„Ilzenbergo“ ūkio produktų vystymo vadovė Monika Damauskaitė DELFI pasakojo apie biodinaminio ūkio idėją.

Grįžta prie protėvių tradicijų

„Pagal biodinaminius principus dirbantis ūkis „Ilzenbergas“ veiklą vykdo jau treti metai. Ūkio idėja paprasta - ūkininkauti taip, kaip tai buvo daroma prieš šimtą metų, kuomet nebuvo jokios chemijos. Tuomet žmonės savo ūkį tvarkė vadovaudamiesi gamtos kalendoriaus ypatumais, stebėdami mėnulio fazes, o vienintelė trąša buvo kompostas ir mėšlas. Dabar, tuos senuosius ūkininkavimo principus, truputį patobulintus, geriausiai apjungia biodinaminis ūkininkavimas. Todėl mes ir einame šiuo keliu“, - aiškino M. Damauskaitė.

Paklausta, kuo skiriasi biodinaminis ūkis nuo įprastinio ir ekologiško ūkio, specialistė teigė, kad biodinaminė žemdirbystė yra aukščiausia ekologijos pakopa: „Tai yra uždara ekologinė sistema, kur viskas tarpusavyje susiję. Ūkininkaujant ne tik nenaudojama chemija, bet rūpinamasi gyvūnais, gamta, žeme, jų gerove. Šiame uždarame cikle žemė ir aplinka išsivalo nuo bet kokių teršalų.“

Pašnekovė pasakojo, kas auginama jų ūkyje: „Mes auginame ir tiekiame pilną rinkinį visų Lietuvoje istoriškai augančių produktų, kuriuos tūkstančius metų valgė Lietuvos žemėse gyvenę mūsų protėviai. Siūlome visus įprastus pieno produktus, kiaušinius, daržoves, duoną, kruopas, miltus, mėsą, žuvį, pusgaminius, vaistažoles, medų. Mūsų produktų sąrašas priklauso nuo sezoniškumo - nuo ankstaus pavasario būna daug šviežių daržovių, žiemą siūlome konservuotas daržoves, jų mišraines, daržoves iš sandėlio.“

Apie pelną negalvoja

Pašnekovė pasakojo, kad šiuo metu ūkyje dirba 25 žmonės. Iš viso Ilzenbergo ūkis užima apie 500 ha, dalis jų yra miškai, daug ploto užima ir ganyklos. Jos teigimu, pelnas šiam ūkiui nėra svarbus.

„Biodinaminiais principais dirbantis ūkis negali pasigirti dideliai derliais - mūsų derlius yra tris kartus mažesnis nei chemizuotų ūkių. Taip pat esame priklausomi ir nuo gamtos išdaigų. Bet mums svarbu ne kiekis, o kokybė - produkto natūralumas. Todėl apie pelną net negalvojame“, - teigė M. Damauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)