo savivaldybių. Jeigu jos nori, prisideda, tai galime rengti turnyrus.

– Tarp varžybų namuose įsiterpė artėjanti išvyka į Suomiją. Tokie buvo išankstiniai susitarimai?

– Juk suomiai – kaimynai. Ten švenčiamas krepšinio 70-metis. Ta proga ir važiuojame. Jų jaunimo rinktinės irgi atvažiuoja pas mus, padedame vieni kitiems.

– Šarūnas Jasikevičius ruošiasi apsivilkti trenerio kostiumą. Kaip manote, ar jis bus sėkmingas treneris?

– Reikia pagyventi. Nieko nenoriu pasakyti, bet praktika rodo, kad geras žaidėjas labai retai tampa geru treneriu. Tikėsimės, kad Šarui bus kitaip nei daugeliui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)